Světové řeky jsou plné nebezpečné koncentrace antibiotik

28. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Největší globální studie nalezla antibiotika ve dvou třetinách zkoumaných míst v 72 zemích světa


Znečištění antibiotiky je jedním z hlavních způsobů jak vzniká u bakterií odolnost vůči lékům zachraňujícím životy, takže tyto léky přestávají být efektivní. Šíření bakterií, odolných vůči antibiotikům, je globální zdravotnická krize, v důsledku níž by mohlo do roku 2050 zahynout 10 milionů lidí, varovala minulý měsíc OSN.

Rozhovor Britských listů 220. Petr Pithart o ohrožení demokracie. "Netušil jsem tu sílu minulosti"

24. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


Former Czech PM Petr Pithart speaks about danger to democracy. "I did not know that the impact of the past is so powerful!"

(For English, scroll below)

V době voleb do Evropského parlamentu hovoří Bohumil Kartous s Petrem Pithartem, bývalým premiérem České republiky i bývalým předsedou Senátu o varovném ústupu středoevropských zemí od liberální demokracie. Je to snad proto, že iluze po pádu komunismu před třiceti lety byly příliš silné a nyní zažíváme deziluzi a propad? Jenže skončíme nakonec v koncentrácích? Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. května 2019.

Britské listy presenter Bohumil Kartous talks to the former Czech Prime Minister Petr Pithart about the current worrying move of the East Central European post-communist countries away from liberal democracy. Is this happening perhaps because the illusions about the glorious capitalist future, which spread around Central and Eastern Europe after the fall of communism, were too unrealistic and what inevitably had to follow was disillusionment and collapse? The interview was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th May, 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Neuvěřitelné! "Budu v Evropském parlamentě podporovat Kaczyńského a Orbána," říká Saša Vondra, nově zvolený europoslanec za ODS

28. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



"Jsem konzervativec, a tak budu podporovat své kolegy konzervativce Kaczyńského a Orbána. Jsou to absolutně normální konzervativci a nechápu, proč jsou peskováni. Je zjevné, že soudci by chtěli vládnout Polsku sami. Pocházím z lidskoprávního prostředí a nevidím v Polsku žádné brutální porušování lidských práv."

Unbelievable! "I will support Orbán and Kaczyński in the European Parliament," says a newly elected Czech euro MP

28. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



"I am a conservative, and so I will defend my fellow conservatives Kaczyński and Orbán. They are absolutely normal conservatives and I do not understand why they are being criticised. It is obvious that in Poland judges would like to govern the country on their own. I come from the human rights environment and I certainly do not see any brutal human rights infringements in Poland," says Saša Vondra, a newly elected euro MP for the Czech conservative Civic Democratic Party on Czech TV. 

Labouristé vyloučili ze strany Blairovu pravou ruku, známého protibrexitového aktivistu

28. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Podobně jako Konzervativní strana nedávno vyloučila z konzervativního poslaneckého klubu Michaela Heseltina za to, že v eurovolbách hlasoval pro liberální demokraty, protože ti na rozdíl od konzervativců zaujali jasně protibrexitový postoj, Labouristická strana nyní vyloučila ze stejných důvodů významného protibrexitového aktivistu, někdejšího tiskového mluvčího labouristického premiéra Alastaira Campbella za totéž. Ten totiž také přiznal v neděli v televizi, že hlasoval pro liberální demokraty jako pro jasně protibrexitovou stranu.

Převážná většina členů a aktivistů Labouristické strany je proti brexitu. Neostalinské vedení strany kolem Jeremyho Corbyna však zaujímá vůči brexitu obojaký postoj. To vedlo k drastickému propadu volební podpory pro labouristy v právě proběhlých eurovolbách.

V důsledku tohoto volebního debaklu labouristů sílí hlasy, že se musí Labouristická strana jasně definovat jako strana protibrexitová.

Paradoxně, namísto toho vedení strany právě vyloučila Alastaira Campbella, jednoho z nejznámějších protibrexitových aktivistů.

Campbell oznámil, že se bude soudně proti tomuto rozhodnutí bránit. Poukázal na případy jiných členů Labouristické strany, kteří nebyli vyloučeni, přestože hlasovali ve volbách pro jinou stranu, a upozornil i na to, že Tony Blair v době, kdy byl premiérem, odmítl tlak na to, aby z labouristického poslaneckého klubu vyloučil extremisty, jako je Jeremy Corbyn.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Ultrapravice v eurovolbách nevyhrála, politický střed Evropy přežil

28. 5. 2019

čas čtení 3 minuty



Všeobecné předpovědi, že Evropský parlament ovládne ultrapravice, se nepotvrdily, píše Natalie Nougayrède. K politické změně dochází a pravicový populismus nezmizel. Avšak o co jde především, je to, že v evropské politice vzniká nový pluralismus, včetně zelených a výrazného posílení liberálů. Přežití Evropské unie tím není ohroženo, naopak. Ani to nepovede k ochromení evropských institucí, i když tvorba koalice bude složitější.

Evropské volby jako nesmělý budíček

28. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou zvlášť dramatické a v globálním kontextu jsou spíše obstojné (vzestup populistického nacionalismu v Latinské Americe nebo Indii): nenaplnily se totiž fantaskní predikce o nacionalistickém vzedmutí napříč evropským kontinentem ani obavy z ruského vměšování. Přestože krajní pravice posílila, o citelné ohrožení evropské integrace se dozajista nejedná, a to i díky jejím vnitřním ideologickým rozporům. Tuto novou politickou skutečnost vyvažuje vzestup proevropských sil, zejména zelených. Mnozí Evropané (i když je to kupodivu stále nízké číslo) konečně pochopili, že vedle tradičních témat a výzev, jako jsou ekonomika nebo bezpečnost, před nimi stojí zásadní globální hrozba, před níž není úniku. 

