Rusové bombardovali cíl 12 km od polské hranice. Usmrtili tam pětatřicet lidí

13. 3. 2022

čas čtení 19 minut
Foto: Zničená tramvaj v remíze v Charkově


- Ruské jednotky kompletně zničily 7 nemocnic, poškodily další 104 nemocnice. Ruští vojáci také usmrtili 6 zdravotníků a vážně zranili dalších 12.




- Rusko použilo bílý fosfor proti civilistům. Je to válečný zločin.


- Zelenskij v neděli navštívil nemocnici a dával tam vyznamenání raněným vojákům:


- V neděli v Rusku zatkli dalších 800 osob protestujících proti invazi na Ukrajinu:

 - Klavír v zničeném bytě:



- Od ruské invaze na Ukrajinu bylo v přístavním městě Mariupol zabito celkem 2187 lidí, potvrdila městská rada.

Město je obléháno ruskými silami a nyní se nedostává potravin a vody. BBC uvedla, že někteří obyvatelé vypouštějí radiátory, aby získali vodu na přežití. Podpůrný konvoj je vzdálen dvě hodiny, uvedl v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Došlo k prudkému ostřelování, včetně porodnice, která byla zcela zničena.  V internetovém prohlášení to uvedla jeho městská rada: "Za (posledních) 24 hodin došlo k nejméně 22 bombardováním civilního města. Na Mariupol bylo svrženo již více než 100 bomb".

- Ruská policie v Nižném Novgorodu zatkla demonstrantku, která pozvedla prázdný papír:

- Brent Renaud, oceňovaný americký filmař, jehož práce vycházely v New York Times a v  dalších médiích, byl zabit ruskými jednotkami ve městě Irpin u Kyjeva.  Americký fotograf Juan Arredondo byl při tom zraněn a je v nemocnici.


- Ruská televize: "Ukrajinští neonacisté zajali 6900 lidí z 16 zemí a používají je jako lidské štíty"




- V okupovaném Chersonu skandují tisíce demonstrantů: "Ruský voják je fašista a okupant":


- Rusko by za útok chemickými zbraněmi zaplatilo "vysokou cenu" - U
SA

Poradce USA pro národní bezpečnost Jake Sullivan prohlásil, že Rusko zaplatí "tvrdou cenu", pokud na Ukrajině použije chemické zbraně.


- Tisíce lidí protestovaly v Berlíně na podporu Ukrajiny





- Podle nezávislého orgánu pro lidská práva bylo v Rusku od začátku invaze na Ukrajinu zatčeno více než 14 000 lidí ve 112 městech za protiválečné protesty.

- Pevnou ruku potřebovali v Černihově na severu Ukrajiny, když v neděli odstraňovali z okna domu nevybuchlou bombu.

 
- Ruští vojáci stříleli na automobil označený tisk a usmrtili amerického novináře z New York Times a druhého zranili:




- Ukrajinci dále demonstrují proti okupantům:

https

- Počet obětí leteckého útoku na vojenskou základnu u Lvova stoupl na 35

Lvovský gubernátor uvedl, že po raketovém útoku na základnu Mezinárodního mírového a bezpečnostního střediska v neděli ráno je potvrzeno 35 mrtvých.

Maksym Kozytskij v aktualizované zprávě uvedl, že počet mrtvých se zvýšil z devíti na 35 a že po náletu na zařízení v Javorově bylo 134 osob zraněno.

V neděli byly na základně v Javorově, posádkovém městě vzdáleném pouhých 12 km od polských hranic, zaznamenány dva velké výbuchy. K raketovému útoku došlo v 5.45 hodin ráno. Kozytskij, uvedl, že ruské síly vypálily na základnu v Javorově více než 30 řízených střel.

Zařízení již dříve hostilo zahraniční vojenské instruktory z Velké Británie, USA a dalších zemí, ale není jasné, zda se na základně nějací nacházeli. Ukrajina zde před invazí pořádala většinu svých cvičení se zeměmi NATO, přičemž poslední velké cvičení se konalo v září.

