Jak chytré telefony možná obměkčily Taliban

11. 3. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Ehsanullahovi je nyní 21 let. Vyrůstal ve svobodnější společnosti než jeho rodiče. Ale nyní, když se v Afghánistánu vrátil k moci Taliban, se jeho život obrátil vzhůru nohama.

Prostřednictvím jeho účtu na Instagramu jsem se ho zeptal, jak se jeho život změnil po převzetí moci Talibanem. Jeho odpovědí byl emotikon, který ukazuje hluboký smutek. A pak mě požádal, abych s ním mluvil přes komunikační aplikaci Telegram, kterou nyní jeho generace hojně používá v naději, že nezanechá stopy po jejich nyní nelegálních chatech.


Jeho matka a sestra se skrývají u příbuzných, daleko od Kábulu, kde mladík zůstal s otcem. Jeho "západní" oblečení bylo spáleno a musel přestat poslouchat hudbu. Chodit za přáteli a jíst hamburgery do nákupního centra už nepřipadá v úvahu.

Bez ohledu na jeho rozčilení nad novým životním stylem, který mu vnutil ortodoxní výklad muslimského náboženství, Ehsanulláhův otec říká, že jeho syn netuší, jak svobodný je nový režim ve srovnání s dobou před tím, než jej Američané původně odstavili od moci. Tento rozdíl interpretuje jako důsledek existence mobilních telefonů a internetu.

Podle Ehsanullahova otce, jehož jméno nebudu zveřejňovat, aby se vyhnul případné identifikaci a represím, jsou mladí členové Talibanu, kterých je podle jeho výpočtů 80 %, závislí na svých chytrých telefonech stejně jako lidé kdekoli jinde na světě. Z tohoto důvodu jsou méně přísní při zavádění drsných pravidel chování, která se od Afghánců očekávají.

Vypráví mi, že nedávno zahlédl tálibánského "vládce ulice" (zástupce vlády, který dohlíží na oblečení a chování v určité oblasti), jak na svém smartphonu sleduje pornofilmy. "Disidentství za mých časů znamenalo sdílení zakázané literatury nebo fotek západní módy, dnes spočívá v tajné výměně hesel k Netflixu a receptů na domácí hranolky od McDonalda.

Zatímco represe vůči ženám už nejsou tak viditelné a rozšířené jako za jeho mládí, Ehfanullahův otec tvrdí, že to, co obyvatele skutečně trápí, je neustálý nedostatek elektřiny, obrovská inflace a totální rozpad služeb a státních institucí. Noví pracovníci státních institucí jsou často negramotní a neschopní, takže správa země je téměř anarchická.

Doufá, že tato nová generace, která nahradí vymírající starší, zavede méně tvrdá pravidla a přiblíží se tomu, jak žijí Egypťané, a ne Íránci.

0
Vytisknout
6116

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022