Rusko nebere Ukrajinu jako svobodnou zemi

11. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Přemýšlím nad údajnými podmínkami, které si klade Rusko při vyjednávání s Ukrajinou o míru. Celé je to bez pochyb takto: vraždíme vaše lidi, vyháníme vaše lidi, likvidujeme vaše města a vy nám za to dejte, co chceme, jinak to bude ještě horší. To samotné dělá z jakékoli smlouvy jen cár papíru.

Když Američané a jejich západní spojenci okupovali pod druhé světové válce Německo (nebo Japonsko), vnutili tomu státu demokracii, což znamená, že se tam od té doby konaly pokaždé svobodné volby. Národ mohl projevit své mínění, mohl si dávat své zákony. Zajímalo by mne, zda Rusové vůbec berou v potaz, že nevyjednávají s diktátorem a věrchuškou, ale se svobodně zvolenými zástupci lidu, kteří musejí svá rozhodnutí nechat schválit lid ve volbách nebo referendu.

Jistě by bylo hezké, kdyby Rusko trvalo na tom, že na Ukrajině proběhne zcela svobodné referendum o vstupu do NATO. Kdyby trvalo na tom, že Ukrajinci mají ukázat ve volbách, svobodných volbách, koho opravdu mají rádi, zda Rusko, nebo Západ. To by bylo fair a nebylo by třeba kvůli tomu spouštět válku, protože svobodné volby i možnost stejně svobodných referend měli občané Ukrajiny právě před válkou.

Jediný efekt války je samozřejmě ten, že ukrajinský lid nenávidí, právem, Rusko. Co se asi bude dít po válce, zůstane-li Ukrajina svobodná? Ukrajinci budou dokumentovat oběti a zločiny, budou stavět muzea a památníky, budou ruskou invazí definovat svou identitu na desítky let dopředu. Budou se chtít zabezpečit do budoucna za každou cenu. Budou celému světu ukazovat hrůzy, před kterými je neuchránil. Budou vyprávět o umírání lidí žízní v Mariupolu, o bombardování škol a nemocnic. Zatímco v Rusku bude válka na Ukrajině něco jako v Číně události na Tchien-an-men v roce 1989: dodnes se o nich nesmí v Číně svobodně mluvit.

Pořád se mi zdá, že jediná cesta pro Rusko je Ukrajinu zotročit, zabránit dokumentaci zločinů, zabránit stavění muzeí a památníků, zabránit mezinárodní aktivitě ukrajinské vlády. A myslím si, že snaha dělat s vedením Ukrajiny kompromisy je snaha rozbít jednotu té země a nasvítit Zelenského a jeho lidi jako zrádce ukrajinského lidu. Nic Rusové nepotřebují více než rozpad ukrajinské jednoty, ideálně občanskou válku.

0
Vytisknout
7145

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022