Kuba kvůli krizi spustila rozsáhlý program úspor

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Kubánská vláda v pátek oznámila zahájení rozsáhlých úspor. Kvůli hluboké ekonomické krizi sáhne na zásobování kuřaty, vejci, rýží, fazolemi, mýdlem a dalšími základními produkty, informují Michael Weissenstein a Andrea Rodriguezová.


Ministryně obchodu Betsy Díazová Velásquezová sdělila státní agentuře CNA, že dojde k různým formám úspor kvůli nedostatku základních potravin. Obvinila z toho embargo zesílené Trumpovou administrativou. Ekonomové ve stejné míře viní pokles pomoci poskytované Venezuelou, kde zkolabovala státní ropná společnost, což vedlo ke snížení dodávek dotovaného paliva takřka o dvě třetiny. Kuba paliva používá k výrobě elektřiny a k získání tvrdé měny přeprodejem na volném trhu.

Kuba dováží zhruba dvě třetiny své spotřeby potravin v ceně více jak 2 miliardy dolarů ročně a po léta byl běžný přechodný nedostatek jednotlivých komodit. V posledních měsících začal počet chybějících položek růst a objevily se dlouhé fronty na kuřata nebo mouku.

Kubánská ekonomika se zhroutila s pádem SSSR a upadla do dekádu trvající bídy, která skončila počátkem 21. století, když dorazila dotovaná venezuelská ropa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8824

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2019