Británie šťastná kvůli propuštění jedné maminky

17. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Uprostřed chmurných zpráv z Ukrajiny a z celého světa vítají upřímně Britové jednu dobrou zprávu: Po šesti letech nesmyslného věznění propustil Írán Nazanin Zagari-Ratcliffe (44), íránskou manželku Brita Richarda Ratcliffa a také inženýra britsko-íránského inženýra Annosheha Ashooriho (67). Třetí vězněný Brit, Morad Tahbaz, byl sice propuštěn z vězení, ale zůstává v Íránu v domácím vězení.

Britové se nad tím radují. Nazanin Zagari-Radfliffová byla před šesti lety  nesmyslně zatčena na letišti při pokusu o návrat do Británie po návštěvě u svých rodičů, jimž přivezla ukázat své nemluvně, malou dceru Gabrielu, které je nyní sedm let.

Novináři zaslechli, že při přivítání přiletěvší Nazanin se Gabriela ptala otce: "To je maminka?"

Obě šťastné rodiny na britském vojenském letišti Brize Norton ve čtvrtek ve dvě hodiny ráno:


Írán používá tzv. "diplomacii rukojmích" - ve snaze dosáhnout svých cílů protiprávně vězní různé návštěvníky ze západních zemí. Ve vězení tam i nadále zůstává celá řada dalších Evropanů.

Richard Radcliffe musel dvakrát držet před britským ministerstvem zahraničí ve věci své vězněné manželky hladovku, protože ministři v podstatě nedělali nic. Když byl ministrem zahraničí Boris Johnson, tak ve své idiocii situaci Nazanin Zagari-Ratcliffové ještě zhoršil, protože řekl nesmyslně a mylně na veřejnosti, že Zagari Ratcliffová "vyučovala v Íránu novináře". Což samozřejmě íránské revoluční gardy okamžitě použily jako potvrzení její viny.

Po dlouhém úsilí o propuštění Nazanin Zagari-Ratcliffové se to podařilo zřejmě proto, že se asi před půl rokem v Íránu změnila vláda. Zagari Ratcliffová byla použita jako rukojmí v rámci nátlaku Íránu, aby mu Británie vrátila asi 400 milionů liber, který jí zaplatil za nákup tanků koncem sedmdesátých let tehdejší íránský šach. Než mohly být tanky dodány, došlo v roce 1979 v Íránu k fundamentalistické islamistické revoluci, takže tanky dodány nebyly. Nyní Británie ten dluh Íránu splatila.

Byl s tím problém. Írán  je terčem mezinárodních sankcí a když podobným způsobem splatil svůj dluh Íránu  v posledních dnech svého funkčního období Barack Obama (poslal ty peníze do Teheránu v hotovosti, obrovskou bednu bankovek) Írán jich použil k vyvražďování muslimů v Sýrii. Proto si při splátce svého dluhu Británie vymínila, že těch 400 milionů liber smí být použito jen na humanitární účely. Otázka je, zda to Írán dodrží.

Propuštění obou rukojmích je možná pozoruhodným signálem globální diplomatické změny, kdy v důsledku Putinovy agrese na Ukrajině dochází k posunům v mezinárodních vztazích mezi státy.

0
Vytisknout
5348

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022