Rusové na Ukrajině zabili daleko více civilistů než vojáků

11. 3. 2022

čas čtení 15 minut
- Julii Ždanovskou, jednadvacetiletou matematičku, usmrtily během útoku na Charkov 8. března 2022 ruské jednotky. V roce 2017 Julie reprezentovala Ukrajinu na Matematické olympiádě dívek z Evropy a získala tam stříbrnou medaili.

- Situace v obléhaném ukrajinském přístavním městě Mariupol je "zoufalá" a směřuje k "nepředstavitelné tragédii", pokud nebudou přijata okamžitá opatření, varovali Lékaři bez hranic.

Stephen Cornish, vedoucí švýcarské kanceláře MSF a jeden z vedoucích pracovníků této zdravotnické charity na Ukrajině, řekl agentuře AFP:

    Stovky tisíc lidí... jsou ve všech ohledech obklíčeny.

    Obléhání je středověká praxe, která byla z dobrého důvodu moderními pravidly války zakázána.

Cornish zdůraznil, že podle mezinárodního práva "civilisté musí být chráněni, musí mít možnost mít své základní potřeby, jídlo, vodu, léky, a rozhodně musí být drženi mimo konflikt".

    Jak vidíme nejen v Mariupolu, ale i na základě věrohodných zpráv přicházejících z Charkova a Dněpru a dalších oblastí, není vyvíjeno veškeré úsilí, aby byli civilisté ušetřeni.

"Skutečně směřujeme k nepředstavitelné tragédii," varoval a zdůraznil, že "je ještě čas se jí vyhnout a musíme se postarat o to, aby se jí zabránilo".


- YouTube celosvětově zablokovala ruské státní mediální kanály za "popírání a trivializaci násilných činů".


- Pilot ruského dopravního letadla řekl cestujícím, že válka proti Ukrajině je zločin a všichni musejí proti tomu vystupovat:

 



- Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja prezentoval obvinění Kremlu, že Ukrajina a USA prý připravily spiknutí za účelem šíření biologických zbraní pomocí stěhovavých ptáků, netopýrů a hmyzu.

Nebenzja vydal  varování pro východní Evropu, že by se  biologické látky mohly rozšířit přes hranice Ukrajiny.

Po Něbenzjově projevu  vyjádřily Albánie, USA a Francie znepokojení, že tato obvinění mohou být předem připravenou zástěrkou pro ruské plány na vypuštění chemických nebo biologických zbraní.

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová uvedla:

Zdá se, že záměr těchto lží je jasný a je hluboce znepokojující. Domníváme se, že Rusko by mohlo použít chemické nebo biologické látky k atentátům v rámci incidentu pod falešnou vlajkou nebo k podpoře taktických vojenských operací.

Před Rusy vystoupila vysoká komisařka OSN pro odzbrojení Izumi Nakamitsu:

"OSN si není vědoma žádných programů biologických zbraní. Je to především díky Úmluvě o zákazu biologických zbraní z roku 1972, která zakazuje vývoj, výrobu, získávání, transfer, skladování a používání biologických a toxinových zbraní."


- Ukrajinské státní centrum pro strategickou komunikaci uvedlo, že Bělorusko by dnes po setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a běloruského vůdce Alexandra Lukašenka v Moskvě mohlo zahájit invazi na Ukrajinu.

V prohlášení středisko uvedlo:

Podle předběžných údajů mohou být běloruské jednotky do invaze zapojeny 11. března ve 21:00 (1900 GMT).


- Náměstkyně generálního tajemníka OSN pro politické záležitosti Rosemary DiCarlo hovoří o možných válečných zločinech spáchaných Ruskem na Ukrajině.

OHCHR [Úřad vysokého komisaře pro lidská práva] obdržel věrohodné zprávy o tom, že ruské síly používají kazetovou munici, a to i v obydlených oblastech.

Nerozlišující útoky, včetně útoků s použitím kazetové munice ... jsou podle mezinárodního humanitárního práva zakázány.

Přímé útoky proti civilistům a civilním objektům, jakož i letecké bombardování měst a vesnic jsou rovněž zakázány podle mezinárodního práva a mohou představovat válečné zločiny.


- V bojích na Ukrajině byl zabit již třetí ruský generálmajor,  Andrij Kolesnikov.

Západní zpravodajské služby odhadují, že do invaze na Ukrajinu mělo být nasazeno přibližně 20 generálmajorů, z čehož vyplývá poměrně vysoký počet obětí během dvoutýdenní invaze, což bylo podle nich způsobeno tím, že byli nasazeni neobvykle blízko frontové linie.

To by podle slov jednoho z činitelů mohlo naznačovat, že ruské jednotky v přední linii "nejsou schopny činit samostatná rozhodnutí, nemají přehled o situaci nebo... se bojí postupovat vpřed".

