Polsko: "Pokrok" ve věci posílení americké vojenské přítomnosti

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Americká vojenská přítomnost v Polsku je na jednacím stole - a podle prohlášení náměstků ministra obrany Tomasze Szatkowského a Johna C. Rooda bylo v této věci dosaženo značného pokroku.


Po jednání dne 10. května v Pentagonu oba politici ujistili veřejnost ve společném prohlášení, že "americké ministerstvo obrany a polské ministerstvo národní obrany zaznamenaly dobrý pokrok a budou pokračovat v diskusích" o rozšířené americké vojenské přítomnosti v Polsku.

Rozšířená přítomnost amerických jednotek v Polsku bude předmětem jednání polského ministra obrany Mariusze Blaszczaka během červnové návštěvy USA.

Polsko usiluje o zvýšenou americkou vojenskou přítomnost na svém území. Dosud zde byly americké jednotky přítomny na principu permanentní rotace (nedisponují zde vlastní základnou - pozn. BL). V září 2018 prezident Andrzej Duda vyjádřil naději, že dojde ke zřízení americké základny, takzvané "Fort Trump", společnými silami obou států.

Jedním ze stimulů posílení americké přítomnosti v Polsku byla ruská anexe Krymu v roce 2014. V rámci operace Atlantic Resolve je v Polsku umístěna americká obrněná brigáda působící na základnách Źagań, Šwietoszów, Skwierzyń a Bolesławiec. K rotaci dochází každé dva měsíce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6656

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2019