USA a spojenci připravují dodávky systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu

11. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Když je dodávka polských stíhaček mimo hru, Západ zkoumá jiné možnosti, jak pomoci Ukrajině v boji s ruskou invazí. 

Rusko eskalovalo útoky na ukrajinská města a vláda v Kyjivě se obrátila na Západ s žádostí o další vojenskou pomoc, včetně bojových letounů. Pentagon ve středu uzavřel kauzu transferu polských letounů MiG-29, ale oznámil, že chce posílit ukrajinské obránce - bez toho, aby upřesnil jak.

USA nyní zkoumají možnost dodávky systémů protivzdušné obrany z bývalých zemí Východního bloku, které jsou dnes členy NATO. Ty mohou být pro obranu ukrajinského vzdušného prostoru vhodnější než letouny.

Zvažované systémy země-vzduch jsou sofistikovanější než přenosné, na zdroj tepla naváděné rakety, které země NATO už poskytly. Zahrnují systémy označované v kódu NATO SA-8 (v ruské/sovětské nomenklatuře 9K33 Osa - KD) a SA-10 (S-300).

Systém S-300 dokáže ničit letouny i střely s plochou dráhou letu. Byl navržen jako vysoce mobilní a schopný rychlého přemístění po odpálení raket.

Ukrajina má nějaké S-300, které byly použity během války proti ruským letounů a střelám.

Západní představitelé neřekli, kde by S-300 získali, ale ve výzbroji je mají tři členské státy NATO - Bulharsko, Řecko a Slovensko. Velvyslanectví těchto zemí ve Washingtonu na žádost o vyjádření nereagovala.

"Rusové mění taktiku, takže Ukrajinci musejí také," prohlásil britský ministr obrany Ben Wallace ve středu v dolní komoře parlamentu.

Dosud dodané střely odpalované z ramene jsou vysoce účinné proti vrtulníkům a nízko létajícím letounům, ale do středních výšek již nedosáhnou.

Pentagon opakovaně prohlásil, že Rusko nedosáhlo vzdušné nadvlády, protože Ukrajina si podržela prostředky protivzdušné obrany a část jejího letectva zůstává intaktní.

Pentagon dosud odmítá diskutovat o konkrétních typech systémů protivzdušné obrany, které by mohl dodat.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6522

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022