V Lucembursku dnes začal proces s ČR, Polskem a Maďarskem kvůli uprchlíkům

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta




Zdroj ZDE

Dnes začíná u Evropského soudního dvora v Lucembursku proces, na jehož výsledek je Berlín velmi zvědavý, píše list Tagesspiegel, upozorňuje Uwe Ladwig. Evropská komise žaluje Polsko, Maďarsko a Českou republiku za to, že tyto tři státy odmítly poskytnout dočasnou pomoc uprchlíkům z Itálie a z Řecka. To je ale jen povrchní otázka. Ve skutečnosti řeší Evropský soud v Lucembursku otázku, kde je hranice legitimních národních zájmů a kde začíná zneužívání Evropské unie jako samoobsluhy pro vybírání třešniček na dortu. 

Heute beginnt vor dem Europäischen Gerichtshof (EuGH) in Luxemburg ein Prozess, auf dessen Ausgang in Berlin viele gespannt sind. Die EU-Kommission hat Polen, Ungarn und Tschechien verklagt, weil sich die drei Staaten selbst der vorläufigen Notverteilung von Flüchtlingen aus Italien und Griechenland verweigern. Das ist aber nur die vordergründige Frage. In Wahrheit wird in Luxemburg verhandelt, wo legitime nationale Interessen enden und wo der Missbrauch der EU als Selbstbedienungsladen für Rosinenpicker beginnt.

Informace o případu: ZDE

Rozhovor Britských listů 218. Nakreslila hada. Dostala čtyřku. Nesplnila zadání

10. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bez nadšení, přátelství a kolegiality mezi učitelem a žákem se nedá učit. Většina českých škol to nechápe, žáky zbytečně terorizuje a je nesmírně neefektivní. O poměrech v českém především základním školství hovoří Jan Čulík na základě jeho osobní zkušenosti s tím, co ve škole zažívají jeho čtyři děti, s pedagogem Jihočeské univerzity Peterem Chvojkou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. května 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rusko v Sýrii znovu bombarduje školy, domovy a nemocnice

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta





26. dubna zahájila syrsko-ruská vojenská aliance ofenzívu na Idlib,  poslední enklávu vzbouřenců. K eskalaci dochází poté, co Rusko a Turecko v září 2018 vyjednalo příměří. Nyní však byly obnoveny letecké údery a absolutně je při tom ignorována potřeba chránit civilní životy.

Polský dokument o sexuálním zneužívání dětí kněžími od soboty zhlédlo na YouTube 14 milionů lidí

15. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vynikající dvouhodinový dokumentární film bratrů Sekielských zhlédlo od minulé soboty, tedy za čtyři dny, na YouTube 14 milionů lidí. Původně jsem nepřistupoval k tomuto filmu s velkým nadšením, protože jsem neměl chuť na drastická svědectví, jenže film je skutečně napínavý a pustíte-li si ho, vtáhne vás a nemůžete se od něj odtrhnout, poznamenává Jan Čulík.

Film dokumentuje dlouholeté sexuální zneužívání nezletilých dětí, i pouze sedmiletých, katolickými kněžími v Polsku. Ti mají v Polsku obrovskou autoritu, kněz je pro dítě někým jako Ježíš. Film dokumentuje obrovské celoživotní trauma, které sexuální zneužívání dětí v útlém věku kněžími způsobuje obětem, některé se jen na poslední chvíli vyhnuly smrti. Je to obrovská, dlouholetá zločinnost, kterou nesmírně mocná, polská katolická církev - v tomto filmu silně připomínající někdejší vládnoucí, kriminální komunistickou mafii - prostě odmítá řešit.

Není divu, že tento film hluboce otřásá v těchto dnech celým Polskem:


(Film má anglické titulky)


Andrew Stroehlein: Nedávno se rozčilovali polští ministři, že jedna paní namalovala svatozář Panny Marie duhovými barvami. Tady mají skutečný důvod, proč by měli být šokováni: systematické sexuální zneužívání dětí katolickými kněžími v Polsku:

Film Jen to nikomu neříkej ukazuje jak násilničtí kněží zničili životy svých obětí a nečelí žádným následkům. Šokoval celé Polsko, drtivě katolickou zemi, v níž je církev vlivným politickým hráčem. Po zveřejnění na YouTube v sobotu večer film do pondělí odpoledne zhlédlo 8,1 milionů diváků.


