Kapitalismus je druh náboženství blokující řešení klimatických změn a nerovnosti

16. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

V době, kdy milion živočišných druhů čelí zániku kvůli lidské činnosti, indická spisovatelka Arundhati Royová varuje před hrozbami, které pro udržitelný život na planetě představuje kapitalismus. Royová se domnívá, že ti, kdo nesou největší díl odpovědnosti za klimatickou krizi, nakonec přijdou s řešením, jak na této zásadní hrozbě vydělat.

„V mé rodné Indii jsme dlouho bojovali proti nekonečnému růstu, který však prakticky nepřinášel žádná pracovní místa. V současnosti vlastní devět nejbohatších Indů tentýž majetek jako půl miliardy nejchudších,“ říká spisovatelka a dodává, že nekonečný růst se týkal pouze hrstky osob. Zdá se, jako by globální Sever a elity globálního Jihu, jež nechtějí slyšet o externalitách nekonečného růstu, měly ve vesmíru svou vlastní planetu.

Podle Royové se vášnivě bráníme poznání, že přežití živočišných druhů úzce souvisí s přežitím planety jako celku. Vzývání nekonečného růstu se stalo jakýmsi náboženstvím, které není slučitelné s rozumem. Dnes je proto velice obtížné vést smysluplnou debatu o akutním nebezpečí, jež klimatické změny představují.

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7353

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019