"Itálie je geograficky zranitelná": Nová šéfka EU vyzývá k novému migračnímu paktu

5. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Budoucí předsedkyně Evropské komise během cesty do Itálie vyzvala k uzavření "nového paktu" o migraci. Tato země trvá na tom, že Evropa musí přijmout spravedlivější podíl uchazečů o azyl.


"Chci navrhnout nový pakt o migraci a azylu, protože si myslím, že potřebujeme nový a čerstvý pohled... na migraci," prohlásila Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci po jednáních s premiérem Giuseppem Contem.

"Víme, že migrace nezmizí, je v globalizovaném světě inherentní. Co potřebujeme jsou procedury, které jsou účinné a současně humánní," prohlásila politička.

Řím dlouho vyzýval k revizi takzvaných dublinských azylových pravidel EU, která stanoví, že země, na jejíž území uchazeč vstoupí jako první, musí zpracovat jeho žádost.

Místo toho si přeje, aby ostatní země EU přijaly svůj spravedlivý díl příchozích a zpracovaly jejich žádosti, čímž by došlo k rozložení břemene.

Von der Leyenová, která se ujme úřadu v listopadu, uznala, že Itálie, Španělsko a Řecko jsou "geograficky zranitelné" - a prohlásila, že EU musí prokázat větší solidaritu.

"Musíme přizpůsobit dublinská pravidla účinnějšímu zvládání migračních toků," řekl premiér Conte.

"Nemůžeme si myslet, že problém je pouze pro ty země, kde migranti poprvé přistanou," dodal politik.

Italská populistická vláda uzavřela přístavy charitativním plavidlům zachraňujícím migranty ve Středomoří, zakázala jim vstup do teritoriálních vod a ponechala lidi na dlouhé časové úseky zablokované na moři.

Migrantům dovolila přistát teprve poté, co bylo případ od případu dosaženo dohody s evropskými vládami, že tito lidé budou přijati.

Avšak hluboké neshody v EU dosud bránily pokusům změnit dublinská pravidla.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6344

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019