Trump pochválil diktátora Viktora Orbána, že dělá "vynikající práci"

14. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Trump řekl Orbánovi: "Respektují vás po celé Evropě"


Donald Trump zahrnul Viktora Orbána při jeho návštěvě v Bílém domě množstvím chvály za to, že dělá "vynikající práci" a ignoroval kritiku, že Orbánova návštěva v Bílém domě je odměnou za Orbánovu likvidaci demokracie v Maďarsku a za Orbánovy těsné vazby na Vladimíra Putina.


 

Trump, sedící vedle Orbána v Oválné pracovně, tvrdil, že je pro něho "velkou ctí" hostit Orbána, který je prý "vysoce respektován po celé Evropě" zejména pro svou protiimigrační politiku.

"Jste respektován po celé Evropě. Pravděpodobně, jako já, jste tak trochu kontroverzní. Ale to je v pořádku," řekl Trump. "Děláte dobrou práci a udržujete svou zemi v bezpečí."

Orbán třekl, že jeho vláda a Trumpova vláda mají na řadu věcí stejný názor. Řekl: "Rád bych zdůraznil, že jsme hrdi, že stojíme bok po boku se Spojenými státy v boji proti ilegální migraci, proti terorismu, a na ochranu a na pomoc křesťanských komunit po celém světě."

Trump na to reagoval: "Pracujete vynikajícím způsobem pro křesťanské komunity, opravdu jste postavili zeď. A my to velmi oceňujeme.L Trump hovořil o zablokování madarské hranice se Srbskem a Chorvatskem.

Bílý dům dodal, že cílem Orbánovy návštěvy je prohloubení amerického "angažmá" ve střední Evropě a jednání o prodeji zbraní a energie.

Kritikové americké vlády poukázali na to, že přijetím Orbána Trump jen pokračuje ve své politice lísání se k světovým diktátorům, kteří porušují občanská práva.

Skupina Demokratů v Kongresu, v jejímž čele stojí Eliot Engel, předseda výboru pro zahraniční záležitosti ve Sněmovně reprezentantů, písemně požádala Trumpa, aby Orbánovu návštěvu zrušil:

"Orbán ve své zemi omezil demokracii, používá antisemitské a xenofobní formulace ve svých oficiálních projevech a leze kamsi Vladimíru Putinovi a Kremlu."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7826

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2019