Spojené státy zřejmě zcela zakáží potraty

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Těchto 27 bělošských mužů nařídilo  ženám, co nesmějí dělat se svým tělem:



V úterý večer schválil Republikány ovládaný Senát v Alabamě zákon, který zakazuje potraty ve všech etapách těhotenství, včetně případů znásilnění či incestu. Lékař, který provede potrat, bude odsouzen do vězení na 99 let, píše americká právnička B Jessie Hill.

Jde o jeden z několika protipotratových zákonů schválených v poslední době. Cílem je zlikvidovat rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu z roku 1973 v případě Roe kontra Wade, které uznalo základní ústavní právo na potrat.

Cílem nových protipotratových zákonů schválených v Georgii, v Iowě a v Severní Dakotě je potraty úplně zakázat. Tyto zákony jsou protiústavní.

Jenže od doby, kdy minulý rok jmenoval Donald Trump do Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, Nejvyšší soud se staví nepřátelsky vůči potratovému zákonu z roku 1973.

Pozorovatelé opakovaně poukazují na to, že největší škody, které působí Donald Trump Spojeným státům, jsou dlouhodobé: na desítky let změnil postoj amerického Nejvyššího soudu, který nyní zastává ultrakonzervativní názory. To změní poměry v USA na celou éru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nestor britských novinářů varuje Trumpa před válkou v Íránu

15. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

John Simpson, BBC: G.W. Bush vyhrál pozemní válku (kterou zahájil na základě falešných důkazů) v Iráku r. 2003 a pak byl poražen v partyzánské válce, která následovala. Jestliže prezident Trump bude následovat po téže cestě, zjistí, že Írán je daleko, daleko nebezpečnějším nepřítelem než byl Irák Saddáma Husajna.


Ekologická krize: Zbavit se znečištění mysli předpotopními politickými iluzemi

15. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Experti tvrdí, že pro omezení dopadů globální změny klimatu na přijatelnou úroveň nemá lidstvo k dispozici více než dvanáct let. Řeč je tedy o jasně vymezeném urgentním úkolu, o němž, má-li být hypoteticky zvládnut, je především třeba uvažovat jasně a střízlivě. Právě to se však rozhodně neděje, pokud je bezstarostně kontaminován s nostalgickou předpotopní vyprávěnkou o překonání kapitalismu.

Karel Dolejší Monbiotovu argumentaci zkresluje

15. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Je paradoxní, že hlavním Monbiotovým argumentem je varování právě před tím predátorským kapitalismem, který ostře kritizuje i Karel Dolejší. Hlavním, zcela přesvědčivým Monbiotovým argumentem je varování, že požadovat trvalý hospodářský růst na planetě Zemi, skládající se jen z omezených zdrojů, může jen šílenec (kupodivu například i Andrej Babiš, který se nedávno vyjádřil, že akce proti globálnímu oteplování prý "nesmějí ohrozit ekonomický rozvoj" !).

Dolejší by měl uznat, že Monbiot varuje nejen před dnešním, extenzivně predátorským kapitalismem, ale i před státním komunismem, který je co do exploatace přírodních zdrojů stejný, ne-li horší. A Monbiot nenavrhuje překotné odstranění kapitalismu, aniž by bylo předem jasné, čím a jak ho nahradit, avšak přesně argumentuje, co je nezbytně nutné udělat, aby nedošlo v nadcházejících letech ke skutečné katastrofě.

Pro názornost a aby nebylo mýlky,  znovu citujme George Monbiota:

Jak žijí mladí lidé v Gaze

15. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 



Přibližně před týdnem odpálila organizace Hamas na izraelské území stovky raket. Izrael reagoval leteckými údery. Lidé v Gaze protestují proti hospodářské blokádě každý pátek už déle než rok. 300 z nich bylo usmrceno a tisíce byly při demonstracích zraněni. Jak ukazuje tato reportáž Channel 4 News, mnozí mladí lidé v Gaze jsou bez končetin.

