Rusko požádalo Čínu o rakety, drony a obrněná vozidla

15. 3. 2022

čas čtení 19 minut
- Jak Rusové zabíjejí civilisty:



- Objevily se zprávy, že ruské síly vzaly pacienty a zdravotnický personál nemocnice v obléhaném ukrajinském městě Mariupol jako rukojmí.

Podle BBC to řekl náměstek starosty Mariupolu Sergej Orlov:

Dostali jsme informaci, že ruská armáda obsadila naši největší nemocnici ... a naše pacienty a lékaře využívá jako rukojmí.

Tuto informaci můžeme potvrdit a potvrdil ji i gubernátor Doněcké oblasti. Dostali jsme informaci, že je tam 400 lidí.


Morawiecki, Kaczyński, Janša a Fiala jsou v Kyjevě. (Nicméně, Gazeta wyborcza píše, že představa, že Kaczyński tam zastupuje Evropskou unii, je "ponurá".)

 



Od začátku ruské invaze uprchly z Ukrajiny více než 3 miliony lidí, konstatuje OSN

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) opustilo od 24. února zemi 3 000 381 lidí, přičemž očekává, že jejich celkový počet vzroste na nejméně 4 miliony.

Počet lidí vysídlených v rámci Ukrajiny se odhaduje na 1,85 milionu, uvedla OSN minulý týden - toto číslo by v příštích měsících mohlo dosáhnout téměř 7 milionů.


- Rusové budou mít v rámci nejnovějšího kola sankcí EU zakázáno dovážet z Evropy mnoho značkového oblečení, šperků, kabelek a dostihových koní.

EU zakazuje vývoz většiny luxusního zboží do Ruska, včetně drahých kamenů, hodinek, koní, kaviáru a kožešin. Taková omezení se vztahují pouze na několik zemí, jako je Severní Korea a Sýrie, což poukazuje na prohlubující se izolaci Ruska od světové ekonomiky. Někteří velcí evropští průmysloví výrobci, včetně Německa a Itálie, však úspěšně získali výjimky, takže zákaz se nebude týkat železné rudy, palladia a niklu. Zákaz dovozu oceli vstoupí v platnost až po třech měsících, aby bylo možné uzavřít stávající smlouvy, zatímco zákaz dovozu luxusního zboží vstoupí v platnost téměř okamžitě.


Polsko a pobaltské státy bojovaly za zrušení těchto výjimek, ale podle diplomatických zdrojů prohrály se skupinou konzervativnějších členských států, včetně Německa, Itálie, Maďarska a Bulharska. "Sankcionisté", Polsko a Pobaltí, se obávají, že ostatním chybí smysl pro naléhavost, zejména když rakety přistávají v blízkosti jejich hranic," uvedl jeden z diplomatů EU.


 Představitelé Polska, České republiky a Slovenska cestují do Kyjeva na setkání se Zelenským

Představitelé Polska, České republiky a Slovenska v úterý cestují do Kyjeva v rámci mise Evropské unie, aby vyjádřili podporu Ukrajině v době, kdy se stupňuje ruská invaze.

Na Twitteru to uvedl předseda vlády České republiky Petr Fiala: "Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině, její svobodě a nezávislosti."

Připojí se i slovinský premiér Janez Jansa, polský premiér Mateusz Morawiecki a Jaroslaw Kaczynski, který je polským vicepremiérem pro bezpečnost, a také předsedou konzervativní vládní strany.

 


- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vystoupil na tiskové konferenci v Bruselu, kde uvedl, že ministři obrany se zítra sejdou v "rozhodujícím okamžiku pro naši bezpečnost".

Šéf NATO JensStoltenberg uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu způsobuje každý den smrt a zkázu a že činy Ruska "šokovaly svět a otřásly mezinárodním řádem".

Dodal, že Rusko vznáší "absurdní tvrzení" o biologických laboratořích a chemických zbraních na Ukrajině. Ruská invaze na Ukrajinu vytvořila "novou bezpečnostní realitu" na evropském kontinentu, řekl. Na tuto novou realitu musíme přenastavit vojenskou pozici NATO. Ministři budou jednat o konkrétních opatřeních k posílení bezpečnosti NATO v dlouhodobém horizontu, uvedl Stoltenberg. Ta by mohla zahrnovat "podstatně více sil" ve východní části aliance "ve vyšší pohotovosti a s větším množstvím předsunutého vybavení".


