Primátorka Vaňková v Brně objevila kouzlo "sociální práce v terénu"...Myslím, že nezůstane sama….

11. 3. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Nedotýkej se mne! Neptej se mne! Nemluv na mne! Zůstaň se mnou!

Samuel Beckett: Whoroscope, 1930

Tak nám konečně začínají vznikat sociálně/zdravotní týmy, o kterých již sním asi tak patnáct let. Ne však promyšleně (např. v rámci zrychlení činnosti lékařské posudkové služby nebo skutečné funkční spolupráce samospráv a Úřadů práce ČR), ale zcela nahodile, amatérsky, řídící se myšlenkou, když nemohu s ničím pořádně pomoci a nemám co nabídnout, strčím do tašky desítky letáků a vyrazím do bytu za klienty je trochu "vycukat". Pardon, pomoci!

 Vše by mělo být spíše iniciováno opačně, tedy ze strany klientů s jasně daným cílem. Leč amatérismus politiků, submisivnich sociálních pracovníků, kteří se bojí cokoliv říci směrem k politické vrchnosti, touhou médií po "stále nových opravdových příbězích obětí a akční pomoci sociálních pracovníků", to je smrtelný mix, kterému nelze odolat. Tak vzhůru za mapováním, síťováním, propojováním a hlavně vytvářením dalších a dalších tabulek potřeb přímo do kuchyně všech "obětí našeho dobra".


Vzpomínám si, jak na nejmenovaném úřadě před mnoha lety jeho velmi "militantní starostka" nařídila v rámci boje proti ubytovnám ranní razie za přítomnosti cizinecké policie, těžkooděnců, sociálních pracovníků, úředníků živnostenského a bytového odboru a pochopitelně místní televize…V půl páté ráno tato akční politička vyrazila do ubytovny oblečená ve stylových maskáčích s výkřikem: "Jsem starostka … ihned otevřete" a dováděla vyděšené klienty k srdečním záchvatům.

Ano, takto si municipality mnohdy představují sociální práci v terénu, jakési akční šetření, kde se na místě všichni vše dozvědí, uvidí, zapíšou a vyřeší, nejlépe přímo v bytě.

Mnohaletá praxe sociální práce a možná již několik tisíc absolvovaných sociálních šetření mne však přesvědčily o naprostém opaku. Do bytů občanů se má podle mých zkušeností chodit spíše méně. Já nejraději chodím sám, vždy co nejlépe nachystán a připraven od stolu a počítače své nudné kanceláře - s co nejvíce informacemi o klientech, abych je v jejich přirozeném prostředí co nejméně zatěžoval svojí přítomností.

Sociální práce totiž potřebuje hlavně jasné a účinné "páky pomoci" a také je nutno znát meze své kompetence. Zejména v této bezprecedentní době, kdy do českých měst prchají statisíce ukrajinských občanů před brutální ruskou agresí, která začíná překonávat svojí bestialitou vůči civilnímu obyvatelstvu veškeré scénáře možného vývoje.

V této chvíli potřebují váleční uprchlíci zejména dvě věci. Rychlou finanční pomoc (bez zbytečné byrokratické zátěže, mimo režim přetížených ÚP, měla by to být netestovaná, opakovaná dávka na základní přežití) a druhou věcí je ubytování. V současné ČR bez zásahu státu do vlastnických práv spekulantů s byty naprosto neřešitelný problém. Současná výše nájemného totiž neumožní nízkopříjmovým pracujícím ženám s dítětem a osobou v důchodovém věku (více než 80 procent uprchlíků jsou právě tyto osoby), zaplatit tržní nájemné bez příspěvku na bydlení, který již v těchto měsících kolabuje a není včas vyplácen ani českým občanům.

Tyto dvě primární věci lze řešit naprosto bez klientů, je to otázka rychlého, politického rozhodnutí, najít shodu v zastupitelstvu, jednat se státem o kompenzacích, případně změně zákonů s vládou a zákonodárci.

Přesně toto totiž sociální pracovník čeká od politické reprezentace, jsou to tolikrát zmiňované NÁSTROJE SOCIÁLNÍ POLITIKY. Bez nich zůstáváme jen hodnými pěšáky na politické šachovnici různých zájmů. Kdo to však politikům řekne?







0
Vytisknout
6180

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022