Navzdory rizikům se protesty pro mnoho mladých Gazanů stávají zdrojem úniku od každodenních protivenství. Jiní, jak uvidíte v této reportáži, unikají do klasické hudby anebo do běhání a skákání. I tím se jim daří vymknout se kontrole vládnoucího autoritářského režimu, upozornuje Inigo Gilmore, reportér Channel 4 News z místa. 

Dovolte Rusku stávkovat za klima

15. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Greta Thunberg: V některých zemích je protizákonné pořádat školní stávky za klima. To činí odpovědnost těch z nás, kteří stávkovat smíme, o to větší. My děti bychom tohle neměli muset dělat. Avšak vzhledem k tomu, že většina dospělých nedělá nic, musíme.


Německá ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland začala útočit na Gretu Thunbergovou. AfD popírá globální oteplování

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Němečtí ultrapravicoví populisté ze strane Alternative fuer Deutschland se rozhodli začít popírat globální oteplování. Zamýšlejí tím posílit svou volební podporu. Tvrdí, že varování vědců před globálním oteplováním je "hysterické" a že Greta Thunbergová má mentální problémy.

V úterý uspořádala AfD v německém parlamentě symposium, v němž zaútočila na vědce varující před globálním oteplováním. Spolupracuje v tom s vlivnými ultrapravicovými organizacemi v USA.

Nedošlo k zvýšení íránské hrozby v Sýrii ani v Iráku, tvrdí vysoký britský činitel

15. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Náměstek velitele koalice bojující proti Islámskému státu odmítl vysvětlení Bílého domu, proč USA vyslala vojska


Vysoký britský generál v Američany vedené koalici proti Islámskému státu konstatoval, že nedokází k zvýšení hrozby od Íránem podporovaných jednotek v Iráku ani v Sýrii. Přímo tak protiřečil americkému tvrzení, použitému k ospravedlnění vojenské eskalace v regionu.

Írán dodal svým proxies v Iráku balistické rakety

15. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Írán poskytl balistické rakety šíitským proxies v Iráku a buduje zde zařízení pro jejich další výrobu, aby odradil od útoků na své zájmy na Blízkém východě - a aby získal možnost zasáhnout regionální protivníky, informují John Irish a Ahmed Rasheed.

Jak leader kandidátky KDU-ČSL do Evropského parlamentu pomáhá Rusku

14. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Lídr lidovecké kandidátky do Evropského parlamentu Pavel Svoboda poskytl rozhovor pro DVTV. Použil tam argument, že pokud chceme žít jako v Bavorsku, tak musíme volit jako v Bavorsku, tedy volit „křesťansko-demokratický proud, který tam sedmdesát let vládne“. To je absurdní argument. Předpokládá totiž, že pokud je něco „křesťanskodemokratický proud“, tak je to v zemích na západ a na východ od bývalé železné totéž.

Válka proti Íránu je Boltonovým životním snem

14. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší soudí, že neefektivní americká bezpečnostní strategie poskytuje chudším zemím výhody a možnosti, jak ohrožovat výrazně bohatší protivníky. Řeč je o Íránu a Severní Koreji. Teheránský režim je trnem v patě Bílého domu, neboť už 30 let realizuje politickou agendu nezávislou na postojích a přáních amerických plánovačů. Jenže Írán tváří v tvář cíleným americkým provokacím nesoucím zřetelný podpis zdiskreditovaného neokonzervativce Johna Boltona vykazuje pozoruhodnou zdrženlivost, jelikož si je dobře vědom případných následků, které by mohly proměnit Blízký východ v hořící inferno.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

NI-GEL! NI-GEL! John Crace objevuje v severní Anglii děsivou kulturu frustrace a fašismu

14. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



John Crace, ironický komentátor dění v Dolní sněmovně, se účastnil shromáždění Farageovy Brexit Party v dělnickém klubu v městě Featherstone v Yorkshiru v severní Anglii, v místě, jehož téměř 70 procent obvyvatel hlasovalo pro brexit. Přítomní skandovali nadšeně: NI-GEL! NI-GEL!

