Finsko vítězí ve válce proti dezinformacím. To, co se naučilo, bude klíčové pro přežití západní demokracie

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Ve finských školách běžně probíhají hodiny, v nichž jsou studenti seznamováni s celou řadou metod, které se používají na sociálních sítích k zblbnutí a k manipulaci jejich uživatelů. Finští studenti jsou informováni o tom, jak lehké je zmanipulovat fotografie a videa, o tom, jak se manipuluje polopravdami, zastrašováním a falešnými profily a účty.




Studenti dostávají informace, jak zjistit, že se stali obětí botů: je jim doporučováno, aby hledali v archivech fotografií, hodnotili počet postů, kontrolovali podezřelé překlady a nedostatek osobních informací o autorech.

Finsko zahájilo programy boje proti fake news už v roce 2014 - dva roky předtím, než Rusko začalo zasahovat do amerických prezidentských voleb. Program informuje občany, studenty, novináře a politiky, jak se bránit před falešnými informacemi, jejichž cílem je vyvolávat rozbroje ve společnosti.

Finsko se stává terčem vyvolávání nenávisti vůči migrantům, trollové zpochybňují, zda by se Finsko mělo stát plným členem NATO (to by se Rusku nelíbilo).

V roce 2015 apeloval finský prezident Sauli Ninisto na všechny finské občany, aby přijali odpovědnost za boj proti dezinformacím. V roce 2016 přivezlo Finsko americké experty, kteří vedli instruktáže ohledně toho, jak rozpoznat falešné zpravodajství, pochopit, proč se šíří virálně a vyvinout si strategie jak proti tomu bojovat. Školství bylo také zreformováno, aby zdůrazňovalo kritické myšlení.

Studenti v seminářích běžně usilují o to, rozeznat pravé informace od fake news. Součástí cvičení je ověřovat tvrzení z videí na YouTube a na sociálních sítích, srovnávat zaujatost médií v různých článcích, záměrně napsaných tak, aby na ně čtenáři klikali, analýza toho, jak dezinformace zneužívají emocí uživatelů a studenti i sami zkoušejí psát vlastní falešné zprávy.

"Chceme, aby si studenti uvědomili, než něco na sociálních sítích likeují anebo sdílejí, kdo to vlastně napsal? Kde to vyšlo? Mohu najít tytéž informace z nějakého jiného zdroje? vysvětlije Kari Kivinen.

Finové mají velmi jedinečnou a mimořádnou sílu v tom, že vědí, kdo jsou. A to, čím jsou je přímo zakořeněno v lidských právech a v  zákonnosti a mnoho věcí přicházejících z Ruska tyto charakteristiky dnes nemá. Ve Finsku existuje silné vědomí toho, co to znamená být Fin - tak je to supervelmoc.

Ne všecny země mají možnost spolehnout se na takový narativ.

Celá řada dalších zemí nyní jezdí do Finska se poučit jak bojovat proti dezinformacím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8131

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019