Británie: Řadě občanů EU bylo odepřeno volit ve čtvrtečních eurovolbách

23. 5. 2019

čas čtení 5 minut
Aktualizace: Z analýzy vyplývá, že účast na eurovolbách byla ve čtvrtek v Británii odepřena 1 až 2 milionům evropských občanů!



Z celé Británie přicházejí zprávy od desítek občanů Evropské unie, jimž bylo ve čtvrtečních eurovolbách odepřeno volební právo v důsledku administrativních chyb komunálních úřadů.


Skotská premiérka Nicola Sturgeon: Počet občanů EU, jimž, jak se zdá, bylo odepřeno volit, je skandál. To jsou lidé, kteří tady žijí a pracují. Toto je jejich domov a měli stejné právo volit jako kdokoliv z nás. Je nutno požadovat odpovědi na závažné otázky.



Profesorka Tanja Bueltmann: Jde o tohle. Víme už týdny, že lidem bude odepřeno právo hlasovat. Křičíme už dlouho, žádáme o nápravu. Někteří vynikající politikové, jako např. Joanna Cherry, se o to včera pokusili. Avšak Theresa Mayová se rozhodla neudělat nic. Tisícům lidí bylo tak odepřeno hlasovací právo.

Labouristický poslanec David Lammy: Tři roky urážení, vykořisťování, tři roky požadavků, aby lidé oficiálně zažádali o povolení zůstat ve svém vlastním domově. Teď přichází vlna zpráv, že občanům EU je odmítáno právo volit, navzdory tomu, že se registrovali. Zavedený dvojstupňový proces je hnusnou diskriminací.

Peter Zusi, profesor bohemistiky na univerzitě v Londýně: Proč nejsem překvapen? Proč nejsem sakra překvapen?

Britská vláda si na poslední chvíli vymyslela, že evropští občané žijící v EU musejí, pokud chtějí volit v eurovolbách, podepsat do určitého data prohlášení, že nebudou hlasovat v jiné evropské zemi.

Desítky občanů si stěžují, že tento formulář buď nedostali, anebo ho dostali příliš pozdě. Mnozí občané EU se dostavili do volebních místností a zjistili, že jejich jméno bylo vyškrtnuto z volebních seznamů. 

 

Němečtí občané Kat Sellner a Moritz Valero konstatovali, že byli "šokováni", když zjistili, že nemohou hlasovat, přestože příslušný formulár odevzdali už 2. května.

"Je nepřijatelné, že tato vláda a volební činitelé diskriminují občany Evropské unie. Nenechám se umlčet a občané EU se nenechají umlčet," řekl Valero.

Dodal: "Šel jsem s příslušnými formuláři osobně na komunální úřad v dešti 2. května, protože jsem nevěřil, že je pošta do lhůty 7. května doručí včas. Nedostali jsme žádné potvrzení, že jsme formuláře odevzdali, úřednice řekla, že je dá do krabice s dalšími potvrzeními."

Valero před třemi dny na komunální úřad zatelefonoval a bylo mu řečeno, že není na volebním seznamu, "protože jsme váš formulář dostali až 16. května".

Podobné případy se ozývají z celé Británie.

Poslankyně skotských nacionalistů Joanna Cherry apelovala v parlamentě v této věci na premiérku Theresu Mayovou, poté, co se na ni obrátila celá řada "vážně znepokojených" evropských voličů. Cherryová požadovala, aby Mayová zařídila, aby byly deklarační formuláře EC6 a UC1 k dispozici přímo ve volebních místnostích. Mayová na její žádost nereagovala.

Agatě Patyně bylo sděleno, ať si jde hlasovat do své vlastní země:


Soudkyně  a poslankyně za skotské nacionalisty Joanna Cherry: Je něco opravdu prohnilého v srdci britské politiky, když se upírá občanům EU se zdejším trvalým pobytem právo hlasovat ve volbách. Včera jsem na to upozornila Theresu Mayovou, ale ta neudělala nic. Nenechám to být


0
Vytisknout
9710

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2019