Sibiřští Tataři napadnou u soudu odhalení sochy dobyvatele Jermaka

2. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Národní kulturní autonomie sibiřských Tatarů se obrací na soud, aby napadla rozhodnutí úřadů Omské oblasti bez jakéhokoliv veřejného projednání postavit třicetitunovou sochu kozáckého dobyvatele Sibiře Jermaka. Tataři tvrdí, že se Jermak dopustil masového vraždění.


Socha zaplacená místním podnikatelem a schválená na uzavřených jednáních regionální vlády podle Tatarů nejen že porušuje zákon, ale také nijak nepřispívá k prosazování mezietnické harmonie v regionu.

Námitka uvádí, že "Jermakova mytologizace a heroizace některými regionálními specialisty a učenci" je nebezpečná a úřady by ji neměly podporovat sochami, jako je tato. Přitom jde již o druhý případ, kdy Tataři bojují s pokusem postavit na daném místě Jermakovu sochu. K prvnímu došlo v létě 2016.

Podle oficiálního sčítání patří k sibiřským Tatarům jen 10 000 osob, avšak jejich aktivisté jsou přesvědčeni, že jich může být až 200 000. Soudní spor může vést i k tomu, že se při příštím sčítání obyvatelstva k tatarské národnosti přihlásí více lidí.

Někteří lidé na Sibiři v minulosti započítávaní jako Rusové tak mohou zvýšit podíl zauralského obyvatelstva neruského původu a a může tak dojít ke snížení celkového počtu statisticky započtených etnických Rusů v Rusku.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6753

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019