- Rusko uvalilo sankce na Bidena, Blinkena a vrcholné představitele Bílého domu.
Ministr obrany Lloyd Austin, šéf CIA William Burns, poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a bývalá ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová byli také zařazeni na seznam 13 osob, kterým byl zakázán vstup do Ruska v reakci na sankce uvalené Washingtonem na ruské představitele.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém posledním videoposelství uvedl, že dnes ráno bylo při ruských leteckých útocích na obytné oblasti v Kyjevské oblasti zabito pět lidí.
Humanitární koridory se podařilo v úterý částečně otevřít. Na adresu Ruska řekl Zelenskij: Vy jste dnes  bombardovali Kyjev. Naše hlavní město, které vždycky označujete za matku ruských měst.
"Každý výstřel proti Ukrajině je krokem, kterým Rusko ničí samo sebe," řekl Zelenskij. Označil  kroky Ruska za akt sebepoškozování a upozornil na počet lidí, kteří zemi opouštějí.  "Ale nás to netrápí, není to náš problém. Naším problémem je zachovat sami sebe, naše lidi."


- Organizace spojených národů vyzvala ruské úřady, aby zajistily, že protiválečná demonstrantka, která přerušila vysílání ruské státní televize, nebude potrestána za uplatnění svého práva na svobodu projevu.

Kreml v úterý uvedl, že jednání ženy, která v pondělí večer přerušila živé vysílání ruské státní televize na Prvním kanálu a odsoudila válku na Ukrajině, se rovná "chuligánství".

Ravina Shamdasaniová, mluvčí OSN pro lidská práva, dnes novinářům řekla, že ruské úřady by měly zajistit, aby žena "nečelila žádné represi za to, že uplatnila své právo na svobodu projevu".

Právník M. Ovsjannikovové v úterý pro CNN uvedl, že se od pondělního protestu snaží svou klientku najít a stále neví, kde se nachází.

- EU uvalila sankce na šéfa Mariny Ovsjannikovové, která protestovala na ruském Prvním kanálu  proti válce na Ukrajině

Konstantin Ernst, šéf státem kontrolovaného televizního kanálu, a oligarcha Abramovič jsou mezi 15 osobami, na které se EU nově zaměřila.

Spolu s rozšířeným seznamem osob, na které se vztahuje zmrazení majetku a zákaz cestování, který bude zveřejněn později v úterý, EU také zakazuje investice do ruského energetického sektoru, jakož i vývoz hotových ocelářských výrobků a většiny luxusního zboží, jako jsou drahé kameny, oblečení a koberce, v hodnotě nad 300 eur (252 liber) a automobilů v hodnotě vyšší než 50 000 eur. Platí také úplný zákaz transakcí s devíti ruskými státními podniky a EU zakázala ratingové agentury hodnotit zemi a její společnosti.




- Vladimir Putin plánuje nařídit masové kácení ukrajinských lesů, které budou prodávány jako dřevo v Rusku, konstatuje dokument zveřejněný ukrajinskou vojenskou rozvědkou.


- Podle kyjevského starosty Vitalije Klička vzrostl počet lidí zabitých dnes ráno při náletech na ukrajinské hlavní město na čtyři.

Série ruských úderů zasáhla v úterý ráno obytnou čtvrť v Kyjevě, kde vypukl obrovský požár a vyvolal horečné záchranné práce v patnáctipatrovém bytovém domě. Záchranné služby již dříve uvedly, že byli zabiti dva lidé.


- Ruské letecké úřady propustily úředníka, který minulý týden prohlásil, že Čína odmítla dodávat ruským leteckým společnostem letecké díly v důsledku západních sankcí, uvedl v úterý list Kommersant.

Valerij Kudinov, úředník ruské Federální agentury pro leteckou dopravu (Rosaviacia) odpovědný za udržování letové způsobilosti letadel, uvedl, že Rusko po neúspěšném pokusu získat díly z Číny jedná o jejich dodávkách ze zemí včetně Turecka a Indie.

- Ruská "válečná mašinérie" se zaměří na další evropské země, varuje Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj v úterý ráno v živém projevu k západním představitelům varoval, že pokud nebude ruská "válečná mašinérie" zastavena, zaměří se na ně.


- Asi 300 000 lidí se přihlásilo do skupiny v chatovací aplikaci Telegram nazvané "IT armáda Ukrajiny". Jejím prostřednictvím jsou účastníkům zadávány úkoly pro boj proti Putinovi.

Podle společnosti NetBlocks, která monitoruje globální internetové připojení, se rozrůstající se armádě hackerů daří narušovat ruské webové služby. Podle ní je dostupnost webových stránek Kremlu a Dumy - dolní komory ruského parlamentu - od začátku invaze "přerušovaná". Cílem útoku byly také stránky státních médií, několika bank a energetického gigantu Gazprom.

