V Rakousku kvůli Strachemu padla vláda. Předčasné volby budou v září

18. 5. 2019

čas čtení 4 minuty
 



Aktualizace:
V Rakousku se budou konat předčasné volby poté, co odstoupil ultrapravicový vicekancléř kvůli videu, na němž sliboval ruské údajné podnikatelce, že ji poskytne státní zakázky, pokud ovládne největší rakouský bulvární deník a bude pro něho v něm šířit předvolební propagandu.

Kancléř Sebastian Kurz konstatoval v sobotu, že "už to stačilo" a že jeho konzervativní Lidová strana vystupuje s osmnáct měsíců trvající koalice s ultrapravicovou Stranou svobody (jejímž zakladatelem byl důstojník SS). "Co nejdříve", řekl Kurz, "se budou konat předčasné volby. ZDE 

* * *

Aktualizace: Strache odstoupil.

Heinz-Christian Strache řekl v sobotu na tiskové konferenci, že se stal obětí "cíleného politického atentátu", jehož účelem mělo být rozbít vládnoucí koalici v Rakousku. Tvrdil, že zhlédnutí kompletního videa by dokázalo, že "neudělal nic protizákonného". Přiznal ale, že na videu "jedná jako teenager" a že jeho chování bylo "stupidní, neodpovědné a bylo chybou". Se slzami v očích požádal svou manželku a kolegy, aby mu odpustili, a že jeho výroky byly jasně "katastrofální a nesmírně trapné".

Stracheho, 49, nahradí jeho ministr dopravy Norbert Hofer, jeho zástupce ve Straně svobodných. Hofer v roce 2016 těsně prohrál rakouské prezidentské volby. Strache dodal, že doufá, že jeho strana bude dál vládnout v koalici s Lidovou stranu kancléře Kurze.

Rakouský bulvární list Krone-Zeitung, padesát procent jehož vlastnictví Strache nabídl ruské "podnikatelce" a vyjádřil názor, že většina jeho novinářů by měla být vyhozena, vyšel ve všech svých regionálních mutacích s palcovým titulkem na první straně "Strana svobodných končí!"

V sobotu se ve Vídni konala demonstrace za nové volby. 



Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu Petr Honzejk:

* * *


Rakouská koaliční vláda se octla v krizi po zveřejnění videa, na němž vicekancléř a ultrapravicový politik Heinz-Christian Strache slibuje veřejné zakázky falešné ruské podnikatelce za pomoc v předvolební kampani.

Podle vládních zdrojů se kancléř Sebastian Kurz měl se Strachem setkat v sobotu dopoledne, avšak vyloučil jakoukoliv další spolupráci se svým zástupcem poté, co video v pátek zveřejnily Der Spiegel a Sueddeutsche Zeitung.


 

Nahrávky skrytou kametou se uskutečnily v luxusní vile v Ibize v červenci 2017, před parlamentními volbami, v jejichž důsledku se dostaly k moci Kurzova konzervativní Lidová strana a Stracheho ultrapravicová Strana svobody.

Na nahrávce hovoří Strache s ženou, která tvrdí, že je neteří ruského oligarchy, o tom, jak by mohla investovat v Rakousku.

Žena říká, že má zájem o ovládnutí největšího rakouského bulvárního deníku Krone Zeitung, na což Strache říká, že výměna novinářů v tomto deníku by mohla pomoci jeho Straně svobody v předvolební kampani.

Strache na videu také pak říká, že by Ruska pak mohla získat přístup ke státním zakázkám. Obě německá periodika uvádějí, že nemají žádné informace, ho zorganizoval tuto komplexní provokaci proti Strachemu.

Strache přiznal, že ke schůzce došlo, avšak že se "během večera zkonzumovalo množství alkoholu"  a že během rozhovoru "existovala velká jazyková bariéra".

"Strana svobody skončila", napsal Krone Zeitung. List Die Presse píše, že je rakouská vládní koalice na hranici rozpadu. Hlavní kandidát Strany svobody pro eurovolby Harald Vilimsky v sobotu zrušil svou cestu do Milána, kde se měl účastnit zahájení akcí aliance evropských ultrapravicových stran, v jejímž čele stojí italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Na videonahrávce Strache, prvním předsedou jehož Strany svobody byl bývalý důstojník SS, také uvažuje o částečné privatizaci rakouské veřejné televize. Vyjadřuje přání, že by rakouská televize měla vypadat víc jako provládní propagandistická televizní stanice v sousedním Maďarsku.

Navrhl také, aby dostávala jeho Strana svobody politické dary skrze bílého koně jakési nadace, aby si toho úřady a veřejnost nepovšimly.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
13572

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2019