Británie: Konzervativci prohráli doplňovací volby, Boris má v parlamentě už většinu jen JEDNOHO poslance

2. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Čtvrteční doplňovací volby ve velšském volebním okrsku Brecon and Radnorshire podle očekávání vyhrála proevropská Liberálnědemokratická strana. Konzervativci se umístili jako druzí - z výsledku je zjevné, že je zničila The Brexit Party:




Ostudný byl volební výkon labouristů, v důsledku vedení strany Jeremym Corbynem. Labouristická strana se k svému katastrofálnímu volebnímu propadu nevyjádřila.

Liberální demokraté vyhráli, protože uzavřeli volební pakt s ostatními proevropskými stranami, tedy se zelenými a s velšskou nacionální stranu Plaid Cymru. Tyto druhé proevropské strany stáhly své kandidáty.

Nová šéfka liberálních demokratů Jo Swinson tuto volební alianci pochválila a zdůraznila, že ji britské proevropské strany budou používat i v dalších volbách.

Konzervativci prohráli o trochu méně, než se očekávalo, přestože kandidát této strany Chris Davies, byl voliči v tomto volebním okrsku nucen odstoupit a čelit novým volbám v důsledku podvodu se svými parlamentními výdaji.

Nicméně Boris Johnson čelí v Dolní sněmovně (která je bohužel, až do září, nyní na letních prázdninách ! takže mu nemůže oponovat) velmi složité situaci. Poté, co převzal funkci šéfa Konzervativní strany a premiéra, došlo k určitému zvýšení podpory konzervativců, avšak nikoliv dostatečně natolik, aby to zlikvidovalo hrozbu od liberálních demokratů.

Odborník na britské volby profesor John Curtice poukázal na to, že kdyby nyní Johnson uspořádal předčasné volby, stále ještě hrozí riziko, že ho The Brexit Party připraví o volební většinu.

James Cleverly, předseda Konzervativní strany, přiznal, že výsledek doplňovacích voleb je pro konzervativce zklamáním, avšak poukázal na to, že liberální demokraté zvítězili jedině proto, že utvořili "neoficiální koalici" s ostatními proevropskými stranami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7351

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019