- Ukrajina obviňuje Rusko z ostřelování běloruské vesnice z ukrajinského vzdušného prostoru

Ukrajina obvinila ruské letouny, že z ukrajinského vzdušného prostoru ostřelovaly běloruskou osadu u hranic ve snaze zatáhnout Bělorusko do války na Ukrajině.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že ve 14.30 místního času (12.30 GMT) obdržela státní pohraniční služba informaci, že ruské letadlo vzlétlo z letiště v Bělorusku, překročilo ukrajinský vzdušný prostor a poté střílelo na běloruskou vesnici Kopani, informuje agentura Reuters.

"Jedná se o PROVOKACI! Cílem je zapojit ozbrojené síly Běloruské republiky do války s Ukrajinou!", uvedlo ukrajinské velení vzdušných sil v internetovém prohlášení.

Ukrajinská armáda uvedla, že cílem operace byly také dvě další běloruské osady.

"Oficiálně prohlašujeme: ukrajinská armáda neplánovala a neplánuje podniknout žádnou agresivní akci proti Běloruské republice," uvedla bezpečnostní služba.

- V Záhřebu havaroval a vybuchl zbloudilý (?)  ruský dron ze sovětské éry. NATO ho nedokázalo identifikovat.

🇭🇷 Unidentified flying object crashing in the capital of Croatia. Object that fell looks like a part of an aircraft engine. Crater is 3m wide and 1m deep.#Zagreb #Croatia pic.twitter.com/ArxsNVKmEo

— Based 🇫🇮 (@Based_FIN) March 11, 2022


- Ukrajinská vláda varuje, že situace v Mariupolu je kritická


Poradce ministerstva vnitra Vadym Děnisenko uvedl, že není jasné, zda se dnes do jižního přístavu dostane osm nákladních aut s humanitární pomocí, informuje agentura Reuters.

Mezitím ukrajinské velvyslanectví v Ankaře uvedlo, že v mešitě v obklíčeném městě se za pokračujícího ruského ostřelování ukrývá 86 tureckých občanů - včetně 34 dětí.

Velvyslanectví uvedlo, že ruské síly ostřelují město včetně mešity od časných ranních hodin.


- Rusko zakázalo WhatsApp a Instagram. Zdroj příjmů pro mnoho malých podniků po celém Rusku  a zásadní nástroj pro mladé moskevské elity. Rusko  označilo společnost Meta za "extremistickou organizaci".

Prokuratura požádala ruský soud, aby označil mateřskou organizaci Facebooku Meta Platforms za "extremistickou organizaci", informovala tisková agentura Interfax.


- Potravinový úřad OSN varuje, že v důsledku konfliktu na Ukrajině mohou ceny potravin na celém světě vzrůst až o 20 %.

- Prezident Volodymyr Zelenskij ve svém nejnovějším projevu k ukrajinskému lidu uvedl, že Ukrajina dosáhla "strategického bodu obratu" ve válce s Ruskem.

Ukrajinský vůdce promluvil pod širým nebem na ulici s ukrajinskou vlajkou v pozadí:

"Je nemožné říci, kolik dní nám ještě zbývá do osvobození ukrajinské země. Můžeme však říci, že to uděláme. Již jsme totiž dosáhli strategického bodu obratu. Již směřujeme k našemu cíli, k našemu vítězství."


- Podle ukrajinské ombudsmanky pro lidská práva Ludmily Denisové bylo na Ukrajině od ruské invaze 24. února zabito nejméně 78 dětí.


- Úřad OSN pro lidská práva, uvedl, že obdržel "věrohodné zprávy" o několika případech použití kazetové munice ruskými silami v obydlených oblastech na Ukrajině.


- Putin říká, že v rusko-ukrajinských rozhovorech došlo k určitým "pozitivním posunům".

 



- Podle regionálních úřadů zasáhlo v pátek brzy ráno ruské ostřelování dvě ukrajinská města. Ostřelování bylo z Běloruska.

Výbuchy byly hlášeny v Lucku na severozápadě Ukrajiny, poblíž polských hranic, a také v Dnipru,  na středovýchodě Ukrajiny.

Úder v Lucku byl podle starosty města zaměřen na letiště.

Igor Polščuk dnes brzy ráno ve svém příspěvku na Facebooku vyzval své občany, aby se kryli. Tři nálety údajně dopadly v blízkosti mateřské školy, obytného domu a továrny na obuv.

 

Ruské letouny v pátek brzy ráno bombardovaly města na západě Ukrajiny a zasáhly Lvov, Luck a Ivano-Frankivsk..

S příchodem období jasnějšího počasí ukrajinští představitelé předpovídají nárůst ruských zvěrstev.


- Ruské síly zabily více ukrajinských civilistů než vojáků, uvedl v pátek ukrajinský ministr obrany.


