Švédsko obnovilo vyšetřování případu znásilnění proti Julianu Assangemu

13. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Švédští prokurátoři oznámili, že znovu aktivují vyšetřování podezření, že se Julian Assange dopustil znásilnění. Vyšetřování bylo přerušeno r. 2017, protože byl Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Právník ženy, která vznesla původní obvinění, požádal, aby bylo vyšetřování obnoveno. Assange také čelil obvinění za druhý sexuální trestný čin, ten však je promlčen. Popírá obě obvinění.

 
Assange, 47, byl minulý měsíc po sedmi letech odstraněn z ekvádorského velvyslanectví poté, co ekvádorská vláda náhle zrušila jeho azyl.

Okamžitě po jeho zatčení v dubnu požádaly americké úřady o jeho vydání v souvislosti s případem zveřejnění tajných vojenských a diplomatických dokumentů na WikiLeaks. Je obviněn v USA, že se spikl s Chelsea Manningovou s cílem stáhnout z amerických vládních serverů tajné informace. Za to by mohl být odsouzen na pět let do vězení.

Assange je nyní vězněn v londýnském vězení Belmarsh poté, co byl odsouzen k 50 měsícům za porušení podmínek kauce.

2. května vystoupil prostřednictvím videolinku u soudu ve Westminsteru, kde řekl, že nesouhlasí se svým vydáním do USA. U soudu bylo řečeno, že proces vydávání do USA bude "trvat mnoho měsíců". Případ byl odročen do 30. května.

Švédský případ je z roku 2010. Assangeovi se nepodařilo přesvědčit britské soudy, aby deportační žádost ze Švédska zrušily. Jeho právníci argumentovali, že se obává deportace ze Švédska do USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 

0
Vytisknout
7202

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2019