Youtuber ničí německou politiku a KOVY natáčí v Temelíně...

24. 5. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty


Centrála CDU zažívá paniku, v SPD nestačí vlhčit ručníky. Nikoliv skandál, ale přesně sesumírovaná a prameny doložená fakta ničí největší německé politické strany. Yutuber Rezo (26) totiž natočil video, v němž v 55 minutách volá k odpovědnosti politickou elitu, jeho příspěvek vidělo přes 6 miliónů diváků a sledovanost stoupá. Virál se jmenuje výstižně "Zničení CDU".

 

Rezo ve větách jak ze samopalu, s odkazy na prameny jako z diplomové práce a v jazyce, kterému rozumí každý divák youtubu, říká, že za dobu, kdy je u kormidla německé politiky CDU, se zvětšil rozdíl mezi bohatými a chudými. S ironií ukazuje jako nekompetentní je spolková zmocněnkyně pro boj s drogami. Děsí důkazy, podle nichž Německo umožňuje Spojeným státům ze základny Ramstein zabíjet nevinné civilisty v Iráku, Jemenu a na Blízkém východě. Ale především dokazuje, jak německá politická elita selhává v boji proti změně klimatu, zkrátka dva stupně mění hodně, jako u člověka s horečkou. "Počkat, takže stávka se dělá po práci? Strojvůdci si počkají na čas o šichtě a pak půjdou stávkovat? Tady je někdo Sherlock!" směje se novopečené předsedkyni CDU A. Kramp-Karrenbauer.

Politické centrály CDU a SPD reagují zděšeně, pozdě a podrážděně. Se stejnými argumenty jako A. Babiš na "Milion chvilek pro demokracii" snižují legitimitu videa, mluví o nezkušenosti a nedostatečné komplexnosti virálu, místo toho, aby reagovaly argumenty, rychle a střízlivě. Stejně jako A. Babiš cílí i CDU na starší voliče, kteří dnes tvoří většinu hlasů, Rezo provokuje, když se ptá:" Budou tito voliči ještě na živu, až my budeme muset snést důsledky jejich rozhodnutí."

Generace youtubu rozkládá staré pořádky a zdá se, že CDU i SPD v Německu ztratily hlasy mladých lidí, zkáza je před Evropskými volbami děsivá. Stačilo jedno jasné a výstižné video: čísla, fakta a švih. Mimochodem, jaké poslední video natočil politicky aktivní a v mnohém prospěšný youtuber Kovy? Umírněná, měšťácká, česká verze Reza? Byl se podívat v Temelíně a za video si nechal zaplatit, asi neví, jakým způsobem ČEZ korumpuje všechna patra české politiky. Takž "battle" vyhrál Reza, Kovy může jít za Láďou Hruškou..



0
Vytisknout
14201

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2019