Kdo je "přirozeně" obětavější? Vlci, ne psi, zjistila rakouská studie

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Vlci jsou obětavější než psi. Studie publikovaná v časopise PLOS ONE pojednává o sérii experimentů provedených ve vídeňském Wolf Science Center, která zjistila, že vlci ve smečce představují méně sobecké partnery než psi, kteří byli také vychováni ve skupinách.


Autoři tvrdí, že zjištění naznačuje, že domácí psi zdědili své kooperativní tendence od svých divokých vlčích předků, místo aby je získali díky kontaktu s lidmi (což je konkurenční hypotéza).

Výzkumníci vycvičili zvířata, aby použili čenichy k zatlačení na "dávající" symbol na obrazovce. Tím doručila jídlo do vedlejšího kotce, kde mohlo nebo nemuselo být přítomno zvíře patřící do rodiny aktéra.

Během mnoha testů se vlci rozhodovali věnovat jídlo členům vlastní smečky, i když věděli, že za to nic nedostanou - ale ztratili zájem, když jim ukázali vlka, kterého neznali.

Na druhé straně psi neprokázali zvláštní sklon krmit jiné psy, když operace nezahrnovala osobní odměnu - bez ohledu na to, zda druhého psa znali, nebo nikoliv.

"Tato studie ukazuje, že domestikace nutně neučinila psy více sociálními," prohlásila hlavní autorka Rachel Daleová.

"Spíše se zdá, že tolerance a velkomyslnost vůči členům skupiny pomáhá produkovat vysokou úroveň kooperace, jak to vidíme u vlků."

Ale ještě svého hafana neodepisujte. Autoři varují před aplikací výsledků experimentu na ochočené domácí psy, u nichž předchozí studie zjistily prosociální tendence.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7436

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2019