Povede revoluce umělé inteligence k infantilizaci společnosti?

27. 5. 2019

čas čtení 8 minut

V diskusním pořadu Any Questions rozhlasu BBC se v sobotu mj. hovořilo i o nebezpečích, které přináší zrychlující se revoluce umělé inteligence - na než naprosto nejsme připraveni.


Otázka: Připravuje dnešní univerzita studenty adekvátně pro svět zítřka, jemuž bude dominovat technologie?

Sir Anthony Seldon, Aston University: Myslím, že máme v Británii vynikající univerzitní sektor. Je to naprostý klenot této země. Dělá neuvěřitelné věci v oblasti výzkumu, ekonomiky, komunity, kultury, stmelování lidí a sociální mobility. Vynikající příležitosti. Dvojnásobné příležitosti pro naše černošské studenty, pro studenty ze znevýhodněného prostředí...

(Pozn. red.: Seldon, z univerzity v Astonu, si nekriticky fandí. Ve skutečnosti jsou britští akademikové obětí neustálého manažerského teroru. 40 procent britských akademiků chce z univerzit kvůli šikaně odejít. V důsledku skutečnosti, že se v britském akademickém sektoru staly jediným měřítkem peníze, došlo k nivelizaci předmětů a vyučuje se a dělá se výzkum jen v těch nejkonvenčnějších oborech. Jeho výroky jsou typickou anglickou propagandou podle vzoru "Jsme nejlepší na světě." Tytéž bludy šíří hrdě Angličané o svém státní zdravotnictví, které je také "nejlepší na světě". Ve skutečnosti i špatné české zdravotnictví je o mnoho lepší než anglické.)

Seldon: Jednu věc však všichni musíme dělat daleko lépe. Musíme uznat, že probíhá revoluce 4.0.

ODS, středopravice a piráti mají téměř 50 procent, Babiš přežívá jen kvůli likvidaci levice

27. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Tyhle evropské volby byly velmi zajímavé a podle mne dopadly pro Evropskou unii a její další integraci dobře. Lidovci a socialisté ztratili celkem 75 křesel, liberálové a zelení získali navíc 57 křesel.

Propadly se také strany tzv. euroskeptické kolem britských toryů, kam patří i naše ODS, která nyní v této frakci bude muset hledat společnou notu s lidmi pana Kaczynského, a radikální levice. Kdybychom sečetli hlasy jasně proevropských, mainstreamových stran, tedy lidovci, socialisté, liberálové a zelení, tak nám vyjde číslo 506 z celkem 751 křesel v Evropském parlamentu. Tato většina je mnohem více prointegrační, než byla minulá většina. Naopak v táboru xenofobních, populistických a euroskeptických stran bude velmi zajímavé sledovat, jak spolu tyto strany budou vycházet po volbách v reálné politice, kdy už nemají motivaci předstírat jednotu.

Další důsledky eurovoleb

27. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

- Macronova strana ve Francii přijala výsledky voleb s ulehčením, že vítězství Le Penové mohlo být mnohem horší. Le Penová získala 23,31 procent v eurovolbách, Macronova centristická strana 22.41 procent.

- Rakouský kancléř Sebastian Kurz přijde o funkci, přestože jeho lidovci vyhráli eurovolby. Rakouský parlament mu vysloví nedůvěru za skandál jeho koaličního partnera, fašistické Strany svobodných.

- V Řecku je možné, že Varoufakisova strana Fronta pro realistickou neposlušnost vůči Evropě (MeRA 25) získá jedno křeslo v europarlamentě. Je to koalice levice a zelených.

- Belgie: Úspěch ultrapravice komplikuje koaliční rozhovory. Bohaté holandsky mluvící Flandry se posunuly doprava, kdežto frankofonní region valonska dolevea. Ultrapravicová strana Vlámského zájmu získala v neděli v belgickém federálním parlamentě 18 křesel, dosud měla jen 3. Získala také tři křesla v Evropském parlamentu. Ve Valonsku zvítězila socialistická strana a získala 20 hlasů. Ultralevicová Dělnická strana Belgie získala 12 křesel, dosud neměla žádná.

- V Severním Irsku zřejmě získá křeslo v Evropském parlamentu strana Aliance, prosazující setrvání Británie v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Eurovolby: V ČR skoro žádná změna, na Slovensku vítězí proevropská koalice, v Británii nejvíce lidí hlasovalo pro setrvání v EU

27. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

Kenneth Roth, Human Rights Watch: Velké politické zisky pro dvě politická seskupení, která stála pevně proti ultrapravicové rétorice nesnášenlivosti - zelení a liberálové. Nezahrávali si s "lehkou verzí" ultrapravicové rétoriky" - tato strategie přizpůsobování se ultrapravici selhala:



Výsledky eurovoleb v ČR, počet europoslanců:

ANO: 6  (+2)  (21,18%)
ODS: 4  (+2)   (14,54%)
PIRÁTI 3       (13,95%)
STAN + TOP 09: 3 (-1) (11,65%)

KSČM 1 (-3)
SPD 2 (9,14%)
KDU-ČSL 2 (7,24%)
KSČM 2  (6,94%)
ČSSD 0


 




Na Slovensku zvítězila  proevropská koalice Zuzany Čaputové Pokrokové Slovensko:




V Anglii všude mimo Londýn
se umístila jako první Farageova strana The Brexit Party, jenže celkově zaznamenaly strany požadující setrvání Británie v EU  o šest procent více hlasů:
 




Sečteme-li hlasy proevropských britských stran, jsou to:
liberální demokraté 20,5%, zelení 12,1%, skotští nacionalisté 4,6%, Change UK 3,5%,  je to celkem 40,7%. Probrexitové strany Brexit Party a UKIP mají celkem 34 %.

