Francie prošetřuje údajný seznam osob ovlivňujících veřejnost objednaný firmou Monsanto

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Francie zahájila předběžné vyšetřování ohledně podezření, že americký výrobce pesticidů Monsanto ilegálně sbíral informace o názorech a ovlivnitelnosti stovek vysoce vlivných osob a médií, píše Julie Chabanasová.


Pařížská justiční policie provede šetření na základě stížnosti deníku Le Monde a jednoho z jeho novinářů, jehož jméno se objevilo na seznamu, oznámil úřad pařížského prokurátora.

Také dvě nevládní organizace - Foodwatch a Generations Futures - připravují žaloby kvůli údajnému seznamu.

Vyšetřovatelé prozkoumají možný "sběr osobních informací podvodnými, neférovými nebo nedovolenými prostředky".

Americký gigant Monsanto údajně objednal u PR agentury FleishmanHillard složky s názory cíleně vybraných osob a médií na kontroverzní herbicid glyfosát a geneticky modifikované plodiny, stejně jako jejich sklon nechat se ovlivnit.

Na seznamu figurují politici, vědci a novináři - včetně čtyř zaměstnanců agentury AFP. Docházelo ke sběru informací ohledně pesticidů a Monsanta, ale také volnočasových aktivit, adres a telefonních čísel.

Některá jména byla vedena v kategoriích jako "prioritní terče" a "potenciální spojenci, které je třeba najmout", uvádí dostupné zprávy.

Bývalá francouzská ministryně životního prostředí Segolene Royalová, jejíž jméno se údajně také objevilo na seznamu, tvrdí, že obvinění "vypovídá dost o metodách lobistů... provádějí špionáž, infiltraci, usilují o vliv, myslím, že někdy finančně" - a dodala, že další společnosti zřejmě používají podobné praktiky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6053

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019