- Papež: Zastavte toto masakrování!

Papež ve svém nedělním projevu ve Vatikánu poukázal na to, že Ukrajinci jsou masakrováni, a vyzval k zastavení invaze.

Papež František řekl davům shromážděným na Svatopetrském náměstí: "Ve jménu Božím nechť je vyslyšeno volání trpícího lidu a nechť přestanou bombardování a útoky.

"Ve jménu Boha vás žádám, zastavte tento masakr."

Pětaosmdesátiletý muž dodal, že bombardování dětských nemocnic a civilních cílů je "barbarské" a nemá "žádný strategický důvod".
 
 

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že téměř 125 000 lidí bylo evakuováno z konfliktních oblastí prostřednictvím humanitárních koridorů.

V nedělním videoposelství řekl, že prioritou je Mariupol, kde je uvězněno 400 000 lidí a došla voda a potraviny.

Uvedl, že humanitární zásobovací konvoj je od přístavního města vzdálen pouhých 80 km a mohl by dorazit do dvou hodin.


- Další vojenská pomoc ve výši 31,5 milionu dolarů   bude na Ukrajinu poslána z České republiky.


- Západní zpravodajské služby se domnívají, že osobnost Vladimira Putina se za posledních pět let dramaticky změnila a 69letý ruský vůdce projevuje stále větší a zjevnější paranoiu ohledně svého zdraví.
Ale přestože je změna charakteru výrazná, podle zpravodajských zdrojů existuje záhada, co by mohlo být příčinou - možnými vysvětleními jsou rakovina, Parkinsonova choroba, nástup demence nebo užívání steroidů při léčbě jiného onemocnění.
 
- Ukrajina spolupracuje s Izraelem a Tureckem jako potenciálními zprostředkovateli mírových rozhovorů

Pro jednání s Ruskem se dokončuje místo a rámec pro rozhovory, uvedl poradce ukrajinského prezidenta a vyjednavač Mychajlo Podoljak.

"Až to bude vypracováno, dojde k setkání. Myslím, že to nebude trvat dlouho," řekl podle agentury Reuters státní televizi.


- Při nedělních náletech na jihoukrajinské město Mykolajiv zahynulo devět lidí.


Podle agentury Reuters to v internetovém prohlášení uvedl regionální gubernátor Vitalij Kim.

Město je považováno za klíčové pro případný budoucí útok na přístav Oděsa, který se nachází dále na pobřeží Černého moře.


-  Rusové zatkli dalšího starostu, starostu města Dniprorudne:

Dymtro Kuleba uvedl, že Jevhen Matvejev byl "unesen" ruskými silami.

 


- Kyjev má dvoutýdenní zásoby potravin pro případ blokády, informoval jeho místní úřad.


"Město se připravilo na možné akce v případě blokády. Dva miliony obyvatel Kyjeva, kteří neopustili své domovy, nezůstanou bez podpory, pokud se situace zhorší," uvedl úřad podle agentury Reuters v internetovém prohlášení.


- Polský prezident Duda prohlásil, že pokud Putin použije zbraně hromadného ničení, bude to pro NATO "změna hry"


Polský prezident Andrzej Duda řekl v BBC, že by Rusko mohlo použít chemické zbraně, protože Vladimir Putin je ve "velmi obtížné situaci".

"Politicky už vlastně svou válku prohrál a vnitřně ji nevyhrává," dodal.

Pokud by Putin použil zbraně hromadného ničení, znamenalo by to podle něj "změnu hry".

"Určitě si Severoatlantická aliance [NATO], bude muset sednout kestolu a opravdu vážně se zamyslet nad tím, co dělat, protože pak to začne být nebezpečné nejen pro Evropu nebo náš region, ale pro celý svět."
 

