Ruská invaze na Ukrajinu ohrožuje světovou potravinovou bezpečnost

16. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Mezinárodní měnový fond vydal varování, že světová nabídka potravin je ohrožena. Ruská invaze na Ukrajině není jediným faktorem, ale rozhodně je významná. 

MMF prohlásil, že ruská invaze může uvrhnout světové dodavatelské řetězce potravin do chaosu, přičemž rostou ceny a ukrajinští zemědělci nemohou zasít plodiny včetně pšenice.

Varování ohledně "masivní nejistoty" a ohrožení globální potravinové bezpečnosti v případě trvání války vydal výkonný ředitel MMF pro Ukrajinu Vladyslav Raškovan. Podle něj události od 24. února vedly k tomu, že se "ekonomika na Ukrajině dramaticky změnila".

Podobně generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že válka ovlivňuje nejzranitelnější lidi na světě, protože narušuje produkci ve světové obilnici.

Guterres řekl, že nad globální ekonomikou visí "Damoklův meč", zejména v rozvojovém světě. A dodal: "Musíme udělat vše, co lze, abychom se vyhnuli hurikánu hladu a rozpadu globálního potravinového systému".

Minulý týden ekonomický poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleg Ustěnko odhadl aktuální škody na infrastruktuře způsobené ruskou invazí na 100 miliard dolarů.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5308

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2022