- Německé supermarkety hlásí nedostatek slunečnicového oleje v obavách, že válka na Ukrajině může způsobit nedostatek dodávek.
Ukrajina zajišťuje více než 50 % světového trhu se slunečnicovým olejem, přičemž Německo je jedním z jeho největších dovozců.

- Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) jsou civilisté uvěznění v obléhaném ukrajinském městě Mariupol "v podstatě dušeni bez pomoci".

Červený kříž doufá, že se mu podaří zorganizovat evakuaci civilistů ve dvou konvojích asi 30 autobusů ze severovýchodního ukrajinského města Sumy a jejich převoz do bezpečné oblasti, uvedl Ewan Watson.

- Mezitím turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu uvedl, že doufá v evakuaci tureckých
občanů z Mariupolu v úterý nebo ve středu po telefonátu s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

- Ukrajina se v úterý znovu pokusí dodat zásoby civilistům uvězněným v obklíčeném městě Mariupol, uvedla vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Moskva v pondělí umožnila prvnímu konvoji civilistů uniknout z Mariupolu, ale vysoký prezidentův poradce uvedl, že Rusko opět zablokovalo konvoj s humanitární pomocí, který se snažil do města dostat se zásobami.

Získání bezpečného průjezdu pro pomoc do Mariupolu a pro odchod civilistů bylo hlavním požadavkem Kyjeva na několika kolech jednání. Předchozí pokusy o lokální příměří v oblasti selhaly.

Vereščuková uvedla, že konvoj s humanitárními dodávkami zamíří do Mariupolu v úterý. "Na zpáteční cestě odveze ženy a děti," řekla.



- EU v úterý  ráno oficiálně schválila čtvrtý balíček sankcí, včetně zmrazení majetku oligarchy Romana Abramoviče.

Očekává se, že veškeré podrobnosti budou ještě dnes zveřejněny ve věstníku Evropské unie.

Sankce zahrnují:

    Zákaz dovozu řady ocelářských výrobků do EU.
    Zákaz nových investic v celém ruském energetickém odvětví s omezenými výjimkami pro civilní jadernou energetiku a přepravu některých energetických produktů zpět do EU.
    Zákaz vývozu luxusního zboží (např. luxusních automobilů, šperků) nad 300 EUR do EU.
    Zákaz hodnocení Ruska a ruských společností ratingovými agenturami EU a poskytování ratingových služeb ruským klientům, což povede k další ztrátě přístupu na finanční trhy EU.

Zákaz navazuje na jednání vedoucích představitelů EU, která se uskutečnila ve čtvrtek a v pátek ve Versailles.


Hasiči v úterý bojovali s plameny v obytném domě ukrajinského hlavního města Kyjeva po sérii ruských dělostřeleckých úderů.
Brzy ráno byl nad panoramatem města spatřen projektil, po kterém následoval jasný záblesk a série výbuchů. Není známo, zda byl projektil součástí ruských úderů nebo neutralizační střelou ukrajinských pozemních sil.


- Foto: Lidé zachránění z bombardovaného obytného paneláku v Kyjevě:




- Podle ukrajinských záchranných služeb zahynuli v úterý ráno při ostřelování Kyjeva dva lidé

Podle ukrajinské státní služby pro mimořádné situace byli v úterý ráno při ostřelování Kyjeva zabiti dva lidé. 35 lidí bylo zachráněno.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém posledním projevu žádá ruské vojáky, aby se vzdali. Říká, že "mají šanci žít", pokud se rozhodnou složit zbraně.

"Jménem ukrajinského lidu vám dáváme šanci žít. Pokud se vzdáte našim jednotkám, budeme s vámi zacházet tak, jak se s lidmi zacházet má: důstojně. Tak, jak se s vámi ve vaší armádě nezacházelo. A tak, jak se vaše armáda nechová k našim lidem. Vyberte si."

Řekl také, že válka v Rusku se pro ruskou armádu stala "noční můrou", protože ztrácí mnoho vojáků a techniky.

Uvedl však, že rozhovory s Ruskem budou pokračovat v úterý.

- Od 24. února, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, bylo zabito 90 dětí a více než 100 jich bylo zraněno, uvedla ukrajinská generální prokuratura. "Nejvíce obětí je v Kyjevské, Charkovské, Doněcké, Černihovské, Sumské, Chersonské, Mykolajivské a Žytomyrské oblasti," uvedla v prohlášení.

- Ukrajinský premiér Denys Šmyhal prohlásil, že ruské síly se "chovají jako teroristé" a Putin zahájil ve středu Evropy "válku v plném rozsahu", která by se mohla "stát třetí světovou válkou".
Ve svém projevu před parlamentním shromážděním Rady Evropy uvedl, že Evropa "si po léta vybírala cestu pacifikace agresora", místo aby "bránila hodnoty demokracie, právního státu a lidských práv".

