Dva lidé zahynuli a tři byli zraněni v pondělí ráno při ruském útoku na Kyjev

14. 3. 2022

čas čtení 16 minut
Foto: Útok na dům v Kyjevě v pondělí 14.3. v 5 ráno

- Dva lidé zahynuli a tři byli zraněni, když v pondělí ráno zasáhl granát obytný dům na severozápadě Kyjeva, uvedla ukrajinská státní záchranná služba. Devítipatrový obytný dům údajně začal hořet od ruského ostřelování po páté hodině ranní.

Foto: Černihiv


- Od ruské invaze 24. února bylo na Ukrajině zabito devadesát dětí a více než sto jich bylo zraněno, uvedla v pondělí ukrajinská generální prokuratura.

"Nejvíce obětí je v Kyjevské, Charkovské, Doněcké, Černihovské, Sumské, Chersonské, Mykolajivské a Žytomyrské oblasti," uvedla v prohlášení.
 
- Uživatelé Facebooku a Instagramu nesmějí požadovat zavraždění Vladimíra Putina. Uživatelé Facebooku a Instagramu nesmějí vyzývat k smrti Putina

Podle aktualizace mateřské společnosti Meta jsou zakázány "výzvy k usmrcení hlavy státu".

Agentura Reuters minulý týden uvedla, že výzvy k zabití Putina a jeho běloruského protějšku a spojence Alexandra Lukašenka budou na platformách Meta v omezeném počtu zemí povoleny, pokud nebudou obsahovat jiné cíle nebo nebudou mít dva ukazatele důvěryhodnosti, jako je místo nebo způsob.

Podle interních e-mailů moderátorům obsahu společnosti Meta by tyto příspěvky byly povoleny v zemích východní Evropy a Kavkazu včetně Ruska, Ukrajiny, Gruzie a Polska, uvedla agentura Reuters.

V neděli však Facebook určil, že revidovaná politika umožňující vyhrožovat násilím ruské armádě platí pouze na Ukrajině, a to "pouze v kontextu projevů týkajících se ruské vojenské invaze na Ukrajinu".

Navzdory tomuto upřesnění Rusko v pondělí platformu Instagram zrušilo a odřízlo od ní 80 milionů uživatelů. Facebook zakázalo 4. března.

- Blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina přiznal, že ruská vojenská operace na Ukrajině neprobíhá tak rychle, jak si Kreml přál.

Šéf Národní gardy Viktor Zolotov z pomalejšího než očekávaného postupu obvinil podle něj krajně pravicové ukrajinské síly, které se schovávají za civilisty, což je obvinění, které opakovaně vznášejí ruští představitelé.

Zolotov je vlivný bezpečnostní činitel, který měl kdysi na starosti Putinovu osobní ochranku a nyní stojí v čele Národní gardy.

Jeho komentáře signalizují nejsilnější veřejné přiznání Moskvy, že postup Ruska nešel podle plánu. Zdálo se, že jsou také v rozporu s pátečním hodnocením ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, který Putinovi řekl, že "vše jde podle plánu".
 



- Německo prohlásilo, že okamžitý bojkot ruských dodávek plynu a ropy by mohl poškodit jeho vlastní obyvatelstvo více než Vladimíra Putina a přinést masovou nezaměstnanost a chudobu.
 
Jen málokterá západní ekonomika je na ruské energii tak závislá jako Německo: 55 % zemního plynu, 52 % uhlí a 34 % minerálních olejů používaných v zemi pochází z Ruska, za které denně platí statisíce eur a finančně podporuje válečnou mašinérii devastující Ukrajinu.

Německá  vláda prý usilovně pracuje na tom, aby se Německo do léta vzdalo ruského uhlí a do konce roku postupně přestalo používat ruskou ropu, ale že krátkodobý zákaz ruského plynu by mohl jeho zemi vystavit nebezpečí.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ve 13 hodin SEČ prakticky vystoupí v americkém Kongresu, uvedli předseda většiny v americkém Senátu Chuck Schumer a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.


- Více než 160 osobních automobilů mohlo opustit obléhané ukrajinské město Mariupol a bylo na cestě do Ruskem okupovaného města Berďansk, uvedla městská rada..

