Nesmyslný projekt "vnitrozemského moře" za sebou zanechal nejzadluženější obec ve Španělsku

22. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Vallada je domovem něco přes 3 000 lidí, ale zatěžuje ji dluh 37 milionů eur - kvůli projektu prosazenému bývalým starostou, informuje Ignazio Zafra.


María José Tortosová, současná starostka Vallady, si stíní oči, když ukazuje na horizont. "Park měl být všechno tohle a ještě víc, 1 300 čtverečních kilometrů," říká. "Základní kámen byl položen před více jak deseti lety a můžete vidět, jak to dopadlo."

Tortosová stojí na kraji asfaltové plochy tam, kde začíná poušť. Stojí tu ohromná oprýskaná cedule s nápisem "Valpark" a ve vzduchu je cítit silnou vůni janovce.

Vítejte ve Valladě, obci s 3 030 obyvateli a největším dluhem na hlavu ve Španělsku - někde mezi 25,5 - 37 miliony eur, přičemž každý obyvatel dluží 8 444 - 12 239 eur. Dluh představuje asi desetinásobek ročních příjmů obce, takže bylo nutno zavést škrty - například dvě ze tří pouličních luceren jsou vypnuty. Plánováno bylo změnit část území obce v ohromný mořský park. S nápadem přišel starosta lidovců Fernando Giner - navzdory skutečnosti, že Vallada leží 70 km od pobřeží.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7081

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2019