Uspěje Orbán při formování protiimigrantské aliance?

27. 5. 2019

čas čtení 3 minuty
Pokud volby do Evropského parlamentu v Maďarsku dopadnou v souladu s většinou průzkumů, vládní strana Fidesz získá 50 % hlasů a zajistí si 13-15 z celkových 21 maďarských mandátů, píše Péter Cseresnyés.


Cílem Fidesze v těchto volbách je zajistit, aby evropské protiimigrační síly početně překonaly ty, kdo podporují "masovou migraci". Strana také aspiruje na to stát se nejúspěšnější stranou v Evropě, a co je ještě důležitější, v rámci Evropské lidové strany (EPP).

Zatímco posledně jmenovaný cíl vypadá dosažitelně, vytvoření aliance s dalšími silnými "protiimigračními" evropskými politickými stranami se může ukázat jako složitější.

Premiér Orbán v prohlášení dává najevo touhu po antiimigrační většině v Evropském parlamentu (EP) a Evropské komisi (EC). Nakonec doufá, že k tomu díky národním volbám dojde i v Evropské radě.

Podle posledních dostupných průzkumů je nepravděpodobné, že Evropská lidová strana (EPP) dosáhla většiny, dokonce i s pomocí sociálních demokratů (frakce (S&D). Ve výsledku se bude muset poohlédnout po potenciálních spojencích v řadách Zelených nebo dokonce u Macrona (ALDE, En Marche) - přičemž pro Orbána nic z toho není přijatelné.

Frans Timmermans z Nizozemské strany práce, kandidát levého středu na předsedu Evropské komise, se stal neočekávaným vítězem voleb do Evropského parlamentu konaných v Nizozemsku dne 23. května. Tento výsledek může socialisty jako celek posílit. Kromě toho není nepředstavitelné, že by se Timmermans mohl stát příštím předsedou komise.

Evropská lidová strana (EPP) je v současnosti nejsilnější frakcí EP. Nicméně většina průzkumů předpovídá, že po volbách jí zůstane pouze 168 křesel. Pokud se EPP spojí s evropskou levicí, jejíž vize považuje Orbán za "nedobré pro Evropu", pak Fidesz bude mít problém najít své místo. Jak Orbán v minulosti prohlásil, hledání nové aliance bude záviset na tom, jakým směrem se vydá EPP.

Otevření se EPP dále doprava již není proveditelné kvůli skandálu kolem Heinze-Christiana Stracheho v Rakousku. Proto EPP nyní více než kdy dříve oponuje i alianci s polskou PiS a Salviniho Ligou - dvěma nejprominentnějšími silami, které uvádí Orbán jako potenciální spojence - stejně jako s německou AfD, která je členkou Salviniho stranické skupiny.

Výsledkem je, že místo Orbánova projektu antiimigrační síly bude EPP spíše nakloněna liberální koalici s ALDE a En Marche. Tím by bylo možno dosáhnout v EP i absolutní většiny. Takže pokud Orbán plánuje zůstat v EPP, vytvoření této aliance se může ukázat jako obtížné. Nakonec ovšem rozhodnou voliči.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6674

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2019