Od minulého měsíce, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, bylo v Mariupolu zabito více než 2400 civilistů, uvedl dnes šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.


- Squatteři obsadili sídlo ruského miliardáře Olega Děripasky v centru Londýna.  Sídlo ruského miliardáře Olega Děripasky v hodnotě 25 milionů liber obsadili protestující v londýnské čtvrti Belgravia.


Pět squatterů v budově na Belgrave Square - dva z nich pocházejí z východní Evropy, nikoli však z Ukrajiny - tvrdí, že jejich země jsou také ohroženy Vladimirem Putinem. Jejich plánem je otevřít sídlo, které má podle nich "příliš mnoho místností na to, aby se daly spočítat", včetně kina a vinného sklepa, Ukrajincům prchajícím před válkou a dalším uprchlíkům, kteří potřebují útočiště.

Ve vzkazu ruským oligarchům squatteři uvedli: "Vy okupujete Ukrajinu, my okupujeme vás".

Značná policejní přítomnost bránila vstupu do krémové kamenné budovy s černými vstupními dveřmi a sloupy u vchodu. Později byli policisté viděni, jak pomocí vrtačky prorazili vstupní dveře a vnikli do budovy. Squatteři křičeli: "Trestný čin poškozování cizí věci" z balkonu nad nimi


- Ruské síly poškodily vysokonapěťové vedení spojující ukrajinskou jadernou elektrárnu Černobyl s rozvodnou sítí, uvedla ukrajinská státní energetická společnost Ukrenergo.

Šéf společnosti Ukrenergo Volodymyr Kudryckij uvedl, že elektrárna je odkázána na elektřinu z dieselových generátorů poté, co byly opět poškozeny vnější dodávky energie do elektrárny. Vysloužilá jaderná elektrárna přišla o proud na začátku minulého týdne, ale v neděli byly dodávky obnoveny.

 
- Wen-ti Sung, politolog z Australské národní univerzity, řekl, že se domnívá, že šance, že by Čína dodala Rusku zbraně, je "malá".

"Učinit to by jednak bylo příliš pozdě na to, aby to pomohlo vzdálené válce na Ukrajině, a jednak by to pro Peking vypadalo velmi špatně. Nestojí to za to," řekl.

Sung však uvedl, že zveřejnění uských žádostí - které stále vzbuzují skutečné obavy - umožnilo USA také vyvíjet tlak na Peking v oblasti jeho civilního obchodu s Ruskem, který by mohl zahrnovat nevojenské součástky a komponenty, jež by mohly být použity při výrobě zbraní.

Tím, že Washington upozornil na možnost, že by Čína poskytovala vojenskou pomoc, vlastně stanovil body, které mají Čínu přimět k omezení "civilních obchodních vztahů" s Ruskem a k částečnému (byť částečnému) připojení se k mezinárodním hospodářským sankcím proti Rusku.

Pokud to bude fungovat, omezí to obchod mezi Čínou a Ruskem a dále oslabí Rusko; pokud ne, pomůže to posílit image "Číny jako pomahače Ruska" a USA si bude oci vůči Číně nárokovat morální výhody.


- Profesor Steve Tsang, ředitel čínského institutu SOAS, uvedl, že čínský vůdce Si Ťin-pching nebude chtít ohrozit čínskou ekonomiku v roce, kdy je jeho hlavní prioritou zajistit si třetí funkční období.

Čína pod vedením Si poskytne jakoukoli podporu, aby Putinovi pomohla, ale nedovolí, aby při tom trpěla sekundárními sankcemi, a to navzdory [dohodě] o "skálopevné" podpoře a přátelství "bez hranic".


- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval k celosvětovému bojkotu mezinárodních společností, které ponechaly své provozy v Rusku.


- Bývalý ruský ministr zahraničí se připojil k výzvě, aby se všechny strany ukrajinské války vrátily k diplomacii a snížily "dramaticky zvýšené riziko" katastrofické jaderné války.

