Labouristé vyloučili ze strany Blairovu pravou ruku, známého protibrexitového aktivistu

28. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Podobně jako Konzervativní strana nedávno vyloučila z konzervativního poslaneckého klubu Michaela Heseltina za to, že v eurovolbách hlasoval pro liberální demokraty, protože ti na rozdíl od konzervativců zaujali jasně protibrexitový postoj, Labouristická strana nyní vyloučila ze stejných důvodů významného protibrexitového aktivistu, někdejšího tiskového mluvčího labouristického premiéra Alastaira Campbella za totéž. Ten totiž také přiznal v neděli v televizi, že hlasoval pro liberální demokraty jako pro jasně protibrexitovou stranu.

Převážná většina členů a aktivistů Labouristické strany je proti brexitu. Neostalinské vedení strany kolem Jeremyho Corbyna však zaujímá vůči brexitu obojaký postoj. To vedlo k drastickému propadu volební podpory pro labouristy v právě proběhlých eurovolbách.

V důsledku tohoto volebního debaklu labouristů sílí hlasy, že se musí Labouristická strana jasně definovat jako strana protibrexitová.

Paradoxně, namísto toho vedení strany právě vyloučila Alastaira Campbella, jednoho z nejznámějších protibrexitových aktivistů.

Campbell oznámil, že se bude soudně proti tomuto rozhodnutí bránit. Poukázal na případy jiných členů Labouristické strany, kteří nebyli vyloučeni, přestože hlasovali ve volbách pro jinou stranu, a upozornil i na to, že Tony Blair v době, kdy byl premiérem, odmítl tlak na to, aby z labouristického poslaneckého klubu vyloučil extremisty, jako je Jeremy Corbyn.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6258

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2019