Farage je v těchto dnech držen pod přísnou kontrolou předsedy Brexit Party Richarda Tice. Tice je částečně milionář, částečně podvodný prodavač ojetých automobilů. Zahájil shromáždění známým projevem o zradě a ponížení. Politikové, podnikatelé, státní služba jsou všichni nepřátelé lidu. Anglie potřebuje lidi s množství sebedůvěry, kteří Učiní Anglii Znovu Velkou!

Británie je vážně ohrožená fašismem

12. 5. 2019

čas čtení 6 minut

Nigel Farage: Myslím, že 23. května zažijete velké překvapení. Ani si to nedovedete představit.

Společnost BBC je v těchto dnech ostře kritizována za to, že doslova vytvořila "celebritu" Nigela Farage, jemuž dává neustále vysílací prostor. Naposledy byl v televizi BBC ve čtvrtek, nyní znovu v neděli dopoledne v diskusním pořadu Andrewa Marra. Chová se tak arogantně jako budoucí Adolf Hitler... Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění bude Farageovu Brexit Party - bez programu a bez infrastruktury - volit 34 procent Angličanů. Odpůrci brexitu nemají pro koho hlasovat.

Aktualizace: Novinářka Carole Cadwalladr právem poukazuje na to, že tradiční média jako BBC jsou dnes bezbranná před lháři, populisty a fašisty, jako je Farage. Má pravdu. Farage má ve zvyku "pronášet projevy" v Evropském parlamentě, které nemají vůbec nic společného s projednávanými tématy. Jsou to jeho propagandistické výlevy, bez jakéhokoliv parlamentního kontextu, které, jakmile jsou natočeny parlamentními kamerami, Faragovi pomocníci šíří na sociálních sítích milionům jeho fašistických stoupenců.

Carole Cadwalladr: Ten rozhovor byl plný tvrdých otázek. Jenže BBC je manipulována a ani to nevidí. Absolutně nerozumí tomu, jak je tohoto rozhovoru zneužíváno. Ten interview už byl zkrácen a sestříhán. Už byl zveřejněn na sociálních sítích. Farage tak, jak chce být vnímán: jako odvážný, hněvivý, útočící na 'elity' .  Tím, že byl Farage znovu pozván do televize BBC, dosáhl všeho, co chtěl. Je naivní si myslet cokoliv jiného. A toto není kritika Andrewa Marra, problém je, že žijeme nyní v úplně jiném světě. A tradiční televizní vysílání je propagandistovým mokrým snem.

Farageova kampaň za brexit: Moderátor Marr vykuchán za to, že se pokoušel opakovaně pomlouvat Nigela.  Bravo!!

"Tady dochází k obrovské změně v politice, k největší změně, k jaké kdy došlo, a vy se o to vůbec ani nezajímáte. Co se to proboha stalo s BBC? Mluvme o demokracii, mluvme o důvěře. Mluvme o kompetentnosti v politice. Tohle je naprosto absurdní."

Carole Cadwalladr:
Tohle je opravdu obtížný, neřešitelný problém pro vysílatele veřejné služby. Zvlášť v předvolebním období. Ale právě proto odmítání BBC přijmout jakoukoliv kritiku učinilo tento problém daleko horší. BBC zoufale nutně potřebuje naléhavou strategii pro boj s dezinformacemi. Ona ale nemá ani tušení, co to je.

Pozn. red BL: Všimněte si, že v "zpracovaném" rozhovoru, jak ho na sociálních sítích zveřejnila Farageova kampaň Leave.EU, ze záběru zmizel moderátor a důraz je na Farageovy výroky:


Tohle je přesně důvod, proč to, že BBC pořád dává prostor nebezpečným debilům, je opravdu špatné. BBC jim dá platformu a pak ultrapravicoví šílenci zeditují videa tak, aby to vypadalo, že jejich člověk BBC vlastní:


Andrew Marr: Jste stále přesvědčen, že mít obavu z globálního oteplování je nejpitomější věc v lidské historii?

Nigel Farage: Já jsem přesvědčen, že jestliže se my tady v této zemi rozhodneme zdanit se až po krk, statisíce lidí ve výrobním průmyslu přijdou o práci, vzhledem k tomu, že produkujeme méně než 2 procenta globálního CO2, to není příliš inteligentní. Ale, jak říkám, tady jsme, dochází k obrovské změně v politice, k největší změně, k jaké kdy došlo, a vy se o to vůbec ani nezajímáte. Co se to proboha stalo s BBC? Co se to stalo s BBC?

