Nigérie: Oslavy výročí zakladatele afrobeatu

5. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Organizátoři výročního týdenního festivalu k připomínce života legendy afrobeatu Fely Anikulapy-Kutiho zveřejnili plány letošního ročníku.


Festival obyčejně pořádaný v říjnu proběhne letos ve dnech 14.-20. října v Lagosu, kde se konal od svého založení. (Kuti se narodil 15. října 1938 ve městě Abeokuta v západní části Nigérie - pozn. BL.)

Doprovodné aktivity budou kulminovat v okamžiku, kdy festival již bude v plném proudu. Proběhne soutěž Felabration Art Competition, která byla vypsána v květnu s tématem "Učiteli, neuč mě nesmysly", což představuje verš jednoho hitu legendy. Lhůta pro přihlášky skončí 15. září a díla budou vystavena v Kalakuta Museum, kde skupina porotců rozhodne o vítězích soutěže.

Jména vítězů budou zveřejněna v první den festivalu, na tradičním sympóziu "The FELA Debates". Letošní sympózium má stejné téma jako umělecká soutěž. Vítěz získá odměnu ve výši 100 000 nair, účastníci na dalších místech pak 75 000 a 50 000 nair.

V rámci snah senzitivizovat mládež vůči ideálům afrikanismu letošní středoškolské debaty "Felabration Secondary Schools Debates" nastolí robustní téma: "Mělo by být lidem nad 70 let dovoleno ucházet se o politickou funkci?" O vítězství v soutěži se utká deset škol - pět soukromých a pět veřejných.

Ceny zahrnují počítače, laptopy, tablety nebo hudební nástroje jako keyboardy či bubny oblíbené legendou Felou Kutim.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6504

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019