Další důsledky eurovoleb

27. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

- Macronova strana ve Francii přijala výsledky voleb s ulehčením, že vítězství Le Penové mohlo být mnohem horší. Le Penová získala 23,31 procent v eurovolbách, Macronova centristická strana 22.41 procent.

- Rakouský kancléř Sebastian Kurz přijde o funkci, přestože jeho lidovci vyhráli eurovolby. Rakouský parlament mu vysloví nedůvěru za skandál jeho koaličního partnera, fašistické Strany svobodných.

- V Řecku je možné, že Varoufakisova strana Fronta pro realistickou neposlušnost vůči Evropě (MeRA 25) získá jedno křeslo v europarlamentě. Je to koalice levice a zelených.

- Belgie: Úspěch ultrapravice komplikuje koaliční rozhovory. Bohaté holandsky mluvící Flandry se posunuly doprava, kdežto frankofonní region valonska dolevea. Ultrapravicová strana Vlámského zájmu získala v neděli v belgickém federálním parlamentě 18 křesel, dosud měla jen 3. Získala také tři křesla v Evropském parlamentu. Ve Valonsku zvítězila socialistická strana a získala 20 hlasů. Ultralevicová Dělnická strana Belgie získala 12 křesel, dosud neměla žádná.

- V Severním Irsku zřejmě získá křeslo v Evropském parlamentu strana Aliance, prosazující setrvání Británie v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7771

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2019