Každé třetí dítě na světě má nebezpečné množství olova v krvi

31. 7. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Ohroženo je zdraví asi 800 milionů dětí, většinou v rozvojových zemích


Každé třetí dítě na světě má v krvi tak vysokou koncentraci olova, že to u nich vyvolá vážné a dlouhodobé poškození zdraví, zjistil nový výzkum.

Asi 800 milionů dětí a mladých lidí ve věku pod 19 let mají v krvi nejméně 5 mikrogramů olova na decilitr (5μg/dl).

Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje žádná bezpečná míra pro vystavení olovu, protože i při nízkých koncentracích funguje olovo jako velmi nebezpečný jed, avšak koncentrace nad 5μg/dl považují americká Střediska pro kontrolu nemocí (CDC) za důvod k akci.

 

Výzkum zveřejnila ve čtvrtek organizace UNICEF, a poukázala tak na pokračující hrozbu dětem od olova, které bylo odstraněno během posledních desetiletí z benzínu, z barev i z vodních trubek.

Olovo je mocný neurotoxin a vystavení jeho velkému množství usmrcuje. Nižší množství olova vyvolává bolesti, zvracení a křeče, zpožďuje vývoj organismu, vyvolává duševní problémy a náladovost. Nižší množství olova také způsobuje předčasné porody.

Vystavení olovu ve studovaných intenzitách vede k snížení kognitivních schopností, k většímu množsetví násilí a k dlouhodobým kardiovaskulárním chorobám.

Děti jsou obzvláště zranitelné, protože olovo poškozuje rozvíjející se mozek a nervový systém a dopad se neprojevuje hned. Olovo v kostech napodobuje vápník, koncentruje se tam a poškozují dlší orgány, včetně ledvin, srdce a plic.

Koncentrace olova v krvi 5μg/dl snižuje inteligenci dítěte o 3-5 bodů. Zdvojnásobuje také míru násilí ve společnosti. Zvyšuje také riziko kardiovaskulárních chorob. Otrava olovem ročně způsobuje úmrtí asi 900 000 lidí.

Hlavním zdroje otravy olovem je likvidace autobaterií, které používají olova a kyseliny k výrobě elektřiny. 85 procent olova se dnes na světě používá k výrobě autobaterií. V mnoha zemích světa se recykluje téměř polovina autobaterií bez bezpečnostních opatření.

Olovo se také v mnoha zemích světa používá k zostření barev koření. Sloučeniny olova způsobují, že je turmerik ostře žlutý, někdy se to používá i pro papriku. Tato prae existuje v Indii, v Bangladéši, v Gruzii, na Balkáně, v severní Africe a v subsaharské Africe.

Ani v řadě evropských zemí není známo, zda byly olověné vodovodní trubky skutečně odstraněny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7716

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2020