Ruský exportní potenciál se topí v ropě

17. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Maximální objem ruského exportu zboží a služeb zaznamenaný v roce 2013 stále nebyl překročen. Struktura exportu se příliš nezměnila: Zhruba dvě třetiny představuje produkce palivově-energetického komplexu, napsala Anastasia Baškatovová.


Takto hodnotí šestiletí analytici mezinárodní sítě FinExpertiza. Vláda plánuje do roku 2024 takřka zdvojnásobit objem nesurovinového exportu. Ale zdá se, že za hranicemi jejího vnímání zůstala klíčová otázka: proč se dosud Rusko nedokázalo zařadit mezi lídry v exportu vyspělých technologií, jako jsou Japonsko, Jižní Korea, nebo Čína?

Ruský export v posledních zhruba šesti letech nevykázal kvalitativní změnu. Takto lze soudit z výzkumu provedeného specialisty mezinárodní sítě FinExpertiza. Výsledky analýzy byly zveřejněny ve středu na mezinárodním fóru Go Global Summit.

Měřítkem je rok 2013: Tehdy export zboží a služeb dosáhl maxima za celou periodu 2013-2018. Objem dodávek zboží dosáhl 526,4 miliardy dolarů, služeb kolem 70 miliard dolarů. Pak došlo k poklesu a po něm začal vzestup. Nicméně až dosud Rusko nedosáhlo úrovně roku 2013. Koncem roku 2018 objem exportu zboží dosáhl zhruba 452 miliard dolarů, což je o 14 % méně, než činí maximum. Objem exportu služeb dosáhl 64,7 miliard dolarů, tj. je 8 % nižší než v roce 2013.

V jednotlivých oblastech lze hovořit o nových tendencích a lokálních úspěších. Roste podíl strojů a vybavení, aktivně roste objem dodávek surovin a produkce lesního hospodářství a dřevozpracujícího průmyslu. Pokud jde o export zbraní, současná úroveň představuje "strop", který nebude lehké prorazit.

Celkový obraz zůstává víceméně neměnný. Hlavním exportním zbožím Ruska byla a zůstane surová ropa. V různých letech představuje čtvrtinu až třetinu celkového ruského exportu. V roce 2018 podíl surové ropy dosáhl 28,5 %.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7450

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019