Britská armáda: Vzniká divize pro hybridní hrozby

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Nově vznikající 6. divize britské armády se soustředí na sběr zpravodajských informací, kybernetické hrozby, kontrapropagandu a elektronický boj, informuje Kim Sengupta.


Divize specializovaná na hybridní válčení vzniká podle radikálně nového plánu poskytnout britským ozbrojeným silám rozhodující výhodu v konfliktech 21. století.

První britská hybridní divize se soustředí na sběr zpravodajských informací, kybernetické hrozby, kontrapropagandu a elektronický boj, aby splnila potřeby v oblasti, kde hostilní státy a povstalecká uskupení provádějí vysoce škodlivé asymetrické kampaně, často s využitím sociálních médií.

6. divize tvořená vojáky z řady pluků, vzniká v rámci snah o "rebalancování" britské polní armády. Další dvě divize poskytnou odlišné strategické možnosti: 3. zajistí klasický konvenční boj a 1. bude cvičit vojáky ze zahraničí a bude určena k reakci na přírodní pohromy a další humanitární krize.

Velitel polní armády generálporučík Ivan Jones prohlásil: "Charakter válčení se stále mění, když se hranice mezi konvenčním a nekonvenčním válčením stále více stírají. Armáda musí zůstat adaptabilní a jakožto bojová síla se musí vyvíjet."

"Tři komplementární divize britské armády představují široký rámec schopností britské armády, poskytují vládě volbu v obraně britských zájmů... Rychlost změny je značná a jen se dále zvýší a stane se komplexnější."

Příslušníci 6. divize budou čas od času v případě potřeby nasazeni v zahraničí v rámci protipovstaleckých operací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7029

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019