Zcela zkolabovala britská Konzervativní strana a velmi se propadli i britští labouristé. Farageova Brexit Party získala skoro všechny hlasy od Farageovy bývalé ultrapravicové strany UKIP a k tomu ještě kolem 10 procent voličů od konzervativců. Labouristé tvrdě ztratili ve prospěch liberálních demokratů a zelených.

V Maďarsku získal Viktor Orbán 52 procent hlasů
a "chce změnit Evropu": Jenže bude v Evropském parlamentě izolován, protože vlna podpory ultrapravice se neuskutečnila.

Ve Španělsku získali socialisté přesvědčivé vítězství.
Získali 20 křesel a 32,8 procent hlasů. Ultrapravicová strana Vox dostala 6,2 procent hlasů.

Ve Skotsku získala Skotská nacionální strana 38 procent hlasů, téměř o 10 procent více než  v posledních eurovolbách r. 2014. Labouristé se ve Skotsku zcela propadli, umístili se na pátém místě a získali 9,1 procent - je to nejhorší volební výsledek v moderní době.

Salviniho klub v Evropském parlamentu až na pátém místě, předstihl ho klub zelených:





Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

Hospodaření OSBL za duben 2019

23. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 611,84 Kč, výdaje však byly 88 231.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Evropská unie se otřásá v základech

27. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Dva hlavní tábory v Evropském parlamentu - křesťanští a sociální demokraté - dlouho spoléhaly na nekonečné přelévání nespokojených hlasů z jedné kapsy do druhé. Pohodlný model evropské politiky ale po těchto volbách definitivně končí, neboť obě frakce již nedají dohromady ani nadpoloviční většinu.

Volby do Evropského parlamentu: mírný vzestup ultrapravice, silný vzestup zelených a liberálů

27. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Zatím jsou k dispozici jen odhady výsledků eurovoleb, které však bývají relativně přesné. Velký sociálnědemokratický klub  a středopravicový  klub poprvé v historii Evropského parlamentu zřejmě přijdou o parlamentní většinu. Mírné zisky zaznamenala ultrapravice, avšak její celkové výsledky jsou zklamáním. Strana Le Penové Nacionální shromáždění ve Francii sice zřejmě o pár málo procent předstihla Macronovu stranu, avšak výsledek Le Penové je zklamáním.

Výrazně v mnoha západoevropských zemích posílili zelení a liberální demokraté.

"Čím hlouběji do noci, tím zelenější grafika." Posilují zelení a liberální demokraté:




Pokud jde o nacionalistickou pravici, očekává se vznik nové aliance. Ve Francii zvítězila strana Marine Le Penové s 23,7 % hlasů. A v Rakousku, navzdory velkému politickému skandálu před pouhým týdnem, krajně pravicoví Svobodní získali kolem 17,5 % - jen o dva procentní body méně, než v minulých volbách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Sbohem Thereso. Vítej, Borisi?

27. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Pokud jste doufali, že nedávná vlna globálního pravicového populismu možná upadá, posledních pár týdnů nepatřilo právě k nejlepším, napsal Andrew Sullivan. V Indii byl právě snadno znovuzvolen nacionalista Narendra Modi, s velkou většinou v parlamentu, navzdory očekáváním, že si povede mnohem hůře. Přitom dosáhl na první dvojité premiérství v zemi takřka za 50 let. Bylo to vítězství iliberální demokracie - v níž jsou muslimové využiti jako klasická menšinová hrozba.

Po nás potopa?

23. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Chápu apel Bohumila Kartouse na české voliče, aby nepodlehli pasivitě, šli k eurovolbám a rozhodli, jakým směrem se dál bude ubírat Evropská unie, nicméně chápu také ty, kdo se tohoto práva z jakéhokoliv důvodu zřeknou. Jestliže se tito lidé domnívají, že jejich zájmy žádná z mnohdy obskurních stran nezastupuje, nebo si prostě myslí, že jejich hlas nemá na chod Evropské unie žádný vliv, je to legitimní stanovisko, o jehož motivech můžeme debatovat. Pokud však máme zastavit vulgární populisty jako jsou Farage, Orbán, Le Penová nebo náš Okamura, abychom předešli pádu Evropy do barbarského národovectví a xenofobie, měli bychom tak činit i z jiných důvodů.

30395

Bankovnictví a byznys mimo řád liberálního kapitalismu

23. 5. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Ve zpolitizovaném bankovnictví je samotné obchodování asi tou nejméně důležitou činností. Nicméně právě to zdání, že se stále jedná o bankovnictví založené na jednom ze základních pilířů kapitalismu, tedy že podstatou banky je obchod s penězi, a že si je v ní možné vyjednat půjčku na podnikatelský záměr, je pro krytí skutečných zpolitizovaných cílů důležité uchovat. Očividným příkladem je snaha Kremlu a Viktora Orbána vyobrazit přesun Mezinárodní investiční banky (MIB) z Moskvy do Budapešti vlastně jenom jako záležitost na poli mezinárodního obchodu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Německo Židům: Nenoste na veřejnosti kipu!

27. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Antisemitské útoky v Německu v několika posledních letech sílí. Vloni došlo k útoku na dva muže nosící jarmulky - také známé jako kipy - na ulici v Berlíně, což způsobilo v zemi masivní pobouření.

USA posilují jednotky na Blízkém východě, aby čelily Íránu

27. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

USA v příštích týdnech vyšlou stovky dalších vojáků a tucet stíhaček na Blízký východ, aby čelily tomu, co Pentagon označuje za eskalující íránskou kampaň plánovaných útoků proti Spojeným státům a jejich zájmům v regionu, informují Susannah Georgeová a Lolita C. Baldorová.

Půjdou Izraelci znovu k volbám?

27. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Exministr a předseda strany Jisrael Bejtenu Avigdor Lieberman uvádí, že v potenciální koalici existuje neshoda ohledně návrhu zákona upravujícího postavení ultraortodoxních Židů (charedim) a Benjamin Netanjahu z Likudu podle něj vedl koaliční jednání "arogantním a žalostným způsobem", informuje Jehuda Šlezingr.

Pentagon proti ruským ponorkám Borej postaví superponorku Columbia

27. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

V doku společnosti Huntington Ingalls Industries v Newport News (stát Virginia) proběhla ceremonie položení kýlu strategické jaderné ponorky třídy Columbia. Tato plavidla se stanou prvními ponorkami postavenými s plným využitím metod digitálního projektování, píše Andrej Riskin.

Pro Tomia Okamuru

26. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Upozornění: etno-nacionalistická totožnost je budována na základě vnímaného rozdílu a víry v nadřazenost/čistotu/křehkost domácí skupiny lidí. K udržování této iluze jsou vnější skupiny považovány za špinící, ničivé, podřadné, méněcenné, parazitické.


Německo, 1933.

- Nacista.

- Cože prosím? Vy jste mě právě zostudil jako nacistu?

- Ale vy jste nacista.

- To je neuvěřitelná drzost! Já jsem v NSDAP a v SS, ale to neznamená, že jsem nacista! Asi si taky myslíte, že jsem nějaký extremní pravičák, že?

- Co jste asi jiného?

- Jsem možná jen znepokojený občan, který se obává nadvlády cizinců. Ale já nejsem žádný pravičák! A v žádném případě nejsem žádný nacista!

- Hele, vy tam? Vypadám snad jako nacista?

- Ne, to bych neřekl.

- Tak vidíte. Ve vašich očích je asi i on nacista, že? Nacisti, nacisti, nacisti. Nacisti všude. Když vám dojdou argumenty, tak lidi začnete obviňovat z toho, že to jsou nacisti.

- To ale nemá nic společného s obviňováním.

- Pro vás je to velmi jednoduché. Jenom proto, že někdo nesdílí vaše mainstreamové názory, není to přece automaticky nacista!

- Ale nacisté už jsou mainstream. Nacionální socialisté jsou přece už u moci!

- No ano, zapomněl jsem. Pro vás jsou všichni nacisté. Vůdce je podle vás asi taky nacista, co?

- Ano !?

- Tak to stačí. Urážet našeho Vůdce.  Půjdete se mnou.

- Ale to je --

- Ano, ano, vím, vím. "Nacistické metody."
 

Britští konzervativci opustili myšlení a skálopevně věří jen svým vlastním lžím

26. 5. 2019

čas čtení 5 minut

Dnešní pravice je hnutí zbabělců - je to organizovaná lež, která není schopna si přiznat pravdu, nemluvě o tom, že by přiznali pravdu komukoliv jinému

Therese Mayové se nepodařilo přimět Evropskou unii, aby porušila své předpisy ve prospěch Británie, PROTOŽE NA TY CIZINCE DOST HLASITĚ NEKŘIČELA! Jakmile na ně budeme dost hlasitě řvát, Evropská unie se rozloží a my budem moci nadosmrti žít ve světě Borise Johnsona, v němž se vlk nažere a koza zůstane celá, píše Nick Cohen.

"Odejdeme z EU 31. října, s dohodou i bez dohody," tvrdí Johnson. "Nebude to problém," dodává Farage. "Hlasovali jsme pro odchod, nehlasovali jsme pro nějakou dohodu." Pravice nemá nic co říct ohledně pohraničních cel, která ničí automobilový a ocelářský průmysl a zcela likviduje vývoz britských zemědělských produktů. Nemá nic co říct o britském sektoru služeb, který tvoří 80 procent britské ekonomiky a pro nějž bude odchod z jednotného evropského trhu  nesmírně tvrdý, bude pro něj pádem do ohně.

Evropští občané budou žalovat britskou vládu, že jim bylo zabráněno hlasovat v eurovolbách

25. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Britská vláda čelí žalobě aktivistů za práva občanů EU v Británii a britských občanů žijících v EU, jímž bylo odepřeno právo hlasovat v nynějších volbách do Evropského parlamentu.

John Halford, odborník na veřejné právo v právní firmě Bindmans konstatoval, že britské volební fiasko tento týden je něco, co demokracie nesmí tolerovat.

Facebook: Odmítáme odstranit zfalšované video vystoupení Nancy Pelosi

25. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Jedno z vystoupení Nancy Pelosi, demokratické předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů, bylo zpomalením zfalšováno, aby vytvořilo dojem, že Pelosiová mluví v opilosti nebo pod vlivem drog. Video retweetoval i Donald Trump, přestože věděl, že je zfalšováno.

Facebook toto zfalšované video odmítl odstranit. Prý ho ponechává na Facebooku, aby si "lidé mohli utvořit vlastní názor", opakovaně tvrdí Monika Bickert, ředitelka Facebooku v tomto ohromujícím interview, které vysílala televize CNN.


New York Times: Británie na pokraji Borise Johnsona a chaosu

25. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

"Blbost nelze napravit."

Jak poznamenal Sherlock Holmes: "Když jste vyloučili to, co je nemožné, to, co zůstane, jakkoliv nepravděpodobné, je pravda."

Nemožné je v tomto případě brexit. Theresa Mayová, britská premiérka, která oznámila v pátek svou rezignaci, obracela otrávený kalich britského odchodu z EU nejrůznějšími způsoby ve snaze učinit ho stravitelným. Nepodařilo se jí to.

V pátek demonstrovali studenti ve 110 zemích světa proti globálnímu oteplování

24. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Statisíce dětí po celém světě v pátek znovu protestovaly proti eskalující krizi klimatu.


