Itálie: Zuří konflikt mezi papežem Františkem a Salvinim ohledně uprchlíků

3. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
 
Hodnostáři katolické církve ve střední Evropě, především v Polsku a v ČR (Duka), ale i na Slovensku (viz film Budiž světlo) se chovají populisticky, nenávistně a ostudně, a porušují tak doktrínu katolické církve.

Jeden arcibiskup v Polsku právě přirovnal polskou LGBT komunitu k "rudému moru" komunistické éry a označil ji za "duhovou chorobu". Katolická církev v Polsku vyvolává proti komunitě LGBT nálady pro páchání pogromů proti nim:




Naproti tomu katolická církev v Itálii se chová naprosto vzorně: Papež František a nejvyšší církevní hodnostáři důsledně realizují imperativy katolické věrouky, mezi nejpřednější z nichž patří povinnost pomáhat chudým, utlačovaným a bezmocným. Právě proto pomáhá papež František a katolická církev v Itálii intenzivně uprchlíkům. Až tak, že když v jedné velkoubytovně pro uprchlíky v Římě byla vypnuta elektřina, jeden z papežových kardinálů se tam vydal, slezl po žebříku do podzemí a přívod elektřiny do ubytovny pro uprchlíky znovu zapnul.

 
V Itálii nyní zuří vážný konflikt mezi katolickou církví, která silně podporuje pomoc pro uprchlíky, a populárním ultrapravicovým ministrem vnitra Mateem Salvinim, který zavádí drsně protiuprchlická opatření.

Podle reportáže televize Channel 4 News to vyvolává v italském obyvatelstvu obrovský konflikt: Salvini je sice svou xenofobní rétorikou populární, avšak katolictví je integrální součástí italské totožnosti. Takže spousta lidí s tím má problém.

V reportáži televize Channel 4 News se reportér Paraic O'Brien (Ir, takže má vlastní osobní zkušenosti s katolickou církví) ptá celé řady Italů na otázku: "Hlasoval by Ježíš pro Salviniho?"

Mnozí Italové odpovídají, že v žádném případě.

Videoreportáž zhlédnete ZDE 

0
Vytisknout
9931

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019