Maďarsko: Socialisté se kvůli dovozu chorvatského a slovinského kanalizačního odpadu obracejí na Evropskou komisi

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Opoziční Socialistická strana se obrací na Evropskou komisi kvůli exportu chorvatského a slovinského kanalizačního odpadu do Maďarska.


Europoslanec István Ujhelyi na tiskové konferenci oznámil, že se obrátil na evropské komisaře s dotazem, zda mají nějaké informace o kauze, případně zda vědí, že po léta dochází k mezistátnímu přesunu toxických materiálů. Ujhelyi prohlásil, že jeho strana chce zjistit, zda tato praxe odpovídá legislativě EU a zda unie tuto praxi nějak financuje.

Podle něj záležitost není vnitřní věcí, protože jde o formu obchodu "hrubě narušující" evropské zákony.

Vládní rozhodnutí zastavit dovoz odpadu podle poslance nestačí k vyřešení záležitosti, protože již uzavřené smlouvy jeho dovoz povolují. Ujhelyi se obrátil na šéfa premiérovy kanceláře Gergelyho Gulyáse, aby se záležitostí zabýval.

Lajos Korózs, socialistický předseda parlamentního výboru pro veřejné zdraví, na stejné tiskové konferenci řekl, že dostupné údaje ukazují, že povolení k dovozu odpadu vydaly okresní úřady v Pešti, do jejichž kompetence spadají environmentální otázky.

Podle Korózse Gulyás lže, když tvrdí, že Maďarsko nevydalo žádná povolení k převozu kanalizačního odpadu. S odvoláním na údaje chorvatských ministerstev životního prostředí a energetiky Korózs tvrdí, že Chorvatsko uložilo za poslední dva roky v Maďarsku přes 90 000 tun kanalizačního odpadu.

Údaje slovinských environmentálních úřadů hovoří o 30 000 tunách odpadu v loňském roce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6355

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019