Studenti z 1800 měst ve více než 110 zemích světa od Indie po Austrálii, od Británie po Jihoafrickou republiku v pátek stávkovali.

Byla to nejnovější školní stávka, inspirovaná Gretou Thunbergovou. Mladí lidé požadují, aby politikové zahájili bezodkladné akce proti katastrofickému rozkladu životního prostředí.

V Londýně se tisíce školáků shromáždily na náměstí před parlamentem a skandovaly "Kde je do prdele vláda?" ("Where the fuck is the government?") a "Takto vypadá demokracie". Uspořádaly pak protest vsedě před ministerstvem školství.

Podobné demonstrace se konaly i v dalších britských městech, často se jich účastnily rekordní počty studentů.

Demonstrace se konaly také v České republice - bez zájmu sdělovacích prostředků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Nepracujte jako špion pro USA. Zradí vás!

24. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Donald Trump vydal exekutivní příkaz, jímž dává svému zkorumpovanému ministru spravedlnosti Williamu Barrovi neomezenou pravomoc odtajnit vládní utajované skutečnosti. Všechny americké výzvědné organizace budou muset spolupracovat s Barrovým auditem Muellerova vyšetřování zásahů Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016.

Jak informuje deník New York Times, jeden činitel jedné americké rozvědky konstatoval, že Barr požadoval informace o tom, jaké zahraniční agenty měla CIA v Rusku v roce 2016 a co tito agenti sdělovali ústředí CIA o úsilí Vladimíra Putina zasahovat do amerických voleb v roce 2016.

Totožnost zahraničních špionů je jedním z nejcitlivějších tajemství každé výzvědné organizace, upozorňuje Washington Post. Trumpův zkorumpovaný ministr spravedlnosti Barr hledá informace, které může selektivně odtajnit, aby pomohl Trumpovi aby ochromil ty, které Trump považuje za své nepřátele. Barr se bude snažit dokázat všemi prostředky, že se proti Trumpovi spikly výzvědné organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Česká novinářská obec zůstává k Assangeho osudu poměrně chladná - a místy jeho perzekuci schvaluje

Kterak Trumpův Bílý dům šlape po svobodě slova

24. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Trumpův kabinet s odkazem na groteskní zákon o špionáži zveřejnil rozšířenou žalobu na zakladatele WikiLeaks Juliana Assange kvůli jeho roli při získání a zveřejnění tajných diplomatických a vojenských dokumentů. Assangemu, který si v současnosti za banální obvinění odpykává téměř roční trest ve Velké Británii, hrozí až 175 let za mřížemi, tedy doživotí. První reakce na tento bezprecedentní krok Trumpovy vlády ukazují, že obavy jsou na místě, neboť Trumpův Bílý dům míní svou válku proti svobodě tisku zatraceně vážně.

Mayová odstupuje z premiérské funkce. Chaos brexitu dále sílí

24. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Britská libra poklesla na nejnižší úroveň za poslední čtyři měsíce, na 1,13 euro, poté, co maniak Boris Johnson prohlásil, že "Británie odejde z EU 31. října, s dohodou či bez dohody".  Johnson před časem proslul výrokem "fuck business", "ať jde podnikání do prdele", a připravuje si tak vynikající kariéru budoucího konzervativního premiéra, který zničí britskou ekonomiku.

Britská konzervativní premiérka odstoupí z funkce 7. června. Oznámila to v pátek po schůzce s poslancem Grahamem Bradym, předsedou tzv. Výboru z roku 1922 (The 1922 Committee), který spravuje hlasování o důvěře šéfu Konzervativní strany. Výbor jí pohrozil, že je připraven vyvolat nové hlasování o důvěře premiérce, pokud odmítne odstoupit.

Osud Theresy Mayové byl zpečetěn poté, co v úterý oznámila "novou dohodu pro brexit". Ta rozzuřila brexitérské fundamentalisty v Konzervativní straně zejména tím, že Mayová, ve snaze získat na svou stranu labouristy, přislíbila i možnost nového referenda o brexitu, které "demokraté" v Konzervativní straně zuřivě odmítají.

Youtuber ničí německou politiku a KOVY natáčí v Temelíně...

24. 5. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty



Centrála CDU zažívá paniku, v SPD nestačí vlhčit ručníky. Nikoliv skandál, ale přesně sesumírovaná a prameny doložená fakta ničí největší německé politické strany. Yutuber Rezo (26) totiž natočil video, v němž v 55 minutách volá k odpovědnosti politickou elitu, jeho příspěvek vidělo přes 6 miliónů diváků a sledovanost stoupá. Virál se jmenuje výstižně "Zničení CDU".

Špatná zpráva pro svět: I v Indii znovu zvítězil populista

24. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Svět nepotřebuje dalšího národoveckého populistu, který tvrdí, že podporuje "byznys", šíří fake news a s menšinami zachází jako s druhořadými občany


Největší demokratické volby na světě, v Indii právě znovu vyhrál populista Narendra Modi. Modi je prvním indickým premiérem od roku 1971, jemuž se nyní podruhé podařilo získat pro svou stranu parlamentní většinu. V roce 2014 získala jeho strana Bharatiya Janata absolutní většinu v dolní komoře parlamentu poté, co Kongresová strana zmizela v důsledku korupce. Navzdory kolabující ekonomice nyní Modi svou parlamentní většinu posílil. To je špatná zpráva pro Indii i pro celý svět.

Vlna zuřivosti: V amerických detenčních centrech už zemřelo šesté uprchlické dítě

24. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Trumpova vláda byla nucena přiznat, že v jejích detenčních centrech u mexické hranice zemřela před sedmi měsíci desetiletá uprchlická dívka. Vyvolalo to novou vlnu zuřivosti po celé řadě nedávných úmrtí dětí v amerických vazebních středniscích.

