Ukrajina je jen začátek Putinovy války

11. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
  • Dosud neznámá americká interní analýza tvrdí, že invaze na Ukrajinu je vyvrcholením Putinova patnáctiletého plánu na ovládnutí Eurasie, který má být odvetou za rozšiřování NATO, informuje Nafeez Ahmed.

Utajovaný náčrt amerického vojenského dokumentu ukazuje, že před deseti lety analytici US Army očekávali, že Vladimir Putin nastartuje ruskou agresi ve východní Evropě a za jejími hranicemi v rámci patnáctiletého plánu na obnovu kontroly nad bývalými sovětskými státy.

Interní analýza vrhá nové světlo na to, jak někteří špičkoví experti Pentagonu předpověděli dramatickou intenzifikaci nepřátelských aktivit mezi Ruskem a NATO. Putin podle nich plánuje podkopat postavení Evropy sérií regionálních vojenských ofenziv, mezi nimiž je ta na Ukrajině pouhým začátkem. Širším cílem má být rozšířit ruský vliv zpátky do východní a střední Evropy.

Američtí analytici si již v září 2011 byli vědomi dlouhodobých Putinových plánů na sérii strategických ofenziv v Evropě, na Kavkaze a v Pobaltí, s cílem rozšířit ruský vliv a pomstít se za rozšiřování NATO. Putin tuto strategii potichu odstartoval v roce 2005.

Zmiňovaný dokument je náčrtem interní prognózy zpravodajského oddělení americké námořní pěchoty vypracovaným společně představiteli USMC a analytiky soukromé zpravodajské firmy Stratfor. Šéf týmu podplukovník Drew E. Cukor se později stal vedoucím týmu pro vývoj umělé inteligence.

Dokument dospívá k závěru, že před něco více jak 15 lety Putin přišel s dlouhodobou strategií zatlačení západního vlivu.

Pokud je tato analýzy správná, vypuknutí největšího vojenského konfliktu v Evropě od 2. světové války se netýká jen ruských zájmů na Ukrajině.

Jde přitom o dlouhodobý plán Vladimira Putina na znovuobsazení celé bývalé sovětské vlivové sféry s použitím peněz, energetických surovin - a pokud to bude nezbytné, vojenské síly.

To představuje nový kontext pro pochopení ruských akcí od roku 2014. Putin si nevzal volno, ale aktivně připravoval půdu pro znovudobytí Ukrajiny v rámci širší strategie znovuprosazení ruské moci v Eurasii.

Ruští aktéři spojení s Putinem se snažili ovlivnit volby v USA, Británii i jinde v Evropě. Založili vlivné mediální instituce a operace na sociálních médiích napříč Západem. A sponzorovali ultrapravicová hnutí a pěstovali si vazby na pravicové politiky. (Ale zrovna tak si samozřejmě pěstovali i tradiční vazby na ultralevicová hnutí a ultralevicové politiky - pozn. KD.)

Rozsah úspěšnosti těchto akcí a způsob jejich organizace zůstávají otázkou. Ale systematický vzorec aktivit vycházejících z Kremlu - vojenská expanze podél hranic a informační válka v centrech Západu - ilustruje, že pokud jde o Putina, jeho invaze na Ukrajinu je pouze dalším stádiem dlouhé války proti Evropě.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
11970

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022