- Ruské letectvo v neděli před šestou hodinou ranní zasáhlo Mezinárodní mírové a bezpečnostní centrum (IPSC) v okrese Javoriv, asi 50 km jihozápadně od Lvova a asi 25 km od hranic s Polskem. IPSC je velká vojenská základna, jejíž součástí je výcvikové středisko pro vojáky, převážně pro mírové mise. Útok na vojenskou základnu tak blízko hranic s Polskem následoval po sobotním varování náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova, že západní dodávky na Ukrajinu jsou "legitimním cílem" útoku. Při leteckém útoku na vojenskou základnu u Lvova zahynulo 20 osob.


Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že v zařízení pracují zahraniční vojenští instruktoři, ale nebylo jasné, zda byli v době útoku přítomni. Reznikov označil ruský raketový útok na Mezinárodní centrum pro udržování míru a bezpečnosti za "teroristický útok".

"Jedná se o nový teroristický útok na mír a bezpečnost v blízkosti hranic EU a NATO. Je třeba podniknout kroky k jeho zastavení. Uzavřít oblohu!" řekl.


- Od reportérů a svědků na místě přicházejí zprávy o explozích, které byly v neděli  ráno slyšet ve Lvově na západě Ukrajiny

Krátce před nedělní šestou hodinou ranní místního času bylo na okraji města nedaleko ukrajinských hranic s Polskem slyšet několik výbuchů.

Deník Kyiv Independent uvádí, že Lvov je pod ruskými raketovými útoky a 40 km od města bylo bombardováno vojenské pozemní cvičiště.

Série fotografií zveřejněných na sociálních sítích ukazuje velké sloupy kouře, které stoupají směrem od vojenského cvičiště v Javorivu.



 
- Hackerská skupina Anonymous zveřejnila zprávu určenou speciálně ruským občanům, která  vyzývá Rusy, aby povstali proti Putinovi a odstranili ho od moci.


"Vláda se vás snaží udržet v pasti železné opony propagandy, abyste se nemohli zapojit do mezinárodní konverzace, protože se bojí, co byste se mohli dozvědět.

Režim Vladimira Putina provádí válečné zločiny svou nedávnou invazí na Ukrajinu, která způsobila obrovskou uprchlickou krizi a nespočet mrtvých.

Je to strašná situace, do které jste se dostali, ale jedinou možností, jak zabránit hrozícímu hospodářskému kolapsu a potenciální světové válce, je podniknout kroky na odpor proti válce a režimu Vladimira Putina.

Putin postavil ruské obyvatelstvo jako oběť. V tuto chvíli by nejmírumilovnějším způsobem, jak tento konflikt ukončit, bylo, kdyby obyvatelé Ruska povstali proti Putinovi a zbavili ho moci."

 


Zelenskij: Jestliže my padneme, vy padnete:






- Ukrajinská armáda v neděli  ráno zveřejnila svou denní operační zprávu, v níž uvádí, že ruské síly nadále využívají civilní infrastrukturu pro vojenské potřeby, umisťují jednotky a techniku na rizikové objekty a provádějí ostřelování civilistů v rozporu s mezinárodním humanitárním právem.

"Morální a psychický stav nepřátelských jednotek, které se účastnily bojů s ozbrojenými silami Ukrajiny, se nadále zhoršuje, přibývá dezercí a odmítání plnit rozkazy," uvádí se ve zprávě.

Armáda také tvrdí, že se léčí velký počet zraněných, ale chirurgickým operacím brání nedostatek zásob krve.

"Zásoby nashromážděné pro občany Běloruské republiky jsou konfiskovány Rusy - asi 2/3 zásob byly přesměrovány pro potřeby ruských vojáků," dodává zpráva.

- Ukrajinská armáda uvádí, že její jednotky usmrtily  více než 12 000 ruských vojáků a také  zlikvidovaly 374 tanků, 1 226 bojových obrněných strojů a 140 dělostřeleckých systémů.

Ztráty jsou uváděny od 24. února do 13. března, jak vyplývá z aktualizace zveřejněné generálním štábem ukrajinských ozbrojených sil krátce v neděli po deváté hodině ráno místního času.


- Rusko "platí vysokou cenu za každý postup", konstatuje britské ministerstvo obrany

Ruské síly se snaží obklíčit ukrajinské jednotky na východě země, které postupují ze směru od Charkova na severu a Mariupolu na jihu, uvedlo v neděli britské ministerstvo obrany.