Desetiletá dívka z El Salvadoru byla šestým dítětem, které dosud zemřelo v amerických vazebních střediscích. Tento týden zemřel ve vazebním imigračních středisku v jižním Texasu šestnáctiletý Carlos Hernández Vásquez. Byl americkými imigračními úřady zadržován týden, dvakrát tak dlouho, než co dovoluje zákon.

Dvě další nezletilé osoby zemřely ve vazebních střediscích v dubnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Britská politika se pokazila - a může to být ještě o dost horší

24. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Pokud se domníváte, že uplynulé tři roky byly pro britskou politiku bídné, ještě jste nic neviděli, píše Alex Massie. Zvuk, který slyšíte, je řinčení bubnů nacpaných politiky, kteří před drahnou dobou vyčerpali trpělivost veřejnosti. Tyto volby do Evropského parlamentu se stanou masakrem; okamžikem, kdy se chyby obou tradičních stran stanou až příliš zjevnými. Bude to ošklivé a může z toho vzejít jen málo dobrého.

Řízená chudoba v Rusku

24. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

V dnešním Rusku je cena stability nejvyšší v historii, píše Denis Grekov. Ruské úřady jsou nuceny věnovat stále více zdrojů na překonávání sílící krize důvěry v jejich schopnost účinně vládnout.

Dvojí kvalita potravin není pseudotéma

24. 5. 2019

čas čtení 6 minut

Se zájmem jsem si přečetl Váš článek „Neumožňujte pasivitou zvítězit tuposti, běžte volit ve prospěch evropské integrace“. Bohužel musím říct, že mě velmi nadzvedla ze židle jedna věta, kterou jste vlastně řekl jen tak mimochodem, a sice že dvojí kvalita potravin je vlastně pseudoproblém (viz věta: „Byť je účast stále tristní, jde o nárůst, který lze z nepřímých indicií přičíst zejména panice vyvolané okolo imigrace nebo okolo dalšího pseudotématu, kvality potravin.“). Shodou náhod jsem v tom samém smyslu slyšel nedávno mluvit pana Petra Fischera, kandidáta sdružení „Evropa společně“. A pak také jistého pana Petra Havla v rozhovoru na DVTV. Takže tato Vaše letmá zmínka byla pro mě spíš poslední kapkou, píše Jan Railk.

Přízrak báťušky

24. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Demonstrace proti Babišovi vyvolané průhledným pokusem zařadit ministerstvo spravedlnosti do holdingu jsou jistě působivé, mediálně vděčné a pomohou pozdvihnout morálku opozičního tábora. Avšak pokud zůstane odpor vůči premiérskému oligarchovi pouze na této úrovni, nakonec mnoho nezmění.

Británie: Řadě občanů EU bylo odepřeno volit ve čtvrtečních eurovolbách

23. 5. 2019

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Z analýzy vyplývá, že účast na eurovolbách byla ve čtvrtek v Británii odepřena 1 až 2 milionům evropských občanů!



Z celé Británie přicházejí zprávy od desítek občanů Evropské unie, jimž bylo ve čtvrtečních eurovolbách odepřeno volební právo v důsledku administrativních chyb komunálních úřadů.


Skotská premiérka Nicola Sturgeon: Počet občanů EU, jimž, jak se zdá, bylo odepřeno volit, je skandál. To jsou lidé, kteří tady žijí a pracují. Toto je jejich domov a měli stejné právo volit jako kdokoliv z nás. Je nutno požadovat odpovědi na závažné otázky.



Profesorka Tanja Bueltmann: Jde o tohle. Víme už týdny, že lidem bude odepřeno právo hlasovat. Křičíme už dlouho, žádáme o nápravu. Někteří vynikající politikové, jako např. Joanna Cherry, se o to včera pokusili. Avšak Theresa Mayová se rozhodla neudělat nic. Tisícům lidí bylo tak odepřeno hlasovací právo.

Labouristický poslanec David Lammy: Tři roky urážení, vykořisťování, tři roky požadavků, aby lidé oficiálně zažádali o povolení zůstat ve svém vlastním domově. Teď přichází vlna zpráv, že občanům EU je odmítáno právo volit, navzdory tomu, že se registrovali. Zavedený dvojstupňový proces je hnusnou diskriminací.

Peter Zusi, profesor bohemistiky na univerzitě v Londýně: Proč nejsem překvapen? Proč nejsem sakra překvapen?

Britská vláda si na poslední chvíli vymyslela, že evropští občané žijící v EU musejí, pokud chtějí volit v eurovolbách, podepsat do určitého data prohlášení, že nebudou hlasovat v jiné evropské zemi.

Desítky občanů si stěžují, že tento formulář buď nedostali, anebo ho dostali příliš pozdě. Mnozí občané EU se dostavili do volebních místností a zjistili, že jejich jméno bylo vyškrtnuto z volebních seznamů. 

Volby do Evropského parlamentu, anebo každý Maďar může za to, že Maďar

23. 5. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 7 minut

Proč si volič musí vybírat jen z politických stran pocházejících z jeho státu, když jde volit do Evropského parlamentu? Proč je volič omezován rozměrem svého národního státu, když volí politickou reprezentaci, která má být nadnárodní? Proč nemůže volič českých Zelených volit německé Zelené, či volič KDU-ČSL německou CDU-CSU, anebo volič Okamury německou AfD či francouzskou Národní frontu Marine Le Pen? Co by se stalo, když by politické strany věděly, že mohou oslovovat voličstvo po celé Evropě?