- Spojené státy sdělily spojencům, že Rusko požádalo Čínu o vojenské vybavení, včetně raket, bezpilotních letounů a obrněných vozidel, a že Čína na tuto žádost "odpověděla kladně"
, píše list Financial Times.

Novinář listu Financial Times Demetri Sevastopulo rovněž uvedl, že evropští spojenci, kteří tuto informaci obdrželi, požádali Spojené státy, aby se podělily o podklady, na jejichž základě k tomuto závěru dospěly.

Z telegramů Spojených států spojencům není jasné, zda Čína již požadovanou podporu poskytuje, nebo se k tomu pouze zavázala.

S odvoláním na americké představitele obeznámené s projednávanými zpravodajskými informacemi CNN uvedla, že " zatím není jasné, zda Čína hodlá Rusku tuto pomoc poskytnout".  


- Rusko požádalo Čínu o balená jídla, aby mohlo krmit vojáky, píše CNN. Žádost "vyvolává otázky ohledně základní připravenosti ruské armády", uvádí CNN.



- Stojí za údajnými žádostmi Ruska o čínské vojenské příděly korupce?

 

Dva novináři serveru Bellingcat upozornili na předchozí zprávy o vládních zakázkách na poskytování potravin ruskému ministerstvu obrany a vznesli otázku, zda za údajnou nepřipravenost Ruska při zásobování vlastních vojenských sil nemůže korupce. "Neprodejné" konzervy pro vojáky se totiž ve velkém počtu objevily v komerčních ruských supermarketech.


- USA vyjadřují "hluboké znepokojení" nad "sbližováním" Ruska a Číny

Spojené státy v pondělí vyjádřily znepokojení nad "slaďováním" mezi Ruskem a Čínou poté, co se vysoce postavení američtí a čínští představitelé sedm hodin jednali o válce  na Ukrajině a dalších bezpečnostních otázkách.

"Máme hluboké obavy z čínského sbližování s Ruskem," řekl novinářům vysoký americký představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, a dodal: "Byl to velmi upřímný rozhovor."


- V Berďansku, městě na jihu Ukrajiny, které je již dva týdny pod kontrolou ruských vojsk čelí místní obyvatelé  vlnám propagandy.
Místní rozhlasová stanice hraje sovětské balady a ruské popové písně, které jsou prokládány úryvky z projevů Vladimira Putina a zprávami o "osvobození Ukrajiny od nacistů"..

- Pentagon nadále chválí houževnatý odpor Ukrajiny proti mnohem větší vojenské síle, kterou disponuje Rusko.


John Kirby, mluvčí ministerstva obrany, ve Washingtonu uvedl, že ukrajinské síly "pokračují ve statečném a obratném boji" a maximálně využívají svých "znalostí a situačního povědomí" proti mnohostranným útokům Ruska.

Kirby poukázal na to, "jak malý pokrok byli Rusové schopni učinit" za téměř tři týdny  a řekl, že Ukrajina "dobře využívá" dodatečné vojenské vybavení dodané USA a dalšími zeměmi.

Kirby  uvedl, že: "Hodně z toho je způsobeno   vlastními klopýtnutími Rusů  a jejich chybnými kroky, ale hodně z toho, hodně z toho je způsobeno ukrajinským odporem a tím, jak jsou přizpůsobiví v terénu a v ulicích."

- Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že tuto středu rozhodne v případu, v němž Ukrajina tvrdí, že Rusko falešně odůvodnilo svou invazi obviněním, že se Ukrajina dopustila genocidy.

Kyjev podal žalobu k MTS, nejvyššímu soudu OSN, krátce poté, co Rusko 24. února vtrhlo na Ukrajinu, a požadoval, aby tribunál nařídil ukončení ofenzivy.

Soud v nizozemském Haagu v prohlášení uvedl, že svůj rozsudek oznámí ve středu v 15:00 h GMT. Přestože jsou jeho rozhodnutí závazná, nemá žádné reálné prostředky k jejich prosazení.

Případ je oddělen od vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině, které zahájil Mezinárodní trestní soud (ICC), jiný mezivládní mezinárodní tribunál, který rovněž sídlí v Haagu a obvykle soudí osoby obviněné z válečných zločinů.


- Americká pravicová televizní stanice uvádí, že její zpravodaj Benjamin Hall byl zraněn nedaleko hlavního města Kyjeva.


Fox uvádí, že zatím má "minimum" podrobností a novinář je v nemocnici.

0
Vytisknout
7117

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2022