Zelenskij ve středu večer: Chtějí, abychom se cítili jako zvířata

10. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
Zelenskij ve Sky News: Státy musejí jednat teď, než bude příliš pozdě. Ukrajina nedokáže ukončit válku proti Rusku sama a miliony zemřou, pokud svět nezastaví ruské bombardování měst.
Zelenskij:  Chtějí, abychom se cítili jako zvířata, protože zablokovali naše města. Největší města na Ukrajině a oni je zablokovali. Protože nechtějí, aby naši lidé dostali jídlo a vodu. Včera například děti. Nevím, jestli znáte, jestli znáte děti v Mariupolu, tam jsou mrtvé děti.  Ano, víte, že to je záměr této operace. Nevím, co o tom Putin říká, ale ta myšlenka je, že Ukrajinci jsou zvířata, ale my nejsme.

Reportérka: To je pravda. Jak to tedy zastavíte? Jste připraveni udělat dohodu, jak jste říkal? Jste ochotni se domluvit?

Zelenskij: Nemůžeme to všechno zastavit sami.  Jedině pokud se svět sjednotí kolem Ukrajiny.

Reportérka: Ale svět je jednotný.

Zelenskij: Ne, je to stále velmi pomalé. Je to stále velmi pomalé, ale to cítíte, jen když jste tady, protože lidé z Evropy nebo z USA to mají na Ukrajinu daleko. Je to daleko od srdce té tragédie a a nevidíte, nemůžete pochopit detaily, protože tady nebojujete, a já chápu proč a nechci, aby bojovali, ale tyto země mohou pomoci, mohou se sjednotit.

 
Omlouvám se, že o tomto problému mluvím znovu a znovu, ale mluvili jsme o dětech, o nemocnicích atd. a o počtu těchto dětských úmrtí....  Mluvíme o zavírání oblohy. Můžete se rozhodnout, zda zavřít, nebo nezavřít. Můžete se rozhodnout, jestli jste jednotní proti nacismu a tomuto teroru, musíte zavřít nebe.

Nečekejte, až se vás budu několikrát hodně ptát. Ne, budete  nám, kteří jsme přišli o děti, muset volat,  a omlouvat se, že jste to neudělali včera. Před týdnem jste na Putina netlačili. Moc jste s ním nemluvili. Nenašli jste s ním dialog. Neudělali jste nic a je to pravda. Včera svět neudělal nic. Je mi to líto, ale je to pravda.

Reportérka: Například britský premiér a řada dalších světových lídrů říká, že pokudby to udělali, pokud by uzavřeli nebe, to znamená, že by to mohlo situaci ještě zhoršit, pokud dovolí Polsku, aby vám poskytlo stíhačky a umístilo je na území NATO, tak to situaci ještě zhorší. Co byste jim na to řekl?

Zelenskij: Co to znamená o nás? Ta první otázka je řečnická. Nepotřebujeme řečnické otázky a odpovědi. Pro koho by to bylo horší?  Pro naše rodiny?  Pro ně?  Ne, kdo ví, nikdo to neví.  Ale my to víme přesně. Teď je to velmi špatné.

A v budoucnu už bude pozdě a věřte mi, věřte mi, pokud se to bude takto prodlužovat, ano, uvidíte, že nakonec zavřou nebe. Ale přijdeme o miliony lidí.

0
Vytisknout
5812

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022