Rusko: Kritika Stalinova kultu pravoslavnou církví vyvolala hněv nacionalistů

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Metropolita Ilarion stojící v čele Synodního oddělení pro vnější vztahy je považován za druhého muže Moskevského patriarchátu, hned po patriarchu Kirilovi. Ilarion však tvrdí, že by Rusové neměli ctít Stalina za vítězství ve 2. světové válce nebo oživovat kult osobnosti mrtvého ruského diktátora. Obojího se snaží docílit oficiální politika Kremlu.


V televizním rozhovoru tento vysoce postavený člen pravoslavné církve řekl, že církev již "dost jasně" vyslovila svůj názor na stalinské represe 20. - 30. let kanonizováním "nových mučedníků". Mnozí z nich se stali obětí Stalinova režimu.

Pokud jde o Stalinovu roli ve válce, Ilarion připomíná, že Stalin nechal zastřelit mnoho vysoce postavených velitelů a zanechal obranu země v mnohem horším stavu. Šéf Kremlu také ignoroval varování sovětských agentů jako Richard Sorge, že Hitler chystá útok, což situaci dále zhoršilo.

"Takže prostě neexistuje důvod prohlašovat, že vítězství Sovětského svazu ve Velké vlastenecké válce bylo výsledkem Stalinovy práce. Myslím, že to je zásluha veškerého lidu, něco, co bylo omylem věnováno Stalinovi v důsledku kultu osobnosti."

"Nemyslím, že je v naší době nějak třeba oživovat tento kult osobnosti", dodal klerik.

Ruští nacionalisté reagují hněvivě. Jeden z jejich předních představitelů, Michail Chazin, tvrdí, že by bylo lepší, kdyby Ilarion "držel hubu".

To že metropolita přednesl zmíněné vyjádření není příliš překvapující, protože jeho církev v důsledku Stalinových zločinů značně trpěla. Téměř jistě se v něm odráží názor mnoha ruských pravoslavných věřících.

Podrobnosti v ruštině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
6599

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019