Světová "sláva": Al Jazeera informuje o pražských protestech proti Babišovi

23. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



V ČR sílí protesty proti pozvolnému přechodu země k autokracii, informuje katarská televize Al Jazeera. Už po čtvrté demonstrovali Češi v Praze proti kontroverznímu jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. 50 000 lidí protestovalo v úterý proti útoku na nezávislost soudnictví, v jehož důsledku hrozí, že se Česká republika dostane na podobnou cestu, po které se ubírají její mezinárodně odsuzovaní sousedé.

Jakou chceme Evropu?

23. 5. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 13 minut

Jsem Čech a Evropan celým svým srdcem a neumím tyto dvě identity oddělit. Před pár lety se slovem Evropa stalo něco neobvyklého, geografický termín se proměnil ve výzvu. Sen velkých osobností českých dějin jako byli Jiří z Poděbrad, Komenský nebo Masaryk měl být skutečností... Je ale sen o Evropě, tentýž, jenž nám byl předkládán po roce 89, totožný s velkými ideály svobody, rovnosti a bratrství?

Jelen

23. 5. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Vraceli jsme se k půlnoci z Přibyslavi přes Šlapanov do Brodu Havlíčkova a nevěřili svým očím - v pangejtu u silnice postával srnec – zadek vystrčený na lidi – po notné chvíli decentně vstoupil, či spíš se opile o-d-k-ý-v-a-l do lánu řepky. Možná se šel po "opici" prospat. Nebo si dát ještě jedno? O kousek dál srnka uprostřed vozovky – stojí a stojí - když jsme k ní krokem přijeli – po chvíli – že tedy nakonec přece jako někam možná půjde - když teda jinak nedáte. No. Pak jsme potkali ještě několik dalších zvířat, která nás kousek od silnice mátožně pozorovala a patrně přemýšlela, jestli si nepůjdou s těmi světélky, co se blíží, trochu zalaškovat :-) Jooo - řepkové hody to je pane fet!

Kdyby tam jel někdo stovkou nebo třeba i jen šedesát - nejspíš už má o auto míň. Možná i o nějakou tu ručičku-nožičku. Mohl by si jít tak akorát zobnout řepku.

A co JELEN?

No to je právě to! Ten za to všechno může. Byli jsme na jeho koncertu v Přibyslavi, kam se tahle nadpolovičně většinová přibyslavská kapela jela ukázat těm svým. Být doma prorokem, jak se říká. A to se povedlo! Ve svitu měsíčního úplňku v údolí řeky Sázavy pod nasvíceným kostelem a zámkem několik tisíc lidí Jelena nechtělo pustit z jeviště. Hlediště celý večer zpívalo s sebou. Bylo to opojné skoro, jako kdyby si všichni dali řepku. Trojitou.

30097

Jak může prezident kontrolního úřadu, který má bdít nad správným utrácením veřejných peněz, cestovat za veřejné peníze na Machu Picchu?

Kontroloři v Peru aneb naše česká elita

23. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Předseda KSČM Filip se včera v polední publicistice Radiožurnálu snažil vysvětlit podivnou cestu pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Kaly a poslanců z Kontrolního výboru Sněmovny do Peru nemotorně tím, že peruánská strana měla zájem poučit se od nás, jak se bojuje s korupcí. Bohužel moderátor se ho nezeptal na to, zda v takovém případě, kdy ta cesta je v zájmu státu Peru, by neměla být placena taky peruánskými daňovými poplatníky, a nikoli českými.

30394

Dokonce i Miloš Zeman a Andrej Babiš otevřeně podporují evropskou integraci

Neumožňujte pasivitou zvítězit tuposti, běžte volit ve prospěch evropské integrace

23. 5. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Aby EU přijala Čechy, museli jsme prodat všechny banky, pivovary a pojišťovny! Všechny nože budou muset mít kulaté konce, takhle chce EU bojovat s terorismem!! Znělka večerníčku nesplňuje bezpečnostní regulace, proto musel být přesunut mimo hlavní vysílací program!!! To nemá chybu, Viktor Orbán o EU a imigrantech!!!! Polsko udeřilo, Jarosław Kaczyński se vypořádal s imigranty a neschopnou EU!!!!! ROZESÍLAT, ROZESÍLAT, ROZESÍLAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brexit: Zkolabovaly ocelárny British Steel

22. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V Británii právě v důsledku brexitu zkolabovaly ocelárny British Steel. 5000 lidí přichází o zaměstnání v ocelárnách, dalších 20 000 v dodavatelských firmách. V důsledku nejistoty ohledně brexitu přišla firma o 25 procent svých zakázek, tedy od většiny evropských zákazníků, utrpěla také drastickým poklesem hodnoty libry, což vedlo k zdražení nakupovaného materiálu ze zahraničí.

Vláda firmu odmítla zachránit. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Alastair Campbell: Právě jsem hovořil s Michaelem Heseltinem ohledně kolapsu firmy British Steel. Kolik dalších hospodářských a průmyslových katastrof budeme muset zažít, než se vláda, parlament a celá země probudí a uvědomí si, jak obrovské ekonomické škody brexit způsobuje už nyní a o kolik se to ještě zhorší? 

 Just been talking to Michael Heseltine re British Steel. ‘How many more economic and industrial hits are we going to take before government, Parliament and country wake up to the scale of economic damage Brexit is already inflicting and just how much worse it will get?’ Vgq


Blázniví Angličané stále více podporují Farage

22. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nejnovější průzkum organizace YouGov.

YouGov ovšem ignoruje skotské nacionalisty a welšskou stranu Plaid Cymru. Ve Skotsku i ve Walesu jsou tyto silně proevropské strany nejpopulárnější. Z toho vyplývá, že stále mají v Británii stoupenci setrvání Británie v EU mírný náskok nad maniaky z podvodné Farageovy strany. Ovšem proevropské strany nejsou jednotné. Ostudný je postoj Labouristické i Konzervativní strany, které se po zásluze zcela propadly.

