NI-GEL! NI-GEL! John Crace objevuje v severní Anglii děsivou kulturu frustrace a fašismu

14. 5. 2019

čas čtení 3 minuty


John Crace, ironický komentátor dění v Dolní sněmovně, se účastnil shromáždění Farageovy Brexit Party v dělnickém klubu v městě Featherstone v Yorkshiru v severní Anglii, v místě, jehož téměř 70 procent obvyvatel hlasovalo pro brexit. Přítomní skandovali nadšeně: NI-GEL! NI-GEL!

Farage je v těchto dnech držen pod přísnou kontrolou předsedy Brexit Party Richarda Tice. Tice je částečně milionář, částečně podvodný prodavač ojetých automobilů. Zahájil shromáždění známým projevem o zradě a ponížení. Politikové, podnikatelé, státní služba jsou všichni nepřátelé lidu. Anglie potřebuje lidi s množství sebedůvěry, kteří Učiní Anglii Znovu Velkou!

 

Další mluvčí John Longworth, bývalé předseda Britské obchodní komory, lhal, že brexit v referendu zvítězil drtivou většinou, nikoliv poměrem 48-51 procent. Parlament a vláda v Londýně, tvrdil, obyčejným lidem upírá jejich právo na brexit. Neuvedl, že k brexitu nedošlo, protože brexitéři odmítli přijmout dohodu Mayové s Bruselem, kterou by před třemi lety stoprocentně přivítali. Longworth sdělil přítomným, že vypadnutím Británie z EU bez dohody se země promění v ráj plný strdí a mléka.

Ostatní mluvčí slibovali totéž. Místní labouristická poslankyně byla otevřeně odsouzena jako zrádce. Muž na mé pravici, s nímž jsem hovořil, mě varoval, abych se nezmiňoval o tom, že pracuju pro Guardian, píše Crace. Nepotřeboval jsem toto varování. V místnosti byl vzdorný duch druhé světové války, vybičovávaný v náladu lynčujícího davu. Organizátoři a mluvčí Farageovy strany dav tvrdě a chladně manipulovali.

Pak promluvila troska, Ann Widdecombe, stařena někdejší ultrapravicová konzervativní ministryně, kterou by v minulosti v tomto labouristickém volebním okrsku sežrali za živa. Dnes ji přijali s nekritickým obdivem. Brexit znamená brexit. Demokracii zradili bohatí a mocní. V EU jsme žili v otroctví.

“NI-GEL, NI-GEL.”

Dnešní Farageovy projevy jdou z hlavy, ne ze srdce. Je to profesionální politik, který předstírá, že je outsider. Člověk, který si povšiml mezery v politickém systému a kope do ní, aby se zvětšila. Nikdo mu tady nehodlal dávat kritické otázky o rasismu jeho předchozích kampaní, o tom, že popírá globální oteplování, anebo že původně prosazoval brexit norského stylu. Ne, Farage nehodlal vysvětlit, jak přesně jeho plán na vypadnutí Británie z EU bez dohody způsobí, že všichni obrovsky zbohatnou. Tak jen apeloval na přítomné, že musejí věřit a všechno se opravdu stane. A oni věřili, protože byli natolik zoufalí.

“NI-GEL, NI-GEL.”

Byli jsme tu svědky možné verze budoucnosti. Budoucnosti, v níž nuance a složitost ustoupily stručným výrokům pro televizi a populismu. Kde se neupřímně hovoří o odstraňování rozdílů ve společnosti, s tím, že kompromisy budou muset dělat jiní.

Byla to snad nejvíce znepokojující politická akce, na níž jsem byl přítomen. A Westminster by se měl opravdu bát toho, co se chystá, uzavírá autor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9912

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019