Panika v Kremlu a dva scénáře pro válku na Ukrajině

16. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Rusko nedokázalo řádně naplánovat okupaci Ukrajiny. Nyní v Kremlu vypukla panika, protože neexistuje plán B. Elity otevřeně prohlašují, že směřování Ruska je šílené, válku je třeba ukončit. Mezitím začaly represe v bezpečnostních službách, upozorňuje Christo Grozev.

 

Grozev zdůraznil, že jeho předchozí prognózy ohledně války byly oprávněné. Rusko nezvládlo plán A, který počítal s vojenskou akcí trvající maximálně 10 dní, ale jiný plán nemá. To je doloženo chybějícím druhým sledem, který by doplňoval ztráty a pokračoval ve válce a také chybějícími zásobami potravin, vody a paliva pro jednotky, které se nacházejí na ukrajinském území.

Rusové s radostí ustupují, ale jsou ohrožováni takzvanými kadyrovci ve svém týlu, kteří dostali rozkaz střílet dezertéry - a z druhé strany ukrajinskými vojáky, kteří jsou připraveni útočit z týlu.

Nedojde k rychlému stažení, takže je důležité chápat, co se děje uvnitř kremelské elity, ve zvláštních službách, které nyní akceptovaly selhání plánu A. Ke změnám dochází každodenně, ale neindikují novou strategii.

Potvrzeno je zatčení šéfa 5. oddělení FSB generálplukovníka Sergeje Besedina. FSB také začala s represemi.

Podle Grozevovy prognózy má Putin dvě možnosti:

1) Uzavřít se Zelenským dohodu na základě podmínek, které by byly mnohem kompromisnější než ty, jež byly původně oznámeny.

2) Rozhodnout se útočit nekonvenčními zbraněmi na civilní obyvatelstvo, aby přinutil Kyjiv ke kompromisu a předvedl výsledky.

Grozev je nakloněn spíše první variantě, které podle něj nasvědčují některé signály od Erdogana a Zelenského.

Pokud v Kremlu opravdu panuje taková situace, pak je v Putinově zájmu ukončit válku co nejrychleji. V tom případě lze očekávat hmatatelné kroky tímto směrem v příštích dvou nebo třech dnech.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9062

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2022