Farageova Brexit Party je nyní úřady (chabě) vyšetřována za podvody s finančními příspěvky. Šéfem jejího finančnictví je člověk, který byl v USA nedávno odsouzen do vězení za finanční podvody. Farageovým stoupencům "vypadnutí Británie z EU bez dohody" je zjevně úplně jedno, že je Farage podvodník.

Farage tvrdí, že by Británie mohla po vypadnutí z EU bez dohody "obchodovat s EU na základě podmínek Světové obchodní organizace". Je to lež: k tomu by Británie musela mít s EU obchodní dohodu. Jenže takové drobnosti fanatické stoupence Nigela Farage nezajímají. Odmítají také prokázaná fakta, že v případě jimi požadovaného vypadnutí Británie z EU bez dohody dojde k ekonomické a sociální katastrofě.

V nynější situaci to vypadá, že v důsledku eurovoleb  se do Evropského parlamentu dostane větší množství Farageových maniaků. Čímž si Británie ještě více rozezlí Evropskou unii a ta se bude snažit se jí co nejrychleji zbavit. O brexitu však rozhoduje Dolní sněmovna, a i když se ta nedokáže shodnout na žádném řešení, zcela zásadně odmítá - právem - brexit bez dohody.

Britská Konzervativní strana absurdně řeší patovou situaci novou volbou šéfa strany, jenže pro jakéhokoliv nového předsedu této strany se podmínky nijak nezmění. Pokud skutečně konzervativci zvolí šílence Borise Johnsona, který je zcela nekompetentní, britská vláda se do několika málo měsíců rozloží a budou všeobecné volby - které ovšem zřejmě znovu skončí patem.


 12978

Ultrapravicové organizace na Facebooku šíří nenávist milionům lidí v Evropě

22. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Organizace Avaaz objevila 500 účtů na Facebooku, zneužívajících fake news k šíření ideologie bělošské nadřazenosti


Facebook těžce zápolí se svým nepříliš efektivním úsilím očistit svou platformu, především na účtech provozovaných neanglicky. V poslední době před eurovolbami  zrušil Facebook účty, které sledovalo asi 6 milionů lidí a zkoumá další účty ovlivňující asi 26 milionů osob.

Eurovolby v Polsku: Dominují jim sex a náboženství

22. 5. 2019

čas čtení 4 minuty



Předvolební kampaň pro eurovolby v Polsku se proměnila ve válku slov ohledně náboženství, sexu a morálky poté, co na YouTube zhlédlo více než 21 milionů lidí ! dvouhodinový dokumentární film o tom, jak polští kněží systematicky sexuálně zneužívají děti. Film vyvolal otázky o vazbách nynější polské vlády na katolickou kampaň. Zároveň vládní oficiální kampaň vykresluje příslušníky LGBT komunity jako "hrozbu dětem".

Zveřejnění filmu "Jen to nikomu neříkej" bratrů Sekielských, který zaznamenává několik otřesných případů ztraumatizovaných jedinců, zneužívaných v dětství katolickými kněžími, zintenzivnil už tak horečnou debatu v Polsku o roli mocné katolické církve v polské politice a společnosti, v níž je homosexualita běžně považována za pedofilii.

Okamura lže v předvolebních materiálech

22. 5. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Studenti brněnského gymnázia prošli Okamurův předvolební plátek - a fakt uvěříte, co tam objevili!

- 25 lží
- 44 zavádějících tvrzení
- 17 neověřitelných informací
= celkem tedy 86 hloupostí všeho druhu.
Na to že se jedná o pár stránek s velkými obrázky a písmenky, vychází průměrně jedna hloupost na každé dvě věty. Kvalitní skóre. Kdo se chce pokochat, viz příloha (lži - potrženy červeně, zavádějící informace - zeleně, neověřitelné - oranžově).

Mimochodem: téma migrantů a islámu je pryč. Tento nepřítel sám od sebe zmizel. Asi to nebyl dostatečně kvalitní nepřítel. Ale objevil se nový: Evropská unie. Co stránka, to shitstorm na EU coby největšího nepřítele pravověrných vlastenců.

(Kredit: @Max Onderka).

Je Brexit Party digitální "politickou stranou" nového stylu?

22. 5. 2019

čas čtení 5 minut



Všeobecně se očekává, že eurovolby v Británii ve čtvrtek 23. května vyhraje Farageova až v březnu 2019 založená politická strana The Brexit Party, přestože nemá žádné členy ani žádný program. Nemá také žádnou strategii pro brexit, kromě "vypadnutí Británie z EU bez dohody", což by znamenalo ekonomickou katastrofu. Podle průzkumů veřejného mínění bude pro Farageovu novou Brexit Party hlasovat asi 36 procent Angličanů. Pro strany požadující setrvání Británie v EU bude hlasovat celkem asi 37 procent britských voličů:



Darren Loucaides publikoval v deníku Guardian rozsáhlou analýzu, poukazující na to, že Farage se při své "politické" činnosti inspiroval počítačovou  metodologií italského populistického "Pětihvězdičkového hnutí", jehož ovládnutí politické scény prostřednictvím sociálních sítí Farage bedlivě nastudoval a otrocky ho napodobuje.

Má-li Loucaides pravdu, stojíme na prahu zcela nové, digitálně-populistické politické éry a je to konec demokracie:

Anglická Brexit Party Nigela Farage pozvala - překvapení! - Václava Klause

22. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Panebože. Klausův odporný postoj vůči právům gayů a vůči Putinově agresi přiměl dokonce i libertariánský Cato Institute v USA, aby s ním přerušil všechny styky. Pro Farageovu Brexit Party je však dost dobrý.

Brexit Party: Bývalý prezident České republiky Václav Klaus tvrdí, že Evropa potřebuje, aby tento čtvrtek zvítězila Brexit Party



22761