Výzva, jejímž spoluautorem je profesor Igor Ivanov, předseda Ruské rady pro mezinárodní záležitosti, může být znamením, že někteří představitelé ruského zahraničněpolitického establishmentu považují riziko, že Rusko bude na Ukrajině usilovat o čistě vojenské řešení svých stížností, za strategickou chybu.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pondělí  ráno obrátil na řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise ohledně probíhajícího bombardování jeho země, píše Helena Smithová.

V telefonickém rozhovoru Mitsotakis vyjádřil Kyjevu "nedělitelnou podporu" a zdůraznil, že navzdory ruskému hněvu jsou Atény odhodlány posílat Ukrajině další pomoc a také přijímat uprchlíky z válkou zmítaného státu.

Mitsotakisův úřad v prohlášení uvedl:

    Diskutovalo se také o dramatické situaci v oblastech, kde žije řecká diaspora, a o potřebě otevření humanitárních koridorů pro bezpečný exodus [lidí] a přístup humanitární pomoci.

Byla rovněž zmíněna tíživá situace řeckého generálního konzula - posledního zbývajícího diplomata EU v obléhaném jižním městě Mariuopol, uvedla agentura.

Vyslanec se spolu s místními zaměstnanci ukrývá v mariupolských kancelářích Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) poté, co zbytek diplomatické mise začátkem tohoto měsíce uprchl. Ve strategickém přístavním městě žije přibližně 120 000 řeckých emigrantů, komunita, která má v regionu kořeny již více než 2 000 let.

- Rusko popírá, že by požádalo Čínu o vojenskou pomoc na Ukrajině

Rusko by mohlo plně ovládnout hlavní ukrajinská města a má dostatečnou vojenskou sílu, aby splnilo všechny své cíle na Ukrajině, aniž by potřebovalo pomoc Číny, uvedl Kreml.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že ruské jednotky by mohly převzít "hlavní populační centra pod plnou kontrolu" na Ukrajině.

Rusko disponuje vlastním nezávislým potenciálem pro pokračování operace. Operace probíhá podle plánu a bude dokončena včas a v plném rozsahu.



- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pondělí vyzval Západ, aby dodal Ukrajině zbraně a uplatnil vůči Rusku další sankce a pomohl tak zabránit zatažení dalších zemí do širšího konfliktu.

Ukrajina opakovaně naléhá na své spojence, aby jí více pomáhali bránit se ruské invazi

Některé západní vlády se obávají, že by to mohlo do války zatáhnout další země, včetně členských států NATO.

"Těm, kteří se v zahraničí bojí, že budou zataženi do třetí světové války. Ukrajina se úspěšně brání. Potřebujeme, abyste nám pomohli bojovat. Poskytněte nám všechny potřebné zbraně," napsal Kuleba na Twitteru.

"Uplatněte na Rusko další sankce a plně ho izolujte. Pomozte Ukrajině donutit Putina k neúspěchu a odvrátíte větší válku."


 - Austrálie a Nizozemsko zahájily prostřednictvím Mezinárodní organizace pro civilní letectví soudní řízení proti Rusku kvůli sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines.

Právní kroky by mohly Rusko přimět k účasti na zablokovaných jednáních s oběma zeměmi a mohly by také vést k jeho potrestání od organizace napojené na OSN, která je zodpovědná za správu mezinárodního leteckého práva.

Austrálie a Nizozemsko požadují od Ruské federace odškodnění a omluvu za katastrofu letadla MH17, při jehož sestřelení nad Ukrajinou v roce 2014 zahynulo 298 lidí včetně 38 Australanů.


- Čínské ministerstvo zahraničí reagovalo rozzlobeně na zprávy o tvrzení americké vlády, že Rusko požádalo čínskou vládu o vojenské vybavení.

Na pravidelném tiskovém brífinku v Pekingu v pondělí odpoledne mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien prohlásil, že USA šíří "zlovolné dezinformace", které mají "zlovolné úmysly".

Čao uvedl: "Čao je přesvědčen o tom, že se jedná o velmi důležitý krok: Čínský postoj k ukrajinské otázce je konzistentní a jasný a Čína hraje konstruktivní roli při podpoře mírových jednání. Je nezbytné, aby všechny strany zachovávaly zdrženlivost a ochlazovaly napětí, nikoli přilévaly olej do ohně."


- Mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že tvrzení amerických představitelů, že Rusko požádalo Peking o vojenské vybavení pro svou kampaň na Ukrajině, jsou "dezinformace" ze strany USA.


Komentář zazněl během pravidelného brífinku čínského ministerstva zahraničí v Pekingu.


- Záběry zveřejněné ukrajinskou televizí NEXTA TV  ukazují hořící závod leteckého průmyslu Antonov nedaleko Kyjeva.

Na videu je vidět hustý dým stoupající do dálky.

. Letecký závod Antonov v Kyjevě byl ostřelován ruskými silami, uvedla v pondělí ráno kyjevská městská správa v aktualizaci na svém oficiálním účtu na Telegramu. Areál, známý také pod názvem Hostomel, se nachází asi 11 km severozápadně od centra města Kviv a je nejdůležitějším mezinárodním nákladním letištěm v zemi a také klíčovou vojenskou leteckou základnou.

- V pondělí  budou v krátké době zahájeny rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem, přičemž představitelé obou stran nabízejí opatrný optimismus, přestože existuje jen málo důkazů, že se postoj ruského prezidenta Vladimira Putina změnil. Jednání mají začít v 10:30 místního času.

- Těhotná žena, která je vidět na široce rozšířených snímcích po ruském bombardování ukrajinské nemocnice, zemřela i se svým dítětem, informuje agentura Associated Press. Žena utíkala před bombardováním porodnice, kde měla v obleženém městě Mariupol porodit.

Tato žena i její dítě zemřely:




- Německo údajně nakoupí až 35 stíhaček F-35.

-  Američtí představitelé se domnívají, že Rusko požádalo o vojenskou podporu Čínu v souvislosti s tvrzením, že ruské armádě chybí některé druhy výzbroje, uvedl jako první list Financial Times. Tento vývoj vedl k obavám, že Peking může podkopat úsilí Západu o pomoc Ukrajině.

- Spojené státy se budou na setkání na vysoké úrovni v Římě snažit přesvědčit Čínu, aby nedodávala zbraně Rusku.

- Ukrajinská armáda inforumuje,  že dochází k případům "hromadného odmítání ruských vojáků" bojovat ve válce na Ukrajině, jak uvádí nejnovější operační zpráva.

- Britské ministerstvo obrany uvádí, že ruské námořní síly "účinně izolují Ukrajinu od mezinárodního námořního obchodu", uvádí se v nejnovější zprávě obranného zpravodajství o situaci na Ukrajině.

- Podle záběrů, které sdílely čečenské televizní kanály a které byly zveřejněny na Kadyrovově účtu na Telegramu, je údajně Ramzan Kadyrov, vůdce ruského Čečenska, na Ukrajině po boku ruských sil.

- Britský premiér Boris Johnson oznámil, že vláda Spojeného království daruje Ukrajině více než 500 mobilních generátorů, které pomohou zajistit napájení klíčových budov, jako jsou nemocnice, kryty a čističky vody.

- Ruský státní regulátor médií a komunikací Rozcomnadzor oznámil, že Instagram bude zakázán, a jako důvod embarga uvedl, že tato sociální síť "vyzývá k násilí vůči Rusům".

- Generální ředitel kontroverzní společnosti Clearview AI, která se zabývá rozpoznáváním obličejů, podle agentury Reuters uvedl, že její služby začalo využívat ukrajinské ministerstvo obrany.
   
- Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval NATO k zavedení bezletové zóny po útoku na vojenskou základnu, který přiblížil boje k polským hranicím. "Pokud neuzavřete naše nebe, je jen otázkou času, kdy ruské rakety dopadnou na vaše území, na území NATO," řekl.

- Ruské ministerstvo obrany přiznalo odpovědnost za nedělní raketový útok na Mezinárodní centrum pro udržování míru a bezpečnosti, vojenskou základnu, poblíž polských hranic.

-  Podle Světové zdravotnické organizace se na Ukrajinu dostává zoufale potřebné zdravotnické vybavení a výstroj, včetně traumatologických souprav, které mají podpořit zdravotnický systém potýkající se s nedostatkem zásob v důsledku ruské invaze.

1
Vytisknout
7313

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2022