Andrew Marr: Chcete pořád ještě zrušit zákaz soukromého vlastnictví zbraní a zavést do Británie pistole?

Nigel Farage: Tohle je naprosto typické. Já jezdím po celé zemi, mluvím každý večer na přeplněných shromážděních, a víte, kdo tam není? BBC. A z toho, na co se mně ptáte, teď už rozumím proč. Vy prostě nemáte zájem, že ano.

Andrew Marr: Stále ještě vám vadí, když slyšíte, jak ve vlaku někdo mluví cizím jazykem?

Nigel Farage: Mluvme o demokracii, mluvme o důvěře. Mluvme o kompetentnosti v politice. Tohle je naprosto absurdní.

Andrew Marr: Stále ještě chcete lidem s HIV zakázat vstup do této země?

Nigel Farage: Britské státní zdravotnictví je jen pro britské občany. Ano, s tím absolutně souhlasím.

Andrew Marr: Takže ten názor stále zastáváte.

Nigel Farage: Tohle je naprosto absurdní. Nikdy v životě jsem nezažil absurdnější interview, než je tenhle. Vy nejste ochoten hovořit o tom, co se právě děje v této zemi. Vy to zapíráte, BBC to zapírá, Konzervativní i Labouristická strana to popírají. Myslím, že 23. května zažijete velké překvapení. Ani si to nedovedete představit.

Andrew Marr: Uvažujeme o tom. Stále ještě obdivujete Vladimíra Putina?

Nigel Farage: Ne. Vladimíra Putina jsem nikdy neobdivoval.

Andrew Marr: Na otázku časopisu GP Magazine, koho nejvíce obdivujete, jste řekl: "Jako stratéga Vladimíra Putina, ne nutně jako lidskou bytost. Celou tu věc v Sýrii sehrál brilantně."

Nigel Farage: Nemám ho rád jako lidskou bytost. Na co se to ptáte? Jak je tohle vůbec relevantní?

Andrew Marr:  Snažím se zjistit, kdo jste, a co je zač ta vaše Brexit Party.

Nigel Farage: Vy jste se mě nezeptal na jediného příslušníka Brexit Party. Nevyjádřil jste se ke skutečnosti, že máme nejrozrůzněnější seznam kandidátů ze všech politických stran -

Andrew Marr:  Od Revolučně komunistické strany až po pravici.

Nigel Farage: No, to vás zajímá, že ano. Jak se nám podařilo spojit levici a pravici. To je pro vaše diváky zajímavé. Ne prohledávání výroků z minulosti.


USA: Írán "zřejmě" stojí za útoky na tankery

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

O víkendu došlo nedaleko Hormuzského průlivu k útokům na dva saúdské tankery, jedno plavidlo z Norska a další ze Spojených arabských emirátů. První hodnocení amerických expertů dospělo k závěru, že za útoky zřejmě stál Írán. Pokud dojde k potvrzení předběžného závěru, dále se vyostří vojenské napětí v Perském zálivu, informují Summer Saidová, Nancy A. Youssefová a Benoit Faucon.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Británie rozhodne o extradici Assangeho

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Švédští vyšetřovatelé ne přání právníka jedné z údajných obětí znovu otevírají kauzu znásilnění proti zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi, informuje Henry Ridgwell.

Rusko: Kritika Stalinova kultu pravoslavnou církví vyvolala hněv nacionalistů

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Metropolita Ilarion stojící v čele Synodního oddělení pro vnější vztahy je považován za druhého muže Moskevského patriarchátu, hned po patriarchu Kirilovi. Ilarion však tvrdí, že by Rusové neměli ctít Stalina za vítězství ve 2. světové válce nebo oživovat kult osobnosti mrtvého ruského diktátora. Obojího se snaží docílit oficiální politika Kremlu.

Švédsko obnovilo vyšetřování případu znásilnění proti Julianu Assangemu

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Švédští prokurátoři oznámili, že znovu aktivují vyšetřování podezření, že se Julian Assange dopustil znásilnění. Vyšetřování bylo přerušeno r. 2017, protože byl Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Právník ženy, která vznesla původní obvinění, požádal, aby bylo vyšetřování obnoveno. Assange také čelil obvinění za druhý sexuální trestný čin, ten však je promlčen. Popírá obě obvinění.