"Ruské síly postupující z Krymu se pokoušejí obejít Mykolajiv, když se snaží proniknout na západ směrem k Oděse."

Ministerstvo konstatuje, že Rusko "platí vysokou cenu za každý postup", neboť ukrajinské ozbrojené síly kladou i nadále v celé zemi neochvějný odpor.


- V návaznosti na Zelenského dřívější obavy, že se Rusko snaží na Ukrajině vytvořit nové "pseudorepubliky", aby zemi rozbilo, ruská armáda údajně instalovala novou starostku v okupovaném jihovýchodním ukrajinském městě Melitopol poté, co byl v pátek odpoledne  unesen zvolený starosta Ivan Fedorov.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij dříve uvedl, že Fedorova unesla a zadržela skupina deseti ozbrojených mužů z ruských sil. Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo Fedorovovo zadržení za "únos" a "válečný zločin".

Podle prohlášení na internetových stránkách Záporožské oblastní správy, se předpokládá, že nově dosazenou starostkou Melitopolu bude Galina Danilčenková, bývalá členka městské rady.

Danilčenková byla údajně představena jako úřadující starostka v místní televizi, kde učinila televizní prohlášení, v němž uvedla, že jejím "hlavním úkolem je podniknout všechny nezbytné kroky, aby se město vrátilo do normálního stavu".

Tvrdila, že v Melitopolu jsou stále lidé, kteří se budou snažit destabilizovat "situaci a vyvolat reakci špatného chování".

"Žádám vás, abyste si zachovali zdravý rozum a nepodléhali těmto provokacím," řekla Danilčenková. "Obracím se na poslance, zvolené lidem, na všech úrovních. Protože jste byli zvoleni lidem, je vaší povinností starat se o blaho svých občanů."


- Rusko se snaží vytvořit na Ukrajině nové "pseudorepubliky", konstatuje Zelenskij

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že se Rusko snaží vytvořit na Ukrajině nové "pseudorepubliky", aby zemi rozbilo, ale poznamenal, že ruské síly nemají sílu ani ducha na to, aby si Ukrajinu podmanily.

Zelenskij zveřejnil v sobotu pozdě večer na svých účtech na sociálních sítích video, v němž vyzval ukrajinské regiony, včetně Chersonu, který byl obsazen ruskými silami, aby neopakovaly zkušenosti z Doněcka a Luhanska.

Členové městské rady v Chersonu, jižním městě s 290 000 obyvateli, v sobotu odmítli plány na vytvoření nové pseudorepubliky, dodal Zelenskij.

"Ruští okupanti si nás nemohou podmanit. Nemají takovou sílu. Nemají takového ducha. Drží se pouze násilí. Pouze teroru. Pouze zbraní, kterých mají spoustu.

Ale útočníci nemají přirozený základ pro normální život. Aby se lidé mohli cítit šťastní a snít. Oni nejsou organicky schopni vytvořit normální život! Všude, kde Rusko přišlo do cizí země, jsou sny nemožné.

Stále opakuji našim spojencům a přátelům v zahraničí; musí stále dělat více pro naši zemi, pro Ukrajince a Ukrajinu. Protože to není jen pro Ukrajinu, ale pro celou Evropu."

- Mezinárodní mírové a bezpečnostní centrum nedaleko Javorovce, které bylo v neděli časně ráno zasaženo, je Kremlem dlouhodobě sledováno s podezřením, ruská média v minulosti naznačovala, že se jedná o tajnou základnu NATO na Ukrajině.

Základna byla v nedávné době masivně vylepšena mezinárodním vojenským úsilím zahrnujícím příslušníky amerických, kanadských, britských, polských a litevských služeb, kteří pomáhali s výcvikem ukrajinské armády.

Nejnovější útok naznačuje, že Rusko stupňuje své útoky na západě země a může být záměrným útokem na přicházející západní zásilky vojenské a humanitární pomoci Ukrajině.

1
Vytisknout
11820

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2022