Půjdou Izraelci znovu k volbám?

27. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Exministr a předseda strany Jisrael Bejtenu Avigdor Lieberman uvádí, že v potenciální koalici existuje neshoda ohledně návrhu zákona upravujícího postavení ultraortodoxních Židů (charedim) a Benjamin Netanjahu z Likudu podle něj vedl koaliční jednání "arogantním a žalostným způsobem", informuje Jehuda Šlezingr.


Bývalý ministr obrany Avigdor Lieberman v pátek prohlásil, že Izrael může jít znova k volbám, poté co jeho strana odmítla účast v koalici kvůli neshodě ohledně předlohy zákona o ultraortodoxních Židech (charedim).

V rozhovoru pro izraelskou televizi Channel 13 lídr sekulárně nacionalistické strany Jisrael Bejtenu prohlásil, že Likud premiéra Benjamina Netanjahua vedl koaliční jednání "arogantním a žalostným způsobem".

V komentáři publikovaném v listě Jediot Achronot Lieberman prohlásil, že jeho nekompromisní postoj k předloze zákona je z větší části principiální záležitostí.

"Systém budovaný ve Státě Izrael je hrozbou charakteru a tkanivu izraelské společnosti jako celku," napsal, "kvůli hodnotám, v nichž vyrůstají lidé uvnitř charedimské společnosti".

Další pravicové strany souhlasily se vstupem do koalice, ale chybí jim jeden poslanec k dosažení většiny - přičemž pět poslanců strany Jisrael Bejtenu je nezbytných pro pohodlnou většinu.

Lhůta pro vytvoření nové vlády rychle vyprší - již za jeden den - a Netanjahu se zřejmě pokusí vyvolat předčasné volby, nebo jimi pohrozí.

Podle politických insiderů, kteří hovořili s listem Jisrael Hajom, Netanjahu brzy sepíše zákon o rozpuštění knesetu. Netanjahu údajně dospěl k závěru, že Lieberman již nejedná v dobré víře a neplánuje vstoupit do jeho páté vlády.

Počátkem roku prezident Reuven Rivlin prodloužil Netanjahuovi lhůtu na vytvoření vlády o dva týdny. Pokud premiér na konci lhůty nedokáže projít hlasováním o důvěře, prezident by se obrátil na jiného poslance, pravděpodobně z Likudu, a pověřil ho sestavením vlády.

Netanjahu se zřejmě bude chtít takovému scénáři za každou cenu vyhnout.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6724

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2019