Kurz: Italský dluh může ohrozit eurozónu

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Rakouský kancléř Sebastian Kurz varoval, že Itálie může ohrozit celou eurozónu, pokud nedojde k uplatnění přísnějších pravidel EU ohledně nadměrného zadlužení.


Sankce vůči zadluženým členům EU "by zabránily Itálii, například, aby díky nezodpovědné dluhové politice skončila jako druhé Řecko," prohlásil středopravicový lídr pro italský list La Stampa.

Italský veřejný dluh nyní dosahuje zhruba 2,3 bilionů eur, neboli 132 % HDP. To je výrazně více, než evropský strop, který činí 60 %.

Vládnoucí koalice antiestablishmentového Hnutí pěti hvězd a protiimigrantské Ligy také po nástupu k moci vloni v červnu zvýšila rozpočtový deficit, protože plní drahé volební sliby, včetně daňových úlev a velkorysé podpory příjmů.

Lídr Ligy Matteo Salvini vyjádřil zájem o vstup do konzervativního bloku Evropské lidové strany (EPP), jehož členem jsou i Kurzovi lidovci.

Kurz v pátek vyjádřil skepsi ohledně jakékoliv spolupráce mezi EPP a stranami více vpravo na půdě Evropského parlamentu, včetně Ligy.

Liga doufá, že si po eurovolbách 26. května připíše výrazné zisky.

Kurz v minulosti vyzval k novému jednání o podmínkách Lisabonské smlouvy a tvrdé akci vůči zemím, které dovolují tranzit nelegálních migrantů.

V posledních týdnech však doma čelí tlaku, aby se distancoval od akcí koaliční ultrapravicové strany Svobodných.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7486

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019