Trump pochválil diktátora Viktora Orbána, že dělá "vynikající práci"

14. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Trump řekl Orbánovi: "Respektují vás po celé Evropě"


Donald Trump zahrnul Viktora Orbána při jeho návštěvě v Bílém domě množstvím chvály za to, že dělá "vynikající práci" a ignoroval kritiku, že Orbánova návštěva v Bílém domě je odměnou za Orbánovu likvidaci demokracie v Maďarsku a za Orbánovy těsné vazby na Vladimíra Putina.

Británie: Panika mezi labouristy i konzervativci. Eurovolby vyhraje fašista Farage!

12. 5. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: Nigel Farage s pivem a s anglickou vlajkou



Vysocí konzervativní i labourističtí politikové vydávají frenetické apely na své voliče, aby je za necelých čtrnáct dní podpořili v eurovolbách poté, co z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že volební podpora nové ultrapravicové strany fašisty Nigela Farage, The Brexit Party, která nemá volební program, infrastrukturu ani členy, stoupla až na 34 procent. Labouristé v důsledku své obojakosti - snaží se předstírat, že podporují brexit i setrvání Británie v EU - se propadli na 21 procent a konzervativci na pouhých 11 procent. Proevropští liberální demokraté mají podporu 12 procent.

Poslanci Dolní sněmovny se obávají, že pokud Farage v eurovolbách obrovskou měrou vyhraje, bude požadovat okamžité vypadnutí Británie z EU bez dohody. Což by bylo pro Británii ekonomickou i sociální katastrofou.

Potápěč našel v hloubce 11 km igelitový pytlík

14. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Americký potápěč Viktor Vescovo se ve své kruhové "ponorce" potopil do Mariánského příkopu, jedné z největších mořských hlubin na světě, do hloubky 11 kilometrů. V té hloubce existuje obrovský tlak a je tam naprostá tma,  přesto však tam žijí nejrůznější podivné ryby, které uvidíte v druhé části výše zveřejněného videa.

Na dně Mariánského příkupu Vescovo našel také pytlík z umělé hmoty a obaly od bonbonů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Kampaň pro eurovolby se vede v ČR o něčem, o čem ty volby vůbec nejsou

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Jen krátká poznámka k letošním volbám do Evropského parlamentu, napsal na Facebooku Martin Freund.

Je docela zajímavé dívat se na to, jak se v letošní kampani všichni předhání v tom, kdo bude v Evropském Parlamentu lépe hájit české zájmy.

Drobný problém je v tom, že orgán, do kterého budeme volit, vůbec není určený k hájení národních zájmů a evropští poslanci tam nesedí jako zástupci svých států, stejně jako členové Evropské komise.

Evropská unie stojí v rozhodovacích procesech na dvou principech - mezivládním a nadnárodním. Mezivládní představuje např. Rada EU, a tam jde právě o národní zájmy.

Nadnárodní princip znamená, že tam sedíte za občany unie a vaší agendou by mělo být hájit občany EU, nikoli pouze ČR. Na to ta instituce prostě není vymyšlená.

Nicméně v ČR je tradicí, že se ve volbách dělá kampaň, která vůbec nesouvisí s povahou orgánu, do kterého se volí. Předpokládám, že příští krajské volby budou referendem o důchodové reformě, nebo tak něco.

Je mi jasné, že to je v rámci reality ve které se ocitáme úplně jedno, ale asi jsem to potřeboval aspoň napsat.

K záchraně klimatu je třeba "transformace" ekonomického modelu

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Jednání lídrů EU v Rumunsku znamená ztracenou příležitost jednat v souladu se sílící veřejnou poptávkou po důraznější akci proti změně klimatu, prohlásil architekt Pařížské klimatické dohody. Laurence Tubianová, která nyní vede Evropskou klimatickou nadaci, prohlásila, že nedostatek klimatických ambicí je o to smutnější, že summit deklaroval záměr věnovat se budoucím výzvám, informuje Nina Larsonová.

