Bernie Sanders by omezil vojenskou podporu pro Izrael

1. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Uchazeč o křeslo v Oválné pracovně Bernie Sanders dostal v jednom rozhovoru otázku, zda by miliardy dolarů vojenské podpory, které od Spojených států dostává Izrael, mohly posloužit jako prostředek ke změně izraelské politiky.

„Naše politika jednoduše nemůže být proizraelská, proizraelská a proizraelská. Naše politika musí vycházet z potřeb regionu; proto je zapotřebí, abychom spolupracovali se všemi lidmi a se všemi státy v této oblasti,“ uvedl Sanders.

Bernie Sanders také vyjádřil přání ukončit agresivní postoj USA k zahraniční politice. Vermontský senátor je tvrdý kritik izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, jehož vládu označil za rasistickou. Vysloužil si za to odsouzení izraelských zákonodárců.

Kandidát na úřad amerického prezidenta se už dříve stavěl proti rostoucí vojenské podpoře pro Izrael, přičemž izraelskou politiku proti Palestincům přirovnal k apartheidu.Také další progresivní politikové, kupříkladu kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortézová, hovoří o možných škrtech ve vojenské podpoře Izraeli.

0
Vytisknout
6488

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2019