Polsko má v úmyslu podpořit americké námořní hlídkování v Hormuzském průlivu

5. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Vzhledem k napětí odstartovanému obsazením tankeru Grace 1 plujícího pod íránskou vlajkou kolem Gibraltaru, ne něž Írán reagoval zajetím britského tankeru Stena Imperio, USA navrhly zajistit průchodnost strategického koridoru námořní hlídkovou misí - což je myšlenka, kterou se Polsko chystá podpořit.


"Tváří v tvář hrozbě z Íránu se Polsko chystá podpořit americké námořní hlídkování v Hormuzu," prohlásil polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz pro státní rozhlas v kuloárech zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku.

Polský ministr také označil americký návrh na hlídkování ve strategické úžině za důležitou iniciativu. Nicméně Czaputowicz zdůraznil, že je příliš brzy na to hovořit o potenciální polské účasti v takové operaci.

"To je otázka ohledně našich kapacit... kterou musí zodpovědět ministerstvo obrany," prohlásil polský ministr zahraničí.

Ačkoliv americká iniciativa k vytvoření mezinárodní koalice připravené k hlídkování v Hormuzském průlivu má podporu Velké Británie, Německo se odmítlo na misi podílet a tvrdí, že patroly zvýší riziko ozbrojeného konfliktu s Íránem.

Za polskou stranu Czaputowicz vyjádřil názor, že "důvody mezinárodního společenství k podniknutí stabilizační akce existují. Takže jsme spíše nakloněni britskému a americkému postoji."

Otázka námořního hlídkování bude diskutována během zasedání Rady bezpečnosti dne 20. srpna.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5923

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019