Izraelci postřelili na hranicích v Gaze 16 lidí

16. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Tisíce lidí si přišly připomenout vyhnání statisíců Palestinců z Izraele r. 1948.

Izraelští vojáci postřelili na hranici v Gaze v den shromáždění připomínajících masové vyhnání Palestinců během války, která vedla r. 1948 k vytvoření Izraele.

Každým rokem 15. května si Palestinci připomínají nakbu, katastrofu, kdy bylo z měst a vesnic na nynějším území Izraele vyhnáno více než 700 000 Palestinců. 



Ve středu se na hranici Gazy shromáždily velké davy poté, co organizace Hamas, která v enklávě vládne a podporuje demonstrace, oznámila generální stávku a uzavřela školy, aby se demonstrací účastnilo více lidí.

Ministerstvo zdravotnictví v Gazen uvedlo, že celkem bylo ostrou střelbou, šrapnely, kovovými kulkami s gumovým povrchem a slzným plynem zraněno 65 osob, z toho 22 dětí a tři zdravotníci.

Před rokem usmrtili izraelští ostřelovači na hranici v Gaze  60 lidí. Od té doby izraelská armáda usmrtila více než 200 osob a zranila 7000 lidí. Vyšetřování OSN konstatovalo, že akce Izraele jsou zřejmě válečnými zločiny, neboť ostřelovači stříleli na novináře, na zdravotníky, na děti i na invalidy a věděli, že jsou tyto civilní osoby jasně rozlišitelné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak žijí mladí lidé v Gaze: Reportáž Channel 4 News (8 minut):


0
Vytisknout
7177

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019