Nadcházející eurovolby jsou pro nás pro všechny fatálním mezníkem

21. 5. 2019

čas čtení 3 minuty
JDĚTE VOLIT!! TENTOKRÁT JE TO OPRAVDU ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ!!

Minulý týden se Viktor Orbán nadšeně setkal v Bílém domě s Donaldem Trumpem. Bylo to milostné setkání, perfektně načasované k tomu, aby signalizovalo, že se tento americký prezident chystá vykuchat Evropskou unii, nebo ji úplně zničit. Těsně před evropskými volbami se maďarský "illiberální" premiér dal dohromady s italským ultrapravičákem Matteem Salvinim a byl posvěcen bělošským nacionalistickým americkým prezidentem, který se vyjádřil, že Evropská unie je nepřítel, píše Natalie Nougayrède.

Mezitím v Sýrii dále padají barelové bomby a Rusko bombarduje nemocnice a školy v Idlibu, jak se smyčka utahuje kolem 3 milionů civilistů, kteří jsou v pasti v posledním regionu ovládaném vzbouřenci, který chce prezident Asad znovu dobýt. Historikové nám možná jednoho dne sdělí, zda Vladimír Putin načasoval tuto konkrétní ofenzívu tak, aby byla zkoordinována s jeho dalšími akcemi s cílem zničit EU, jako jsou rozsáhlé dezinformační kampaně pomáhající extremistickým silám po celém kontinentu.


 
Spojme to všechno dohromady: Maďarský autokrat, který zneužil uprchlické krize z roku 2015 k vytvoření své šílené propagandy o údajných snahách "vyměnit obyvatelstvo Evropy" a který vyvolává paranoidní strach a nenávist vůči Bruselu je oslavován v Bílém domě, zatímco válečné zločiny Kremlu v Sýrii vytvářejí další uprchlíky. Vzestup ultrapravice v Evropě od roku 2015 je těsně spojena s nestabilitou na Blízkém východě a s uprchlickou vlnou.

Nyní, těsně před volbami do Evropského parlamentu, se spojili evropští ultrapravicoví politikové. Většina z nich schvaluje ruské bombardování nemocnic jako "boj proti terorismu". Levice mlčí.

Krvavá lázeň v Sýrii pokračuje a my, Evropané, odvracíme svůj zrak: nudí nás to, nebo jsme tím zmateni. Jsme posedlí vlastním pupkem. Veřejná debata je posedlá jen vnitropolitickými, národními tématy. Nikdy za našich životů jsme dosud nečelili tolika společným problémům, nikdy dosud nás vnější svět nezkoušel tak tvrdě, avšak my jsme všichni stále více zápecničtí.

Americký historik Timothy Snyder varuje, že jestliže Evropa bude mávat falešnou vlajkou, bude o sobě šířit falešný narativ, nebude schopna se postavit tomu, co se proti ní chystá. "Impérium čeká," zdůrazňuje, "ať je to Putinovo Rusko, Xi Jinpingova Čína, Trumpova Amerika či digitální giganti amerického Křemíkového údolí."

Měli bychom si uvědomit, jaké všechny karty má Evropa v rukou. Model demokratického a sociálního státu v Evropě je možná nedokonalý, ale stále poskytuje nejnižší míru nerovnosti na světě. Evropská unie není žádnou vojenskou mocností, avšak je to jediné seskupení na světě, které "je schopné udělat něco ohledně digitální suvernity". Evropská unie dokáže regulovat a přitom zachovat základní svobody. Má nástroje a velikost, kterou jiní nemají. Ohledně rozkladu klimatu je Evropská unie blok, který dokáže výrazně jednat ve věci tohoto globálního, životně důležitého problému.

Tyto evropské volby, první od uprchlické krize, od brexitu a od Trumpa, budou v mnoha ohledech definovat, čím my v Evropě můžeme či nemůžeme být. Při prvních eurovolbách před čtyřiceti lety, Simone Veilová, která přežila holocaust a byla prvním prezidentem Evropského parlamentu, řekla: "Evropa takto dokáže způsobit, aby byl její hlas slyšen, aby bránil silné hodnoty: mír, obranu lidských práv, solidaritu mezi bohatými a chudými. Evropa je velký projekt pro 21. století."

Není načase vrátit se k tomuto postoji?  

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7816

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019