"Já jsem populární a o vás nikdo nikdy neslyšel"

13. 5. 2019

čas čtení 21 minut

Palcové titulky ve světových médiích vyvolal v těchto dnech rozhovor dlouholetého -. pravicového - britského novináře Andrewa Neila, mj. bývalého šéfredaktora týdeníku Sunday Times, s mladým židovským americkým ultrapravičákem Benem Shapiro. Mnohá americká média se nyní vysmívají Shapirovým primitivním výrokům (jako ten v titulku) v tomto rozhovoru. (Shapiro se nakonec Neilovi omluvil.) Závažnější ale je, že američtí komentátoři už vůbec v dnešní době neznají normální princip vedení interviewů v profesionální televizi, že totiž vždycky dáváte interviewovaným politickým osobnostem otázky z opačné části politického spektra. Americké televizní vysílání je nyní tak propagandistické, že se američtí komentátoři diví, že Andrew Neil v tomto rozhovoru vystupoval jako "advocatus diaboli". Jenže to je normální novinářská praxe, v USA už zřejmě dnes zapomenutá, protože i "celebrita" Shapiro si s tím neporadila a rozhovor skončil jeho hysterickým záchvatem.

Uvádíme doslovný překlad tohoto rozhovoru, protože demonstruje obrovské dilema dnešních, především veřejnoprávních sdělovacích prostředků. Totiž:

Je skutečně rozumné věnovat vysílací čas pošukům, jako je tento Ben Shapiro? BBC dává v posledních měsících a letech prostor - jen kvůli sledovanosti - nejrůznějším podobným šílencům a maniakům. Je to skutečně rozumné? Co přínosného to divákovi dává?

V dnešní době sociálních sítí kompetentnější ultrapravičáci (k nimž zřejmě nepatří tento zoufalec Shapiro) dokáží veřejnoprávní televizní stanice superúspěšně manipulovat ke svým cílům. To udělal například po svém nedělním televizním rozhovoru v BBC britský ultrapravičák Nigel Farage, jehož aktivisté okamžitě rozhovor zeditovali, zcenzurovali, a Farageovy výroky, vytržené z kontextu tak, aby vytvářely dojem, že je Farage hrdina, rozšířili na sociálních sítích.

Jaká je role veřejnoprávních médií? Zoufale se snaží, podobně jako zde Andrew Neil (Shapirův útok, že je to "levičák", je absurdní) nebo v neděli dopoledne Andrew Marr Farageovi, dávat maniakům otázky na tělo. Nikdy to nefunguje.

Sdělovací prostředky maně tak vytvořily z maniaků celebrity a udělaly jim politickou kariéru.

To chceme? (JČ)



Andrew Neil: Bene Shapiro, na internetu a na sociálních sítích vás sledují miliony lidí. Vy jste jedním z největších jmen amerického konzervatismu. Proč vaše názory s lidmi tolik rezonují?

Ben Shapiro: No jde o dvě věci. Existuje hlad po jiných myšlenkách. Monolitická podstata amerických médiích je zcela zjevná, ať jde o politiku. Lidé souhlasí s levicovými názory a stále častěji nyní s extremně levicovými názory. A já na to reaguji. A zároveň se snažím poskytnout poctivou interpretaci aktuálních otázek. A to znamená, například, že nejsem zavázán Republikánské straně. Znamená to, že se ozvu pokaždé, když vidím, že jejich zásady jsou porušovány. Bez ohledu na to, kdo je porušuje.

Andrew Neil:  Vy jste pracoval pro pravicový server Breitbart. Odešel jste ale odtamtud, protože Breitbart podporoval Donalda Trumpa. Řekl jste, že pro Trumpa nebudete nikdy hlasovat. Proč?

Rusko zintenzivňuje své internetové destabilizační aktivity, ultrapravicové organizace ho napodobují

13. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Méně než čtrnáct dní před volbami do Evropského parlamentu šíří dezinformace konstelace serverů a účtů na sociálních sítích s vazbami na Rusko a na ultrapravicové organizace. Jejich cílem je vyvolávat neshody a prohlubovat nedůvěru v centristické politické strany, které vládly v evropských zemích po dlouhá desetiletí, píše list New York Times.