"Chci, aby to bylo slyšet nejen v Kyjevě, ale po celém světě," řekl Oleksij Reznikov.

- Human Rights Watch: V Černihivu bombardovali Rusové paneláky. Usmrtili nejméně 47 lidí:



- V Charkově bylo podle tamějšího primátora zničeno celkem 48 škol. Město je pod neustálým  bombardováním.

- Oblastní gubernátor Charkova odsoudil páteční útok na psychiatrickou nemocnici a prohlásil, že se jedná o "válečný zločin proti civilistům". Ukrajina obvinila ruské síly z útoku na psychiatrickou nemocnici u východoukrajinského města Izjum.

- Ruské síly ostřelovaly obytné oblasti Charkova 89krát za jeden den, uvedl místní gubernátor. Oleh Synegubov podle agentury Reuters rovněž uvedl, že po zásahu ústavu s jadernou laboratoří nehrozí civilistům žádné nebezpečí.

- Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že ve vesnici Marhalivka byli nyní zabiti lidé, kteří opustili Kyjev, aby byli v bezpečí.

Jeden muž  přišel po zásahu raketou o celou jedenáctičlennou rodinu.
 
  -


 Rada bezpečnosti OSN se podle diplomatů sejde ještě dnes na žádost Ruska, aby projednala tvrzení Moskvy, předložená bez důkazů, o biologických aktivitách USA na Ukrajině.

Spojené státy odmítly ruská tvrzení jako "směšná" a varovaly, že Moskva se může připravovat na použití chemických nebo biologických zbraní.

Na to reagoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba:

Maniakální posedlost, s níž různí ruští představitelé fantazírují o neexistujících biologických nebo chemických zbraních  na Ukrajině, je hluboce znepokojující a může skutečně ukazovat na to, že Rusko připravuje další hrůznou operaci pod falešnou vlajkou."

- Putin schválil 16 000 dobrovolníků z Blízkého východu pro boj na Ukrajině

Na zasedání ruské bezpečnostní rady ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že na Blízkém východě je 16 000 dobrovolníků, kteří jsou připraveni přijet bojovat s Ruskem podporovanými silami na východě Ukrajiny v odtrženém regionu Donbas.

Putin uvedl: "Pokud vidíte, že existují tito lidé, kteří chtějí z vlastní vůle, ne za peníze, přijet na pomoc lidem žijícím v Donbasu, pak jim musíme dát to, co chtějí, a pomoci jim dostat se do zóny konfliktu.

Šojguovi také řekl, že schvaluje, aby rakety Javelin a Stinger, které ruská armáda ukořistila na Ukrajině, byly předány donbaským jednotkám.


- EU zdvojnásobí výdaje na vojenskou podporu Ukrajiny na 1 miliardu euro

EU zdvojnásobí částku, kterou vynakládá na poskytování vojenské podpory Ukrajině, na 1 miliardu eur, bylo oznámeno na summitu vedoucích představitelů ve Versailles.


- Litevský prezident říká, že vznikla "příchuť zklamání" z toho, že EU neurychlila proces vstupu Ukrajiny do EU.


Litevský prezident Gitanas Nausėda uvedl, že rozhodnutí lídrů EU na summitu ve Versailles nenabídnout Ukrajině urychlené získání statusu kandidátské země EU v reakci na žádost Volodymyra Zelenského má "příchuť zklamání".


- Z Ukrajiny uprchlo více než 2,5 milionu lidí, uvádí OSN

Migrační agentura OSN uvádí, že k dnešnímu dni uprchlo z Ukrajiny více než 2,5 milionu lidí.

Z celkového počtu bylo podle Mezinárodní organizace pro migraci 116 000 státních příslušníků třetích zemí.

Většina uprchlíků, přibližně 1,5 milionu osob, utekla do Polska.

- Vězněný ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vyzval k protiválečným protestům ve městech včetně Moskvy v neděli.

"Šíleného maniaka Putina teď nejrychleji zastaví lid Ruska, pokud se postaví proti válce," napsal na Instagramu, informuje agentura Reuters.

"Musíte chodit na protiválečná shromáždění každý víkend, i když se zdá, že všichni buď odešli, nebo dostali strach... Jste páteří hnutí proti válce a smrti."

Podle skupiny pro monitorování protestů OVD Info bylo na protiválečných demonstracích v Rusku od začátku invaze na Ukrajinu zadrženo 13 908 lidí.


- Ruské síly údajně zasáhly psychiatrickou nemocnici v Charkovské oblasti


Charkovský oblastní gubernátor uvedl, že ruské síly zasáhly psychiatrickou nemocnici v regionu.

Oblastní gubernátor uvedl, že počet obětí není znám, ale že v době útoku bylo v nemocnici 330 lidí.


- Zaměstnanci nemocnice  kopou v Buči masové hroby, protože počet mrtvých civilistů stále roste.

1
Vytisknout
7736

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022