Antonella Bunduová: První černoška kandidující na primátorku italského města

27. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Antonella Bunduová kandiduje na primátorku Florencie. Pokud uspěje, stala by se první ženou a první černoškou na takové pozici, informuje Sophie Gormanová.


Devětačtyřicetiletá florentská politička si rozhodně nebere servítky. "Matteo Salvini takřka institucionalizoval rasismus a diskriminaci," prohlásila pro televizi al-Džazíra.

Bunduová je dcerou florentské matky a otce ze Sierry Leone. Je první černošskou kandidátkou na starostku ve velkém italském městě. A hlasování proběhlo společně s italským hlasováním v eurovolbách, v neděli 26. března.

Cílem kampaně Bunduové je nabídnout alternativu k ultrapravicovému ministru vnitra Salvinimu a jeho protipřistěhovalecké politice. "Shledávám hanebným, že existuje někdo, kdo by měl zastupovat demokratickou zemi a pošlapává zákony a ústavu," říká Bunduová.

Na post primátora Florencie existuje devět kandidátů, ale Bunduová je považována za favoritku. Vybrala ji koalice antifašistických levicových stran včetně Potere al Popolo (Moc lidu) a Rifondazione Comunista (Komunistická obnova).

Jedním z jejích hlavních rivalů je Ubaldo Bocci kandidující za pravicové strany Liga a Bratři Itálie. Pokud Bunduová projde do druhého kola, očekává se, že si povede velmi dobře.

Bunduová vstoupila do kampaně v době, kdy počet rasově motivovaných útoků v Itálii rapidně roste. Mezi lety 2017 a 2018 se ztrojnásobil a dál rychle narůstá od počátku roku 2018, kdy se ministrem vnitra stal Matteo Salvini. Salvini uzavřel italské přístavy pro lodě zachraňující migranty a aktivně vystupuje proti imigraci.

Aktivistka organizace Oxfam a bývalá dýdžejka Antonella Bunduová nikdy nevstoupila do žádné politické strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6138

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2019