Španělsko hájí rozhodnutí stáhnout fregatu z amerického uskupení, které míří na Blízký východ

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Úřadující ministryně obrany Margarita Roblesová trvá na tom, že rozhodnutí stáhnout plavidlo po změně původního úkolu má technické a vojenské, nikoliv politické důvody, a že fregata Méndez Núñez se přidá k uskupení, jakmile dosáhne Indického oceánu, napsal Miguel González.


Podle Roblesové Španělsko respektuje rozhodnutí Washingtonu. "Respektujeme rozhodnutí a až se věci vrátí zpět k tomu, co bylo plánováno se španělským námořnictvem, [misi] obnovíme," prohlásila ministryně.

Na summitu ministrů EU v Bruselu ministryně prohlásila, že Španělsko a USA před dvěma lety uzavřely dohodu zahrnující i fregatu Méndez Núñez s 215 námořníky na palubě, která je na výcvikové misi.

Avšak 5. května Washington oznámil, že vyšle flotilu vedenou letadlovou lodí USS Abraham Lincoln do Perského zálivu kvůli rostoucímu napětí mezi USA a Íránem.

"Myslím právnicky a pokud vidím, že je tu odchylka od dohody, mám pocit, že je lepší ji dočasně pozastavit," dodala Roblesová.

Úřadující španělský ministr zahraničí Josep Borrell také prohlásil, že španělské rozhodnutí "by nemělo být bráno tak tvrdě".

Španělsko si přeje vyhnout tomu, aby bylo nedobrovolně zataženo do jakéhokoliv konfliktu s Íránem. Zmíněné americké uskupení již proplulo průlivem Báb-al-Mandab spojujícím Rudé moře s Indickým oceánem, a míří k Hormuzskému průlivu, kde může vplout do Perského zálivu. Dojde k tomu však bez účasti španělského plavidla.

Integrace španělské fregaty do bojového uskupení, v němž nepůsobí žádné jiné neamerické plavidlo, byla plánována s cílem zlepšit interoperabilitu a společný výcvik.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6320

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019