Tato nová vlna dezinformací má stejné charakteristiky jako ruské onlinové útoky na americkou prezidentskou kampaň v roce 2016.

‘Děripaska to měl na spadnutí‘: jak dvě dekády namlouvání Spojených států skončily pro ruského oligarchu krachem

13. 5. 2019

čas čtení 6 minut

Omluva a aktualizace:  

 

Překladem níže uvedeného článku z dubna 2018 vznikl mylný dojem, že sankce proti Děripaskovým společnostem byly uvaleny minulý týden. Kongres uvalil sankce na Děripasku v dubnu 2018. V lednu 2019 z těchto sankcí Trumpova administrativa vyjmula tři společnosti včetně Děripaskova Rusalu, píše Albín Sybera, který připravil tento článek. 

V americkém Kongresu a Senátu tento krok vyvolal ostrou reakci Demokratů a některých Republikánů, kteří uvolňování sankcí proti Putinovu spojenci v době probíhajícího Muellerova vyšetřování (leden 2019) vnímali jako vysoce nevhodné. Většina Republikánů Trumpův krok hájila poukazováním na dopady na světový trh s hliníkem a na skutečnost, že Děripaska své podíly v sankcionovaných společnostech včetně Rusalu snižil pod 50% viz. například ZDE, ZDE, anebo ZDE.

* * * 

V pátek uvalily Spojené státy americké sankce proti Olegu Děripaskovi, které možná vejdou do historie jako ty nejtvrdší, které byly kdy proti jakémukoliv podnikateli a jeho společnostem uplatněny.

Po dvě dekády se Oleg Děripaska se vší vervou, kterou byste očekávali od muže, jenž v jednu chvíli disponoval devátým největším jměním světa, snažil o jedinou věc, kterou si nemohl koupit – a sice o to, aby ho Amerika přijala.

Obě hlavní britské politické strany se zbláznily

13. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Podpora labouristů a konzervativců se dále propadá, podpora liberálních demokratů a zelených (chtějí zrušit brexit) sílí, stejně jako podpora probrexitové strany podvodníka Nigela Farage Brexit Party. V průzkumu nejsou zahrnuti skotští nacionalisté, také proti brexitu, kteří mají 4 procenta hlasů (počet Skotů v Británii je 5 procent) a welšská protibrexitová strana Plaid Cymru. Celkem podporuje protibrexitové strany asi 32-34 procent obyvatelstva, stejně jako Farageovu probrexitovou stranu.


Jeremy Corbyn při zahájení předvolební kampaně pro eurovolby minulý týden prohlásil, že o brexit vůbec nejde. To není vůbec důležitá otázka. "Hlavním rozdílem v této zemi není, jak lidé hlasovali v referendu pro brexit. Hlavní rozdíl je mezi národem a několika bohatými jedinci."

Polskem otřásá skandál kněžské pedofilie

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



(Film má anglické titulky)

Šéf vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski se v neděli zapřísahal, že sexuální zneužívání dětí katolickými kněžími bude přísně potrestáno. Dosud je sexuální zneužívání dětí mladších 15 let v Polsku trestné vězením do 12 let. Kaczyński navrhuje, že by trest měl být zvýšen až na třicet let.

Polskem otřásl nový dvouhodinový dokumentární film s názvem "Jen to nikomu neříkej" polského nezávislého filmaře Tomasze Sekielského, který zhlédlo od jeho zveřejnění na YouTube od soboty šest milionů lidí. Film byl financován crowdfundingem.

Film obsahuje pozoruhodný materiál natočený skrytou kamerou, na němž oběti, kteří jsou nyní dospělí, konfrontují staré kněží ohledně sexuálního zneužívání, které tito kněží na nich spáchali před mnoha desetiletími.

Kněží, kteří se dopustili pedofilie, byli často přesunuti do jiných farností, kde dál pracovali s dětmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Kuba kvůli krizi spustila rozsáhlý program úspor

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Kubánská vláda v pátek oznámila zahájení rozsáhlých úspor. Kvůli hluboké ekonomické krizi sáhne na zásobování kuřaty, vejci, rýží, fazolemi, mýdlem a dalšími základními produkty, informují Michael Weissenstein a Andrea Rodriguezová.

Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky
21531