Británie je vážně ohrožená fašismem

12. 5. 2019

čas čtení 6 minut

Nigel Farage: Myslím, že 23. května zažijete velké překvapení. Ani si to nedovedete představit.

Společnost BBC je v těchto dnech ostře kritizována za to, že doslova vytvořila "celebritu" Nigela Farage, jemuž dává neustále vysílací prostor. Naposledy byl v televizi BBC ve čtvrtek, nyní znovu v neděli dopoledne v diskusním pořadu Andrewa Marra. Chová se tak arogantně jako budoucí Adolf Hitler... Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění bude Farageovu Brexit Party - bez programu a bez infrastruktury - volit 34 procent Angličanů. Odpůrci brexitu nemají pro koho hlasovat.

Aktualizace: Novinářka Carole Cadwalladr právem poukazuje na to, že tradiční média jako BBC jsou dnes bezbranná před lháři, populisty a fašisty, jako je Farage. Má pravdu. Farage má ve zvyku "pronášet projevy" v Evropském parlamentě, které nemají vůbec nic společného s projednávanými tématy. Jsou to jeho propagandistické výlevy, bez jakéhokoliv parlamentního kontextu, které, jakmile jsou natočeny parlamentními kamerami, Faragovi pomocníci šíří na sociálních sítích milionům jeho fašistických stoupenců.

Carole Cadwalladr: Ten rozhovor byl plný tvrdých otázek. Jenže BBC je manipulována a ani to nevidí. Absolutně nerozumí tomu, jak je tohoto rozhovoru zneužíváno. Ten interview už byl zkrácen a sestříhán. Už byl zveřejněn na sociálních sítích. Farage tak, jak chce být vnímán: jako odvážný, hněvivý, útočící na 'elity' .  Tím, že byl Farage znovu pozván do televize BBC, dosáhl všeho, co chtěl. Je naivní si myslet cokoliv jiného. A toto není kritika Andrewa Marra, problém je, že žijeme nyní v úplně jiném světě. A tradiční televizní vysílání je propagandistovým mokrým snem.

Farageova kampaň za brexit: Moderátor Marr vykuchán za to, že se pokoušel opakovaně pomlouvat Nigela.  Bravo!!

"Tady dochází k obrovské změně v politice, k největší změně, k jaké kdy došlo, a vy se o to vůbec ani nezajímáte. Co se to proboha stalo s BBC? Mluvme o demokracii, mluvme o důvěře. Mluvme o kompetentnosti v politice. Tohle je naprosto absurdní."

Carole Cadwalladr:
Tohle je opravdu obtížný, neřešitelný problém pro vysílatele veřejné služby. Zvlášť v předvolebním období. Ale právě proto odmítání BBC přijmout jakoukoliv kritiku učinilo tento problém daleko horší. BBC zoufale nutně potřebuje naléhavou strategii pro boj s dezinformacemi. Ona ale nemá ani tušení, co to je.

Pozn. red BL: Všimněte si, že v "zpracovaném" rozhovoru, jak ho na sociálních sítích zveřejnila Farageova kampaň Leave.EU, ze záběru zmizel moderátor a důraz je na Farageovy výroky:


Tohle je přesně důvod, proč to, že BBC pořád dává prostor nebezpečným debilům, je opravdu špatné. BBC jim dá platformu a pak ultrapravicoví šílenci zeditují videa tak, aby to vypadalo, že jejich člověk BBC vlastní:


Andrew Marr: Jste stále přesvědčen, že mít obavu z globálního oteplování je nejpitomější věc v lidské historii?

Nigel Farage: Já jsem přesvědčen, že jestliže se my tady v této zemi rozhodneme zdanit se až po krk, statisíce lidí ve výrobním průmyslu přijdou o práci, vzhledem k tomu, že produkujeme méně než 2 procenta globálního CO2, to není příliš inteligentní. Ale, jak říkám, tady jsme, dochází k obrovské změně v politice, k největší změně, k jaké kdy došlo, a vy se o to vůbec ani nezajímáte. Co se to proboha stalo s BBC? Co se to stalo s BBC?

Andrew Marr: Chcete pořád ještě zrušit zákaz soukromého vlastnictví zbraní a zavést do Británie pistole?

Nigel Farage: Tohle je naprosto typické. Já jezdím po celé zemi, mluvím každý večer na přeplněných shromážděních, a víte, kdo tam není? BBC. A z toho, na co se mně ptáte, teď už rozumím proč. Vy prostě nemáte zájem, že ano.

Andrew Marr: Stále ještě vám vadí, když slyšíte, jak ve vlaku někdo mluví cizím jazykem?

Nigel Farage: Mluvme o demokracii, mluvme o důvěře. Mluvme o kompetentnosti v politice. Tohle je naprosto absurdní.

Andrew Marr: Stále ještě chcete lidem s HIV zakázat vstup do této země?

Nigel Farage: Britské státní zdravotnictví je jen pro britské občany. Ano, s tím absolutně souhlasím.

Andrew Marr: Takže ten názor stále zastáváte.

Nigel Farage: Tohle je naprosto absurdní. Nikdy v životě jsem nezažil absurdnější interview, než je tenhle. Vy nejste ochoten hovořit o tom, co se právě děje v této zemi. Vy to zapíráte, BBC to zapírá, Konzervativní i Labouristická strana to popírají. Myslím, že 23. května zažijete velké překvapení. Ani si to nedovedete představit.

Andrew Marr: Uvažujeme o tom. Stále ještě obdivujete Vladimíra Putina?

Nigel Farage: Ne. Vladimíra Putina jsem nikdy neobdivoval.

Andrew Marr: Na otázku časopisu GP Magazine, koho nejvíce obdivujete, jste řekl: "Jako stratéga Vladimíra Putina, ne nutně jako lidskou bytost. Celou tu věc v Sýrii sehrál brilantně."

Nigel Farage: Nemám ho rád jako lidskou bytost. Na co se to ptáte? Jak je tohle vůbec relevantní?

Andrew Marr:  Snažím se zjistit, kdo jste, a co je zač ta vaše Brexit Party.

Nigel Farage: Vy jste se mě nezeptal na jediného příslušníka Brexit Party. Nevyjádřil jste se ke skutečnosti, že máme nejrozrůzněnější seznam kandidátů ze všech politických stran -

Andrew Marr:  Od Revolučně komunistické strany až po pravici.

Nigel Farage: No, to vás zajímá, že ano. Jak se nám podařilo spojit levici a pravici. To je pro vaše diváky zajímavé. Ne prohledávání výroků z minulosti.


0
Vytisknout
12158

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2019